Hopp til innhold

Forskere: klimaendringer dreper verdensarvkoraller

I deler av korallrevet Great Barrier Reef er 35 prosent av korallene døde eller døende. Tiden løper fra oss for å redde dem, sier forskerne.

Døde koraller Great Barrier Reef

DØDE: Koraller fra sentralt i Great Barrier Reef som har bleknet og dødd. Bildet er fra mai i år.

Foto: Johanna Leonhardt

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Dette er tredje gangen på 18 år at Great Barrier Reef opplever massebleking på grunn av global oppvarming, og den nåværende blekingen er mye mer ekstrem noe vi har målt tidligere, sier professor Terry Hughes fra James Cook Universitetet i Queensland.

For varmt vann får koraller til å miste de fargerike algene som gjør at de får i seg oksygen og næringsstoffer, slik at de blekner. Hvis vannet forblir for varmt over lengre tid, dør korallene. Det er dette australske forskere sier har skjedd i store deler av Great Barrier Reef, det 2300 km lange korallrevet utenfor kysten av Australia, skriver BBC. Revet står på UNESCOs verdensarvliste og er hjem til ti prosent av verdens fiskearter.

– I gjennomsnitt er 35 prosent av korallene på de 84 revene vi sjekket i de nordlige og sentrale delene av Great Barrier Reef, mellom Townsville og Papua Ny-Guinea, døde eller døende, sier Hughes, som også er direktør for forskningssenteret som står bak studien, i en uttalelse.

Sjekker døde koraller Great Barrier Reef

STUDIE: Forskere har studert døde og døende koraller i Great Barrier Reef i flere måneder.

Foto: Chris Cornwall

Blekingen som pågår nå knyttes til El Niño, værfenomenet som fører med seg unormalt varm vann, og til menneskeskapte klimaendringer, skriver The Guardian. Havet har absorbert rundt 93 prosent av den økte varmen på jorda siden 1970-tallet.

Skaden størst nord og sentralt

Forskerne har i flere måneder studert Great Barrier Reef, både under vann og fra luften. Nå publiseres deres første anslag om dødeligheten blant korallene som følge av blekingen.

Det er altså i nordlige og sentrale deler av revet skaden er størst. Sør for byen Cairns er til sammenligning kun fem prosent av revet dødt.

Om vanntemperaturen går relativt raskt ned kan korallene ta tilbake de viktige algene og bli friske. Forskerne forventer at dette skjer med de 95 prosentene av sørlige koraller som har opplevd relativt mild bleking.

Men stresset som påføres korallene gjennom blekingsprosessen, kan gjøre at de vokser og reproduserer saktere. Forurensning i havet gjør det også vanskeligere for revet å komme seg.

– Tiden løper fra oss

Rundt 170 bedrifter fra Queensland knyttet til turistindustrien rundt Great Barrier Reef, ba tidligere denne måned statsminister Malcolm Turnbull om å handle øyeblikkelig mot klimaendringer for å redde revet, skriver ABC News.

Døende koraller Great Barrier Reef

DØENDE: Tang vokser frem på døende koraller ved Lizard Island.

Foto: Dorothea Bender-Champ

Forskerne skal tilbake til revene over de neste månedene for å måle det endelige tapet av koraller.

– Disse tre blekingshendelsene har skjedd mens globale temperaturer har steget bare en grad over den pre-industrielle perioden, sier Hughes.

– Tiden løper fra oss når det kommer til å redusere drivhusgasser, legger han til.

SISTE NYTT

Siste nytt