Hopp til innhold

– Ville ikke at vi skulle finne rohingyaene

Norske hjelpearbeidere forteller at de ble motarbeidet da de prøvde å finne båtflyktninger langs kysten av Malaysia og Thailand.

Rohingya-flyktninger som har blitt reddet i land i Indonesia

Disse rohingya-kvinnene er blant de 'heldige'. De har overlevd flere måneder på en overfylt smuglerbåt. Nå bor de i en flyktningleir i Indonesia sammen med flere tusen andre båtflyktninger som ble reddet i land.

Foto: Øyvind Løvrød / Partners Norge

Den siste uken har Øyvind Løvrød og Steve Gumaer fra hjelpeorganisasjonen Partners Norge reist fra Trøndelag og ned til kysten av Malaysia, Thailand og Myanmar i et forsøk på å finne rohingya-flyktningene.

– Vi var først i grenseområdet ved Malaysia og Thailand. Her leide vi en hurtigbåt og brukte flere dager på å lete etter smuglerbåtene. Målet vårt var å dele ut mat, vann og medisiner til menneskene om bord, forteller Øyvind Løvrød til NRK.

Øyvind Løvrød

Båten til Løvrød og Gumaer var lastet med mat og medisiner som skulle til båtflyktningene.

Foto: Partners Norge

Ifølge Løvrød møtte de på en del utfordringer, ettersom den thailandske marinen nektet båten deres å komme inn i området hvor smuglerbåtene befant seg.

– De sperret området. Båten vår var full av vann, mat og medisiner, men vi kunne ikke hjelpe noen fordi vi ikke fikk tilgang til å lete etter båtene, sier Løvrød oppgitt.

– Dagen etter at vi hadde vært ute med båten, fikk vi beskjed fra de lokale om at myndighetene hadde gitt dem et forbud mot å leie ut båter til utlendinger. Det er nok fordi de ikke ønsker den internasjonale oppmerksomheten, sier Løvrød.

Snek seg inn i flyktningleiren

Teamet dro derfor videre til Myanmar, hvor de ved hjelp av lokalkjente ble smuglet inn til flyktningleiren i Sittwe.

– Både journalister og frivillige organisasjoner ble nektet adgang til dette området. Vi ble stoppet på et av sjekkpunktene, og etter en del forhandlinger, ble vi bestemt avvist. Ved hjelp av lokale hjelpere, kom vi oss inn en bakvei, forteller Løvrød.

Inne på leiren fikk teamet snakke med båtflyktninger som har returnert og familiene til flere av flyktningene som fortsatt driver hjelpeløst rundt på smuglerbåter i Bengalbukta.

«Vi har hørt hjerteskjærende skildringer fra mennesker som har vært passasjerer om bord. Mennesker som er gjort til en vare som gir profitt. Store summer må betales for å bli med. Turen er svært risikofylt. Båtene er overfylte, de får minimalt med mat og drikke, de blir utsatt for overgrep og vold, slått med reip og truet med våpen,» skriver Løvrød i en mail til NRK.

NRK får bekreftet fra flere kilder at menneskesmuglerne også har ringt til slektninger i Myanmar med krav om at de skal betale et nytt gebyr for at de skal returnere deres familiemedlemmer tilbake til Myanmar.

– De som ikke kan betale for seg, blir holdt fanget, og senere solgt som slaver til fiskebåter, slavearbeidere eller som sexslaver, forteller Løvrød.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Øyvind Løvrød og Steve Gumaer

Øyvind Løvrød og Steve Gumaer håper at de kan bidra med å gi mer oppmerksomhet til krisen som utspiller seg i Sørøst-Asia.

Foto: Partners Norge

Deler ut mat og medisiner

Sist NRK hadde kontakt med teamet fra Partners Norge, hadde de kommet frem til en flyktningleir i Banda Aceh i Indonesia, hvor de endelig fikk dele ut mat og medisiner til båtflyktningene.

«Her var det over 300 barn, kvinner og menn. Alle disse hadde reist på samme båt fra Burma. De hadde behov for rent vann, toalett og medisiner,» skriver Løvrød.

– Vi har det så innmari godt i Norge, men vi må bry oss om det som skjer utenfor våre grenser. Disse menneskene er fratatt grunnleggende menneskerettigheter som vi i Norge tar for gitt, sier Løvrød.

SISTE NYTT

Siste nytt