Hopp til innhold

– Myndighetene overvåket kjente muslimer i USA

Muslimer som har jobbet for sikkerhetsdepartementet i USA skal ha blitt overvåket av amerikanske myndigheter. Nye dokumenter fra Edward Snowden skal, ifølge journalisten Glenn Greenwald, vise hvordan USA målrettet fanget opp e-postene til profilerte muslimer.

Faksimile fra The Intercept

NAVN I LISTER: Slik presenterer Greenwald og The Intercept sin avsløring av at kjente muslimer stod på lister hos FBI og NSA.

Foto: faksimile The Intercept / First Look Media

Greenwald og hans kolleger i nettstedet The Intercept har fra Edward Snowden fått tilgang til en stor liste med 7 485 e-postadresser som ble overvåket i tidsrommet 2002 til 2008.

Glenn Greenwald

SNOWDEN-JOURNALIST: Glenn Greenwald har blitt ekstra kjent for å være en av journalistene som lekkeren Edward Snowden gikk til med informasjon om USAs omfattende overvåkingsprogrammer.

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images / AFP

Listen inneholder kjente terrorister både fra andre land, og kjente amerikanere definert som terrorister som Anwar al-Awlaki og Samir Khan.

Men en gransking av listen viser også at flere profilerte amerikanske muslimer har vært markert som overvåkingsmål, ifølge Greenwald.

Nettstedet The Intercept er opprettet som et eget magasin for saker om NSA-avsløringene av Glenn Greenwald og kollegaer av ham.

De mener å ha avslørt at minst fem kjente muslimer har blitt overvåket av FBI selv om de ikke har kjente bånd til terrorister eller har uttalt seg støttende til ekstremistholdninger.

Hverken FBI eller det amerikanske justisdepartementet har villet kommentere opplysningene til The Intercept i første omgang.

NSA har oppfordret journalistene til å ikke offentliggjøre noe overvåkingsmål.

Etter publiseringen av opplysningene om overvåking av profilerte muslimer uttrykker USAs justisdepartement at etterretning ikke overvåker amerikanske borgere basert på religion, politiske holdninger eller motstand mot myndighetene innenfor ytringsfriheten.

– Jeg tror de overvåket meg for pilegrimsreiser og navnet mitt

Listen med e-postadresser fra Snowden har ifølge The Intercept 202 adresser merket med at de tilhører amerikanske borgere.

Gjennomgangen viste at mange av dem mangler informasjon om navn for eieren.

Nettstedet til Greenwald har likevel klart å spore opp fem profilerte muslimer som eier e-postadresser på listen:

  • Faisal Gill: En advokat og tidligere republikansk politiker. Var under Bush-administrasjonen ansatt i Department of Homeland Security og fikk aller høyeste sikkerhetsklarering i sikkerhetsorganet.
  • Asim Ghafoor: En profilert advokat som har representert terrorsiktede i USA, men også store kjente selskaper.
  • Hooshang Amirahmadi: En professor i internasjonal politikk ved Rutgers University som er iransk-amerikaner
  • Agha Saeed: En tidligere professor i samfunnsvitenskap ved California State University kjent for å kjempe for borgerrettigheter for muslimer og palestinere
  • Nihad Awad: Er daglig leder for Council on American-Islamic Relations (CAIR), den største borgerrettighetsorganisasjonen for muslimer i USA

Glenn Greenwald og hans kolleger har intervjuet flere av de fem for å få deres reaksjon på at e-postene deres kan ha blitt overvåket over flere år.

– Jeg tror de overvåket meg fordi jeg heter Asim Abdur Rahman Ghafoor, at foreldrene mine er fra India, at jeg en gang i ungdommen reiste til Saudi-Arabia og at jeg reiser på pilegrimsreiser, sier Ghafoor til nettstedet.

Han er advokat og har representert en muslimsk veldedighetsorganisasjon i saker der økonomiske midler ble fryst i tiden etter 11. september 2001 fordi man mistenkte at de hadde finansiert Al Qaida. Senere har han også forsvart andre terrormistenkte.

Advokaten Ghafoor reagerer sterkt på at han er blitt overvåket og at mener overvåkingen er knyttet til at han er muslim.

– Flere tidligere ansatte under Bush-administrasjonen har representert samme type klienter som meg. Jeg tviler på at e-postene deres ble lest. Hadde det blitt kjent at noen overvåket dem hadde folk spurt seg "hvorfor overvåker vi ham", men for meg er det nok "åh ok, han er muslim", sier Asim Ghafoor til nettstedet.

Høyt sikkerhetsklarert

En annen som ifølge Greenwald skal stå på listene fra Snowden var høyt betrodd av amerikanske myndigheter. Likevel skal han ha fått e-postene sine overvåket.

Faisal Gill kom til USA som åtteåring sammen med familiene fra Pakistan. Han vokste opp i Nord-Carolina, og tjenestegjorde i den amerikanske marinen.

Gill jobbet etter 11. september for Department of Homeland Security og fikk sikkerhetsklarering til "top secret". Senere fikk han også innsyn i enda høyere graderte dokumentmapper med innhold om nasjonal sikkerhet.

Til tross for denne klareringen skal advokaten ha blitt overvåket av FBI fram til 2008, ifølge Snowden-dokumentene.

Den muslimske advokaten har tidligere blitt etterforsket fordi han hadde deltatt i en muslimsk organisasjon der en annen mann ble knyttet til terrorisme. Faisal Gill ble den gang frikjent for alle anklager og fikk beholde sikkerhetsklareringen.

Etter å ha blitt gjort kjent med at han stod på en liste i Snowden-dokumentene reagerer Gill sterkt, og mener han aldri hadde blitt overvåket om han ikke var muslim.

– Helt sikkert ikke. Det finnes mange andre advokater som har vært knyttet til personer eller organisasjoner beskyldt for terrorisme, men de heter ikke Faisal Gill, er født i Pakistan og de står ikke på listen, sier Gill til The Intercept.

USAs justisdepartement: – Vi overvåker ingen for deres religion

Først etter at Glenn Greenwald og The Intercept hadde publisert sin sak om overvåking av profilerte muslimer kom myndighetene på banen med en kommentar.

Justisdepartementet og lederen for fellesorganet innen amerikansk etterretning (Director of National Intelligence, DNI) publiserte onsdag ettermiddag en felles uttalelse.

– Det er direkte feil at amerikansk etterretning overvåker e-post eller annen elektronisk kommunikasjon med bakgrunn i politisk-, religiøs- eller aktivistvirksomhet bare basert på at noen kritiserer myndighetene eller bruker sin grunnlovsfestede rett til ytringsfrihet, skriver de.

James Clapper under senatshøring

FORKLARER SEG: Nasjonal etterretningssjef James Clapper har flere ganger måttet forklare seg for amerikanske politikere, som her under en høring i Senatet i februar. Etter Greenwalds sak om profilerte muslimer svarer han og Justisdepartementet.

Foto: T.J. Kirkpatrick / Afp

Den nasjonale etterretningssjefen James Clapper har måttet tåle mye kritikk for NSAs overvåkingsprogrammer. Director of National Intelligence er et samordningsorgan for de ulike etterretningstjenestene i USA, og organet jobber blant annet opp mot Det hvite hus.

Clapper har ved flere anledninger måttet møte i høringer for å forklare seg til amerikanske politikere om avsløringene fra Snowden-lekkasjene.

Han skriver i dag sammen med Justisdepartementet i USA at de aldri overvåker noen basert på religion, og at det bare i svært få tilfeller kan settes i gang overvåking av amerikanere uten domstolsgodkjenning.

Samtidig lover de ikke at de lar være å overvåke advokater som Gill og Ghafoor bare fordi de har et slikt yrke.

– En person som betraktes som agent for en fremmed makt etter strenge regler vil ikke være unntatt overvåking bare basert på yrke, skriver de.

SISTE NYTT

Siste nytt