Hopp til innhold

Klappet, hoiet og sang for ofrene i Paris

PARIS (NRK): En uke etter terrorangrepet klappet, hoiet og sang parisere for ofrene utenfor Bataclan. – De skal ikke få skremme oss fra å leve, sier Camille og Ruth.

En uke etter terrorangrepet er parisere samlet utenfor Bataclan for å hedre ofrene.

SE VIDEO: I kveld er det nøyaktig en uke siden terroren rammet Paris. Til sammen 130 mennesker mistet livet i terrorangrepet og over 350 ble såret. I kveld ble det tent lys for ofrene i Paris.

En uke har gått siden blodbadet i konsertlokalet Bataclan og fem steder i Paris. I kveld var mange parisere samlet utenfor Bataclan og hedret ofrene med lys, blomster, klapp og sang.

Åstedet lå mørkt og delvis skjult bak store presenninger. Utenfor konsertstedet stod kjæresteparet Antoine og Bleuenn og klemte hverandre, mens de kikket på alle lysene og blomstene.

De kjente ingen av de 89 som ble drept i Bataclan, men møtte for å vise respekt for ofrene.

– Det har gått veldig inn på meg. Det var folk på vår alder, og de var på et sted for fest og glede og så... Det kunne ha vært meg, det kunne vært kjæresten min, sa Bleuenn til NRK.

Hedrer ofrene i Paris

BATACLAN: Kjæresteparet Antoine og Bleuenn møtte opp på Bataclan for å vise respekt for ofrene fredag kveld.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Klapper og synger

Det var klokken 21.20 fredag 13. november at de voldsomme terrorangrepene i Paris startet. Først tre timer senere var bombe- og skyteangrep på seks forskjellige steder i byen over.

Stedene som ble angrepet var kafeer, restauranter, et konsertlokale og fotballarenaen Stade de France.

Da klokken slo 21.20 fredag kveld, begynte folk å klappe, hoie og synge i området. Noen av bilene som kjører forbi, tuter.

– Nå er den 21.20. Da lager vi bråk, ropte de på baren ved siden av Bataclan.

– Skal ikke skremme oss

I hele området kjentes duften fra blomsterhavet på bakken eller på gjerdet mot en liten park.

Camille og venninnen Ruth tente et lys for en 17 år gammel venninne som ble drept i Bataclan. De mener man må fortsette å leve livet og ikke være redde etter terrorangrepene som totalt kostet 130 mennesker livet.

– Vi skal fortsette å gå ut, vi skal fortsette å gå på konserter. De skal ikke få skremme oss fra å leve, sa de til NRK.

Tenner lys for venninne

TENNER LYS: Camille og venninnen Ruth tente et lys for en 17 år gammel venninne som ble drept i Bataclan.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Sørger sammen

I bakgrunnen kunne man høre stille og melankolske toner fra pianoet der Kevin Vavasseur satt. Ute på gaten, under et hvitt plasttak.

– Jeg syns det er viktig å ikke forbli i redselen, sa han til NRK.

Tre kvelder på rad har Vavasseur og en venn skjøvet pianoet bort hit utenfor festlokalet.

– Jeg ser at musikken gjør folk godt. Den rører folk. De sørger sammen, det gir dem en stille stund. Noen gråter og det hender at noen kommer bort og takker meg for det jeg gjør, sa han.

Tenner lys for ofrene i Paris
Foto: Marit Kolberg / NRK

– De ville slukke våre lys

Eiffeltårnet i Paris var fredag kveld belyst i rødt, hvitt og blått. På tårnet stod Paris' ordspråk: «Fluctant nec meritter», som kan oversettes med «gynger, men synker ikke».

– De ville slukke våre lys. De ville fjerne livet på terrassene, de ville slukke gleden over livet en helg i Paris, heter det i oppropet fra mange franske kulturpersonligheter som står i lese i den franske utgaven av Huffington Post i dag.

Det er underskrevet av kunstnere, skribenter, musikere og kjentfolk som sangeren Charles Aznavour, tidligere kulturminister Jack Lang og den kjente nyhetsprogramlederen Anne Sinclair.

Paris by har laget en nettside der de som ønsker det kan sende inn hilsener og skrive sin tanker om angrepene på byen.

Franske flaggets farger

BELYST: Eiffeltårnet i Paris skal forbli belyst i rødt, hvitt og blått ut måneden. Landemerket har vært prydet med det franske flaggets farger på kveldstid siden mandag, til minne om ofrene.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters/NTB Scanpix

Likhet, brorskap og solidaritet

De franske kunstnerne skriver i oppropet på at terroristenes angrep på kultur og frihet bør forene mennesker av alle raser og trosretninger.

– Tenn et lys! Spill musikk og la dem forstå at de har tapt. Stå opp! Og gjør det klokka 21:20 fredag kveld, er oppfordringen.

Initiativtakerne håper kulturen vil lyse opp håp og brorskap. De skriver at smerten ikke skal slå det franske folket til bakken – selv om den herjer med dem nå.

– I møte med denne blinde og absurde volden fra IS, skal vi stå oppreist og forsvare våre verdier som er frihet, likhet, brorskap og solidaritet, heter det videre.

Over 350 mennesker ble såret i angrepene. Fremdeles ligger mange på sykehus med store skader.

Bataclan, Paris

KONSERTSTED: Minst 89 personer ble drept da tre gjerningsmenn stormet konsertlokalet Bataclan en time ut i konserten med bandet Eagles of Death Metal og skjøt rundt seg forrige fredag. Slik så det ut ved Bataclan i dag en uke etter angrepet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt