Hopp til innhold

– Grunn til å tro at viruset sprer seg, dessverre

Flere som jobber tett på ebola-smittede i Vest-Afrika frykter nå at viruset sprer seg til Europa og USA. – Det er vanskelig å spore hvor viruset kan slå til neste gang, sier Olaf Thommessen i Plan Norge.

Ebola, Nigeria

Ebolapasienter får behandling ved et sykehus i Monrovia i Liberia.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Dette er den verste ebola-krisen vi har hatt. Det er dessverre også grunn til å tro at viruset kan spre seg, sier generalsekretær i Plan Norge Olaf Thommessen til NRK.

I Vest-Afrika herjer det uhelbredelige viruset, og lokale myndigheter og internasjonale hjelpeorganisasjoner har satt inn store ressurser for å bekjempe sykdommen. Siden mars i år har over 670 mennesker mistet livet i Guinea, Sierra Leone, Liberia og nå, Nigeria.

Det er en voksende bekymring for at viruset sprer seg til Europa, og utenriksminister i Storbritannia Philip Hammond sier at viruset nå er en trussel mot Storbritannia, melder BBC onsdag morgen.

– Mulig at det sprer seg til Norge

Det har aldri vært et tilfelle av ebola i Norge. Erfaringen er at det er liten risiko for at viruset skal spre seg fra Afrika til Norden, ifølge overlege Bjørn Myrvang som leder kompetansesenter for import- og tropesykdommer ved Oslo universitetssykehus.

– Landets helsevesen har beredskapen klar dersom viruset skulle spre seg til Norge, men risikoen for smittespredning er liten. Det er selvsagt mulig, men lite sannsynlig, sier Myrvang til NRK.

Det finnes per i dag ingen behandling eller vaksine for ebola. Ifølge Myrvang er det ingen i Norge som forsker på ebola.

– Ingen reiserestriksjoner for nordmenn

Verdens Helseorganisasjon (WHO) oppgraderte søndag ebola-utbruddet i Vest-Afrika til «grade 3», som er det høyeste krisenivået. WHO har ikke anbefalt restriksjoner for reisende til eller fra områdene hvor det er blitt påvist tilfeller.

For folkehelseinstituttet (FHI) i Norge er det derfor ikke grunnlag for å fraråde reiser til de aktuelle landene.

Det anbefales likevel at personer som har oppholdt seg i utbruddsområdet og som kan ha vært eksponert for viruset, bør umiddelbart ta kontakt med lege dersom man merker symptomer.

Det er ikke hensiktsmessig å ta blodprøver av friske personer for å se om man har vært eksponert for viruset. Det er heller ikke aktuelt å isolere friske personer som har vært i et utbruddsområde, ifølge FHI.

– Begynner å bli farlig

Fredag døde en mann av ebola i Lagos i Nigeria, det første tilfellet i Afrikas største land med 170 millioner mennesker. Amerikaneren reiste med fly fra Liberia til Ghana og deretter til Nigeria. Etter dødsfallet stengte myndighetene sykehuset der han ble behandlet.

– Når det sprer seg til en av verdens raskest voksende byer med 20 millioner innbyggere, er det klart at det er farlig, sier Thommessen.

– Viruset har rammet de fattigste områdene, som også er folkerike. Mennesker bor tett oppå hverandre og sanitæranleggene er dårlige. Dette er områder som har størst potensial for utvikling av sykdommen, sier Thommessen.

Plan er i Guinea, Liberia og Sierra Leone med utstyr og hjelper blant annet til med desinfisering av hjemmene til smittede.

Artikkelen fortsetter under bildet.

På isolat

MAT PÅ ISOLAT: Medisinsk personell tilbereder maten til de Ebolasmittede pasientene som ligger på isolat i Kailahun i Sierra Leone.

Foto: STRINGER / Reuters

– Viruset er en trussel mot Storbritannia

Flere britiske medier melder nå et britisk mann er testet for ebola-viruset ved sykehuset i Birmingham etter at han kom ankom landet fra Nigeria via Paris. Testen viste at mannen ikke var smittet, men saken skaper bekymring for en en mulig spredning til Storbritannia.

Utenriksminister Philip Hammond leder onsdag et møte i regjeringens kriseutvalg, den såkalte COBRA-komiteen, for å diskutere hvordan Storbritannia kan forberede seg til å håndtere et mulig utbrudd av sykdommen, ifølge BBC.

Søndag ble det kjent at en amerikansk lege er lagt på isolat etter at han ble smittet av ebola i Liberia.

Senest i går døde den 39 år gamle legen Sheik Umar Khan av det dødelige viruset han selv har bekjempet. Han behandlet over 100 smittede pasienter i Sierra Leone.

Laster Twitter-innhold

Fotball-stans i Liberia

Fotballforbundet i Liberia har stanset alle planlagte kamper på grunn av ebolaepidemien.

– Vi gjør dette fordi fotball er en kontaktsport, og da er det en risiko for infeksjon, sier en talsperson for fotballforbundet.

Det finnes ingen medisin mot ebola og sykdommen kan ikke helbredes. Dødeligheten er på mellom 60 og 90 prosent. Ebola er svært smittsomt, og smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

De som smittes får høy feber og magesmerter, oppkast og diare. Så svikter nyrer og lever. Det ender med indre blødninger.


SISTE NYTT

Siste nytt