Urix forklarer

Trumps og russernes felles vinneroppskrift?

Donald Trump vet hva han gjør når han kaller amerikanske fotballstjerner upatriotiske drittsekker. Mye tyder på at russerne prøvde å splitte det amerikanske folket på omtrent samme måte for å hjelpe ham i valgkampen.

Oakland Raiders v Washington Redskins

Noen NFL-stjerner velger å knele i protest, andre blir stående under avspilling av nasjonalsangen.

Foto: Patrick Smith / AFP

US President Donald Trump

President Donald Trump (R) ligger i konflikt med protesterende NFL-stjerner.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

USA er et svært splittet land.

Det vet Donald Trump. Det er en viktig årsak til at han ble USAs president.

De siste dagene har han igjen utnyttet denne splittelsen på en lignende måte som han gjorde etter demonstrasjonene i Charlottesville i august.

Det begynte på et folkemøte i sørstaten Alabama på fredag der presidenten bestemte seg for å gå til angrep på spillere i den amerikanske fotballigaen NFL som kneler, sitter eller løfter knyttneven i protest når nasjonalsangen spilles før kampstart.

– De viser total mangel på respekt for vår kulturarv. De viser total mangel på respekt for alt vi står for, sa Trump før han kalte fotballstjerner som San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick for drittsekker og la til sin signatursetning:

–Gi dem sparken!

Afroamerikanske Kaepernick begynte å demonstrere på fotballbanen allerede i fjor.

– Jeg nekter å vise stolthet overfor flagget til et land som undertrykker svarte mennesker, sa han da.

Et overveldende flertall av spillerne i NFL er afroamerikanerne.

De er også blant de desidert best betalte i sin etniske gruppe som ellers ligger nederst på de fleste statistikker i USA.

«Oss» og «dem»

Trump har de siste dagene brukt hele 19 twittermeldinger på sin krig mot NFL.

For det har han har fått massiv oppmerksomhet i amerikanske medier.

Laster Twitter-innhold

På søndag har hele fotballag knelt eller blitt igjen i garderoben i protest under nasjonalsangen.

NFL-eiere har støttet spillerne, men mange vanlige amerikanere er ikke enige.

Alejandro Villanueva, som spiller for Pittsburgh Steelers, fikk ros og ble belønnet med voldsom salgsøkning for sin fotballtrøye da han sto alene på banen under nasjonalsangen på søndag mens resten av laget hans satt i garderoben i protest.

Villanueva har til alt overmål tjenestegjort i Afghanistan tre ganger.

Trumps utspill på folkemøtet i Alabama på fredag var planlagt, sier kilder i Det hvite hus til CNN.

Laster Twitter-innhold

Presidenten utnytter igjen splittelsen i det amerikanske samfunnet til å samle sine mest ihuga tilhengere:

Hvite, lavlønnede, men patriotiske amerikanere som ser amerikansk fotball på TV, men som kanskje synes disse sytepavene av noen spillere tjener altfor mange millioner og kan være enige i at de oppfører seg respektløst og viser liten takknemlighet.

Derfor beskrives Trumps utbrudd som et historisk øyeblikk i USA
Derfor får Trumps reaksjon USA til å koke

Trump har tidligere kalt Black lives matter-aktivister for profesjonelle demonstranter. Flere NFL-spillere har uttrykt at de sympatiserer nettopp med protestbevegelsen som oppsto etter at et hvit politimann skjøt afroamerikanske Michael Brown i Ferguson, Missouri i 2014.

Laster Twitter-innhold

I valgkampen møtte jeg mange hvite velgere som ikke visste hvem de ville stemme på, men som var urolige etter åtte år med Obama og mente sinte minoritetsgrupper fikk for mye ufortjent oppmerksomhet i det amerikanske samfunnet.

Russiske Black Lives Matter-annonser

Parallelt med fotballbråket, bringer Washington Post i dag den så langt mest detaljerte beskrivelsen av om hvordan russere forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i fjor.

Ifølge avisen, kjøpte russiske aktører Facebook-annonser for mer enn 100 000 dollar i valgkampen. 3000 av annonsene skal nå overleveres til kongressen.

Russere fikk laget svært sofistikerte annonser blant annet for og imot Black Lives Matter som hadde som mål å splitte velgermassen i viktige vippestater. Facebooks avanserte mikromålretting gjorde det mulig å nå nøye utvalgte velgergrupper.

A Rabbi carries a sign supporting Black Lives Matter at a rally before marching to the Department of Justice in Washington

Black Lives Matter-demonstrasjon.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Noen annonser skal ha hatt som mål å overbevise Bernie Sanders' tilhengere om ikke å stemme på Hillary Clinton. Andre skal ha rettet seg mot fremmedfrykten til vippevelgere; for eksempel i avgjørende delstater som Michigan,

Ville skape kaos

Målet var å spille på den etniske splittelsen i det amerikanske samfunnet og skape kaos som kunne hjelpe Donald Trump til seier, ifølge Washington Post.

Den tidigere amerikanske ambassadøren til Russland, Michael McFaul, sier til avisen at Kreml lenge har hatt som mål å fremme disharmoni og uro i det amerikanske samfunnet.

Putin skal selv ha pekt på det som skjedde i Ferguson i 2014 som et tegn på hvor dysfunksjonelt det amerikanske demokratiet er i et intervju med CBS-programmet 60 minutes.

Misforstått fargerikt fellesskap

Analytikere har pekt på at Demokratene misforsto konfliktnivået i USAs fargerike fellesskap i valgkampen.

Mange tradisjonelt demokratiske velgere føler seg fremmedgjort og mener etniske minoriteter har overtatt partiet deres.

Facebooks rolle i valgkampen vil nå bli gransket svært nøye og har allerede fått etterspill innad i selskapet.. Der sympatiserer ledelsen slett ikke med Republikanerne selv om partiet trolig brukte plattformen mest effektivt i valgkampen.

Siden valget for et knapt år siden har splittelsen blant amerikanerne blitt stadig dypere.

Opptøyer etter frikjennelse av drapstiltalt politimann i USA

Trump gambler på at han i det lange løp vil tjene på å sette grupper opp mot hverandre og spille på frykt og motsetninger.

Mange mener nok at en burde forvente at en fotballstjerne som mottar flersifret millionlønn opptrer respektfullt under nasjonalsangen.

NFL-eiere har imidlertid stått opp mot Trump i helga og sagt at spillerne får gjøre som de vil.

Men den amerikanske presidenten er slett ikke klar til å legge ballen død.

I går roste han i stedet de patriotiske holdningene til stjernene i NASCAR.

Laster Twitter-innhold

Bilførerne, som kjører for USA populære motorsportarrangør, er kjent for å være både patriotiske og hvite. Og tilhengere som kommer for å se dem kjøre vifter titt og ofte med sørstatsflagg som for mange symboliserer hvit makt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Unge russiske artister støtter Navalnyj: – Vi må slutte å finne oss i dette

Unge russiske skuespillere og musikere blir utsatt for kraftig kritikk i statlige medier. Det skjer etter at de har støttet opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj i sosiale medier.