Hopp til innhold

Frykter verdensarv kan gå tapt

Mer enn en tredel av det fargesprakende korallrevet Great Barrier Reef har mistet fargen sin. En varm havstrøm og menneskeskapte klimaendringer får skylden. – Det ser ikke lovende ut, sier forsker.

Great Barrier Reef

Dette blir et stadig sjeldnere syn. Minst halvparten av korallene som utgjør Great Barrier Reef i Australia har mistet fargen sin.

Foto: LUCY TRIPPETT / Afp

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Utenfor Australias nordøstlige kyst ligger det 2.600 km lange korallrevet, som står på UNESCOs verdensarvliste og huser ti prosent av alle fiskeartene i verden. Nå er revet truet mener forskerne. Minst tusen km av revet har blitt fargeløst, viser undersøkelser fra australske James Cook University.

– Det miljøet som er kjent som ett av de mest rike og fargesprakende på jorda har blitt et spøkelsesaktig hvitt landskap, sier Trond Amundsen, professor ved institutt for biologi ved NTNU.

– På lang sikt kan vi miste brorparten av de rundt 4.000 fiskeartene som lever på revet, sier Amundsen.

Skylder på mennesket

I løpet av vårt århundre vil temperaturen øke 0,3 til 4,8 grader celsius. Oppvarmingen er stort sett menneskeskapt, konkluderte FNs klimapanel i 2013. Samtidig har havtemperaturen økt 0,18 grader de siste 60 årene, den raskeste økningen på 10.000 år. Det har ført til at verdens største korallrev mister fargene sine, mener forskerne.

Trond Amundsen, NTNU

Trond Amundsen, professor ved institutt for biologi ved NTNU er bekymret etter nye undersøkelser viser at minst halvparten av Great Barrier Reef har mistet fargene.

Foto: Kristin Heggdal / NRK

– Korallene får fargene sine fra alger som leverer mat til korallene mot beskyttelse. Algene på Great Barrier Reef tåler opp mot 30 grader i vannet. I år har havet på Australias østkyst vært over 30 grader i lengre tid. Da forsvinner algene og korallene mister fargen og matfatet sitt, forklarer Amundsen.

Den varme havstrømmen El Niño og økte havtemperaturer har ført til at havet har vært ekstra varmt i år, 2002 og i 1998, forteller professoren.

– Nesten hele revet kan nå være bleket. Hvis dette varer lenge så dør korallrevet.

Breat Barrier Reef
Foto: HO / REUTERS

Frykter konsekvensene

Det blekede revet kan vokse tilbake iløpet av noen år, men flere forskere mener blekningen som vi ser nå, vil skje hvert år innen 2050.

– Skjer det så er vi i alvorlig trøbbel. Mange av fiskene som på korallrevene er tilpasset det miljøet. Nedgang i verdens korallrev, vil føre til at vi mister mange av disse artene, forteller Amundsen

Klimaforsker Tore Furevik ved Universitetet i Bergen mener på sin sidet det er mulig å snu utviklingen.

– Dette er et resultat av våre utslipp av klimagasser. Vi kan stanse utviklingen, men da må vi redusere utslippene.

Ser endinger også i Norge

Også her hjemme ser vi konsekvensene av økt havtemperatur, mener australske Raymond Bannister ved Havforskningsinstituttet.

Raymond Bannister ved Havforskningsinstituttet

Raymond Bannister ved Havforskningsinstituttet sier varmerer hav også får konsekvenser i Norge.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Ved Tisler-revet sør for Oslo har det vært massedødelighet blant svamper, som trolig skyldes økt temperatur i havet. Vi har også sett sykdommer i Korsfjorden i Hordaland, vi mener kan ha noe med klimaendringer å gjøre.

– Disse økosystemene er en viktig næringskilde for fisk og bidrar til mangfold av arter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger