Hopp til innhold
Urix forklarer

Mannen som Trump kaller «drittsekk»

Først da Donald Trump rettet sitt raseri mot ham fikk Colin Kaepernick den rasedebatten han så lenge har ønsket.

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick har fått den rasedebatten han har ønsket seg i USA

Foto: Denis Poroy / Ap

Colin Kaepernick var en mann som var i ferd med å tape. Hans rasismeprotest var nærmest død. Det var fotballkarrieren hans også.

Så gikk Donald Trump på talerstolen i Alabama og ga Kaepernick den oppmerksomheten han så desperat har ønsket seg. Siden har debatten rast i et splittet USA.

Les også: Trump: – Jeg er skamfull over NFL

Stille protest

Han vakte oppsikt da han startet sin stille protest. Hele forrige sesong nektet Colin Kaepernick å reise seg når den amerikanske nasjonalsangen ble spilt før kamper i den amerikanske fotballigaen.

Kaepernick sa han ikke følte noen stolthet over et flagg som representerte undertrykkelse av fargede. Han sa han var villig til å ofre karrieren for å få USA til å snakke om dette.

Så han ble sittende, mens alle andre sto. Senere gikk han opp i knestående, fordi han tross alt respekterte krigsveteraner og soldater. Det vakte oppsikt, men ikke så mye mer.

Cardinals 49ers Football Colin Kaepernick, Eric Reid, Eli Harold

Colin Kaepernick (midten) protesterer foran en kamp mot Arizona i oktober i fjor.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

Et enestående talent

Colin Kaepernick er sønn av en hvit mor og en farget far, som han aldri har møtt. Hans mor adopterte han bort da han bare var noen uker gammel, og han vokste opp hos en familie i California. Fotballkarrieren skjøt fart ved University of Nevada, og i 2011 ble han hentet av San Francisco 49ers som quarterback. Året etter førte han laget til Super Bowl, en finale som endte med tap. Før fjorårssesongen gikk han for første gang ned på kne under nasjonalsangen. Ved sesongslutt ble han løst fra kontrakten med 49ers. Ingen andre klubber ville ha ham, og karrieren var over.

Trumps raseri

Så gikk altså Donald Trump opp på talerstolen i Alabama i forrige uke og brakte Kaepernicks sak på toppen av dagsorden i USA. Trump forlot sitt ferdigskrevne manus og oppfordret amerikanske fotballklubbeiere til å sparke spillere som Kaepernick.

Donald Trump

– Gi dem sparken, sa Donald Trump til sine tilhengere i Alabama

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

– De viser total mangel på respekt for vår kulturarv. De viser total mangel på respekt for alt vi står for, sa Trump før han kalte Colin Kaepernick for en drittsekk og la til sin signatursetning:

–Gi dem sparken!

Helt plutselig hadde Donald Trump tvunget USA til å ta den debatten Kaepernick har bedt om lenge, konkluderer The Atlantic i en analyse.

Bølge av sympati

Helt plutselig fikk Colin Kaepernick også sympati fra langt flere. Bare dager etter sto flere hundre NFL-spillere på kne under nasjonalsangen. Mange valgte også å bli i garderoben.

Klubbeierne sparket ikke spillerne. De gikk ned på kne sammen med dem.

Donald Trump har fulgt opp sin Alabama-tale med ikke mindre enn 19 tweets om temaet. Mange mener presidenten bevisst bruker saken til å utnytte splittelsen i det amerikanske samfunnet. Målet er igjen å samle sine mest ihuga tilhengere.

Laster Twitter-innhold

Så langt har Colin Kaepernick møtt Trumps tirade med taushet. Da han tirsdag ble bedt om å kommentere av journalister i New York takket Kaepernick høflig nei.

Les også: Spillere knelte i protest mot Trump

DALLAS COWBOYS protest
Foto: CHRISTIAN PETERSEN / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt