Hopp til innhold

Ba Kirken holde fingrene av klimafatet i 2005 – nå lover kirkeministeren Kirken full frihet

Som oljeminister ba Thorhild Widvey (H) Den norske kirke slutte å blande seg inn i klimapolitikken. Nå er hun ny kirkeminister, og sier Kirken får holde på som den vil.

Thorhild Widvey nøkkeloverrekkelse

SKIFTER BEITE: I 2005 ledet Thorhild Widvey oljepolitikken. Nå skal hun styre over kultur- og kirkepolitikken i Norge. Her under nøkkeloverrekkelsen onsdag.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Nå har det skjedd en viktig reform siden den gang, nemlig skillet mellom stat og kirke. Så jeg kommer ikke til å blande meg inn i hvordan Kirken velger å engasjere seg, sier hun til NRK i dag.

Men i 2005 ble daværende oljeminister Thorhild Widvey mektig irritert over at Bispedømmet i Sør-Hålogaland advarte mot oljeutvinning i nordområdene.

– Jeg er av den oppfatning at det hadde vært best dersom kirken konsentrerte seg om ikke-politiske spørsmål. De bør nok heller arbeide med en strategi for å fylle opp kirkene, i stedet for å vedta slike uttalelser, sa Thorhild Widwey til avisen Nordlys i juni for sju år siden.

Kirken oppfordret til å stemme «grønt»

Siden den gang har Den norske kirke markert seg enda tydeligere i klimasaken.

Før stortingsvalget i år oppfordret Kirkemøtet alle kirkens medlemmer til å stemme «grønt» ved årets stortingsvalg.

«Kirkens øverste valgte organ er svært bekymret for manglende fremskritt i å redusere klimautslipp nasjonalt og globalt,» het det i pressemeldingen.

I fjor knyttet Kirken seg til kampanjen Klimavalg 2013, som blant annet krever redusert tempo i oljeutvinningen.

«På bakgrunn av dette utfordrer Kirkemøtet alle kirkens medlemmer til å la hensynet til en forsvarlig klimapolitikk og arbeid for global rettferdighet få betydelig vekt ved de politiske valg,» skriver Den norske kirke på sine nettsider.

Kirken selv sier at de vil stå på sitt, uavhengig av hvem som er kirkeminister.

– Kirken vil ikke slutte å uttale seg. Det ligger flere vedtak fra Kirkemøtet om vår rolle i det offentlige rom, og hva vi mener, sier prosjektkoordinator for Skaperverk og bærekraft, Per Ivar Våje, til NRK.no.

Provosert av Kirken

Kirkens engasjement i klimapolitikken har ført til sterke reaksjoner fra Fremskrittspartiet, og Anders Anundsen anklaget Kirken for å drive med partipolitikk.

– Det blir ingen åpen folkekirke av politisk aktivisme. Det blir en spesiell situasjon hvis du må tilhøre en spesiell, politisk retning og være opptatt av bestemte politiske spørsmål for å tilhøre kirken, sa han til Vårt Land.

Men nå varsler altså Thorhild Widvey, som onsdag ble utnevnt som kultur- og kirkeminister i Erna Solbergs nye regjering, at hun ikke akter å blande seg.

Hun begrunner det med at forholdet mellom kirke og stat har endret seg siden hun sist satt i regjering. I mai fjor endret Stortinget Grunnloven, og stat og kirke ble skilt. Endringen innebærer blant annet at Norge ikke lenger har en statsreligion, og at regjeringen ikke bestemmer hvem som utnevnes til biskope.

– Jeg kommer til å være ansvarlig for de rammene kirken skal få, og jeg kommer ikke til å ha noe engasjement i forhold til det (Kirkens uttalelser, journ. anm.), sier Widvey.


Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.