Hevder 80 opprørere er drept i Ukraina

Det ukrainske militæret hevder å ha drept flere titalls prorussiske opprørere da de forsøkte å angripe byen Marijnka øst i landet. Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

En brannmann røyker mens han jobber ved en brann i Ukraina, 3. juni 2015.

En brannmann røyker en sigarett mens han jobber sammen med kolleger for å slukke en brann på et marked i Donetsk etter at ukrainske styrker og prorussiske separatister skjøt mot hverandre, 3. juni 2015.

Foto: ALEKSEY FILIPPOV / Afp

Dersom opplysningene stemmer har over 100 personer har mistet livet i de harde kampene mellom ukrainske styrker og separatister i Øst-Ukraina de siste dagene.

Talsmann for det ukrainske militæret, Andrij Lysenko hevder at om lag 100 opprørere ble såret i kampene som brøt ut natt til onsdag. Fem ukrainske soldater skal også være drept, men ingen av disse opplysningene er bekreftet fra uavhengig hold.

Ukrainas president Petro Porosjenko talte i parlamentet torsdag, dagen etter at ukrainske styrker kjempet sin mest alvorlige kamp på flere måneder mot russisk-støttede separatister i øst i landet, noe som truer en allerede vaklende våpenhvile.

– De militære må være like klar for at fienden kommer med den ny offensiv i Donbass som for en fullskala-invasjon langs hele den ukrainske grensen mot Russland, sa han.

Tunge kamper

Begge parter i konflikten brukte tunge våpen i onsdagens kamper, som er de første på flere måneder mellom regjeringsstyrkene og prorussiske opprøre. Opptrappingen av konflikten er i strid med våpenhvilen mellom partene.

I Russland sier president Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov at det som skjer nå er nøye planlagte provokasjoner fra ukrainsk side før EU skal ta stilling til forlengelse og eventuelt nye sanksjoner mot Russland.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko sier på sin side at det fortsatt er en overhengende trussel om nye store militæroperasjoner mot Ukraina fra de russisk-støttede separatistene.

Et møte i regi av OSCE i Minsk i Hviterussland tidligere i uken hvor målet var å forsøke å få fart i fredsprosessen i Ukraina ble avbrutt etter at Russlands representant plutselig forlot møtelokalet.

Et nytt møte er planlagt 16. juni.

Sivile tap

I onsdagens kamper ble fem ukrainske soldater drept og 39 ble skadd, skriver Juri Birjukov, en av president Porosjenkos rådgivere, på Facebook.

Ifølge de prorussiske opprørerne har 14 separatister og fem sivile mistet livet. I tillegg skal 24 sivile og 86 av opprørerne ha blitt skadd, ifølge dem.

Ukrainas forsvarsminister Stepan Poltorak sa onsdag at ukrainske styrker hadde greid å slå tilbake framrykkingen mot regjeringshærens stillinger ved byen Marjinka.

Separatistene avviser imidlertid at deres styrker har satt i gang en offensiv mot den regjeringskontrollerte byen. De anklager regjeringsstyrkene for å ha skutt mot opprørernes områder rundt Donetsk og tatt livet av 15 personer, deriblant sivile.

LES OGSÅ: Krigsfanger innrømmer at de er russiske soldater

LES OGSÅ: Den beinharde krigen om sannheten

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt