Hopp til innhold

Bortført for tre år siden: – Jeg vet at broren min lever

Mohammad Arjemandi har brukt flere hundre tusen kroner på å lete etter sin norsk-iranske bror som forsvant i Pakistan for over tre år siden. – Norske myndigheter mangler vilje til å finne ham, mener Arjemandis advokat.

Ehsan Arjemandi

Norskiranske Ehsan Arjemandi ble bortført i Balochistan i 2009. Det er fortsatt ingen som vet hvor han er.

Foto: NRK

– Hvordan kan Gahr Støre ikke finne broren min? spør Mohammad Arjemandi.

Mohammad Arjemandi

Ehsans bror, Mohammad Arjemandi, mener han har sikre kilder på at broren er i live i fangenskap ved militærbasen Malir Cantonment i Karachi.

Foto: NRK

1120 dager har gått siden norske Ehsan Arjemandi sist ble sett. Han forsvant fra en buss i den pakistanske provinsen Baluchistan. Menn i sivile klær skal ha stoppet bussen han satt i, dratt et teppe over hodet hans og ført ham bort i en bil.

Ehsan var på vei til Karachi i Pakistan etter et familiebesøk i Baluchistan, og etter planen skulle han reise tilbake til kona og hans tre barn i Norge.

– Dette er en komplisert sak. Det har ikke latt seg gjøre å finne spor etter Arjemandi, svarer Frode Andersen i Utenriksdepartementet.

Uten spor

Frode Andersen, UD.

Frode Andersen, UD.

Foto: UD / UD

Det kom et gjennombrudd i saken i 2010 da innenriksministeren i Pakistan, Rehman Malik, innrømmet at Arjemandi var arrestert og i live, tatt for å reise med falske ID-papirer, og at han derfor må stå til ansvar for en domstol i Pakistan. Norske myndigheter har ikke klart å komme noe videre med saken etter denne bekreftelsen.

Tre år etter Arjemandi forsvant, er det ingen i Norge som vet hvor han er, eller om han er i live. UD sier de fortsatt står uten spor i saken. Ifølge UD «leter norske myndigheter aktivt etter Ehsan Arjemandi».

– Saken er tatt opp mange ganger. Under samtlige politiske besøk vi har hatt med Pakistan, på innenriksnivå og statsministernivå. Vi vil fortsette å jobbe med saken, sier Andersen.

Brukt flere hundre tusen kroner

Storebror Mohammad Arjemandi har brukt de siste tre årene av sitt liv på å lete etter broren. Han har punget ut flere hundre tusen kroner for å få tak i ledetråder som kan føre ham på rett spor.

– Broren min er i fare for å miste livet. Hvorfor presser ikke norske myndigheter hardere? Pakistan opplever ikke noe press fordi Norge ikke har vært villige til å konfrontere dem, sier Mohammad.

De siste årene har han brukt tiden på å reise til flere land i Europa og Asia for å samle informasjon. Han har skyhøy gjeld, og familien sliter økonomisk.

– Det er et helvete. Jeg må låne her og der. Men jeg vil gjøre alt for å finne broren min, sier Mohammad.

Mohammad sier han vet at broren er i live og befinner seg på militærbasen Malir Cantonement i Karachi.

– Det er ikke lenge siden noen så ham i live der, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ehsan Arjemandi

Waheed Baloch, leder i Baloch studentorganisasjon (BSO) i Oslo. Torsdag demonstrerte et titalls balochere utenfor Stortinget. - Vi ønsker å synliggjøre hva etteretningstjenesten i Pakistan gjør med vårt folk, sier Baloch. De krever også at norske myndigheter presser Pakistan for å frigjøre balocheren Ehsan Arjemandi. I Norge er det rundt 400 med Balochistansk bakgrunn.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

– Norske myndigheter svikter Ehsan

Norske myndigheter har sviktet Ehsan, mener Arjemandi-familiens advokat Randi Spydevold. Hun blir stadig mer frustrert over at forsvinningssaken ikke blir tatt på alvor av norske myndigheter.

– Norske myndigheter svikter en norsk borger på høyt plan, sier Spydevold til NRK.no.

Spydevold har sendt flere henvendelser til utenriksminister Jonas Gahr Støre, men ikke fått noen konkrete svar. Hun mener regjeringen må stille krav til pakistanske myndigheter.

Randi Hagen Spydevold

Advokat Randi Spydevold er bekymret for Ehsan Arjemandi.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Saken blir tatt opp på møter, men vi er på jakt etter et møte hvor denne saken blir tatt opp som hovedsak, og ikke som et anheng på andre saker.

Pakistans høyesterett har satt opp en kommisjon som skal kartlegge savnede personer i Pakistan. Arjemandis navn er på deres liste over savnede personer som fortsatt er uten spor. UD sier at tilbakemeldingene fra pakistanske myndigheter har vært den samme over tid, og at det ikke har fremkommet ny informasjon.

Terje Thodesen

Terje Thodesen.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

– Denne komiteen ber fortsatt om svar på spørsmål som vi har svart på 10–15 ganger. Jeg tror ikke de tar saken på alvor, og norske myndigheter våger ikke påpeke dette overfor pakistanske myndigheter, sier Spydevold.

Hun mener etterretningstjenesten må borres i.

– Til syvende og sist er det norske myndigheter som har redskapen til å presse pakistanske myndigheter. Jeg tror dessverre ikke norske myndigheter bryr seg om denne saken mer nå, sier Spydevold.

– Snudd hver stein

Etter at innenriksministeren i Pakistan bekreftet at Arjemandi satt i fangenskap, skal den norske ambassaden ha fulgt dette opp. Men innenriksministeren har ikke vært villig til å utdype.

Ambassaderåd ved den norske ambassaden i Islamabad Terje Thodesen har fulgt Arjemandi-saken tett i tre år.

– Vi vet ikke hva som skjedde med Arjemandi etter at han forsvant, til tross for at vi har løftet hver stein vi kan for å finne ut hva som skjedde, sier Thodesen.

Thodesen har fulgt opp tips og blant annet tatt kontakt med Malir Cantonement i Karachi, militærbasen som det ryktes at Arjemandi kan befinne seg i.

– Det er vanskelig å gjøre noe som gir konkrete resultater for å finne Arjemandi.

Han sier han har fungert som en «fotsoldat» i Pakistan og at han har fulgt opp det som har kommet av informasjon om hvor Arjemandi kan være.

– Hvis spørsmålet er om vi kunne gjort mer i denne saken så svarer jeg at vi er mottakelige for forslag om hva mer vi eventuelt kan gjøre, sier Thodesen.

Balochistan

Anwar Baloch og Hafeez Baloch utenfor Stortinget torsdag. Flere tusen balochere har 'forsvunnet' Balochistan. -Folk forsvinner uten at noen tar ansvar. Etterretningen skylder på røverbander og kriminelle. Men oftest er det militærets etterretning som står bak slike bortføringer, sier de.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

SISTE NYTT

Siste nytt