Trump: – Jeg er skamfull over NFL

– Jeg er skamfull over det som har skjedd under NFL-kampene. Dette handler om respekt for landet, sier USAs president Donald Trump.

Dette handler om respekt for landet, sier USAs president Donald Trump.

Donald Trump fikk spørsmål om NFL-striden under et pressemøte utenfor Det hvite hus tirsdag.

– Dette er en viktig sak, som handler om vise respekt for det amerikanske flagget og for landet. Det er viktig at NFL ikke tillater folk å knele når nasjonalsangen spilles før kampene, sa Trump.

Tidligere på dagen fortsatte Trump sitt verbale korstog mot NFL-spillerne.

Han sa at protesten fra de amerikanske fotballklubbene ikke har noe å gjøre med rasisme, melder Reuters.

Respekt for flagget

– Det handler om respekt for vårt land, flagg og nasjonalsang. NFL må respektere dette!, tvitret Trump.

Tirsdag morgen dukket det opp nye Twitter-meldinger om det samme temaet på presidentens konto. De kom i kjølvannet av kampen mellom Dallas Cowboys og Arizona Cardinals.

– Seertallene for NFL har gått kraftig ned, med unntak av i forkant av kampene, da folk skrur på for å se om landet vårt blir vist mangel på respekt, skriver Trump.

Hundrevis av NFL-spillere, trenere og eiere har de siste dagene sluttet seg til en lydløs protest mot Trumps krav om at klubbene må sparke spillere som ikke står oppreist når den amerikanske nasjonalsangen fremføres.

Det hele startet i fjor da den fargede San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick gikk ned på ett kne under nasjonalsangen. Bakgrunnen var særlig politiets behandling av minoriteter.

NFL-JAGUARS-RAVENS/

Flere av spillerne på Jacksonville Jaguars knelte under USAs nasjonalsang før møtet mot Baltimore Ravens søndag.

Foto: PAUL CHILDS / Reuters

Kritikk mot Trump

I forkant av mandagens kamp mellom Dallas Cowboys og Arizona Cardinals gikk samtlige Dallas-spillere samt klubbeier Jerry Jones ned på kne. Da nasjonalsangen ble avspilt, hadde de samtidig reist seg opp igjen.

Klubbeier Jones er kjent for å være en Trump-tilhenger.

– Pipekonserten under NFL-kampen i går kveld, da hele Dallas-laget gikk ned på kne, er den høyeste jeg noen gang har hørt. Voldsomt sinne, tvitrer Trump tirsdag.

– Men mens Dallas gikk ned på kne som lag, reiste de seg for nasjonalsangen. Det er en stor forbedring – vi elsker alle landet vårt, tilføyer han.

APTOPIX Ravens Jaguars Football

Også en rekke spillere på Baltimore Ravens gikk ned på kne før kampen.

Foto: Matt Dunham / AP

Betent feide

Presidenten innledet feiden med den største profesjonelle sportsligaen i USA på et møte fredag da han sa at enhver protesterende spiller var en «horunge» som burde få sparken. Kritikken mot ham for dette utspillet har ikke latt vente på seg.

– Barnslighetene, den formålsløse fryktinngytelsen og rasehentydningene er blitt så gjennomgående at vi nesten forventer det, så lavt er terskelen senket. Jeg ante ikke at jeg bodde i et land der presidenten ville si noe sånt, sa San Antonio Spurs-treneren Gregg Popovich.

Lederen for USAs OL-komité, Scott Blackmun, er blant dem som støtter NFL-spillere som går ned på kne.

– Idrettsutøverne du ser som protesterer, gjør det fordi de elsker landet sitt. Vi støtter fullt ut at våre idrettsutøvere og alle andre skal få uttrykke seg, sa Blackmun.

Den internasjonale olympiske komités (IOC) regelverk forbyr utspill av politisk, religiøs eller rasemessig karakter på olympiske arenaer.

Også en av USAs fremste basketspillere, Cleveland Cavaliers-stjernen LeBron James, har gått kraftig ut mot Trump og kalt presidenten «en boms».

SISTE NYTT

Siste nytt