Hopp til innhold

Ble bortført i Pakistan i 2009 – ingen vet hvor han er

Norske myndigheter har fortsatt ikke fått livstegn fra Ehsan Arjemandi, som trolig er bortført av det pakistanske etterretningspolitiet. Advokaten og familien frykter nå at han blir forbundet med PSTs agenter.

Ehsan Arjemandi

Ehsan Arjemandi ble bortført i Pakistan i august 2009. Det er fortsatt ingen som vet om han er i live.

Foto: NRK

Det nå over to og et halvt år siden den norske statsborgeren Ehsan Arjemandi ble bortført i Pakistan.

Ifølge øyenvitner ble Arjemandi pågrepet av offisielle tjenestemenn på en buss i Balochistan-provinsen, og ført bort i håndjern og med bind for øynene.

Siden har det vist seg umulig å spore ham opp.

Frode Andersen i Utenriksdepartementet sier til NRK at de fortsatt ikke vet hvor Arjemandi er, eller om han er live.

Han forsikrer at saken er tatt opp under samtlige politiske besøk i Pakistan, og diskutert med statsministeren, innenriksministeren og etterretningstjenesten i landet.

– Dette er en sak vi har jobbet aktivt med over lengre tid, og som vi vil fortsette å følge opp. Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok senest opp saken i møte med ambassadøren 4. januar, sier Andersen.

Les: Vet ikke om Arjemandi lever
Les: Frykter broren holdes på torturcelle

Bekymret etter PST-avsløringer

Randi Hagen Spydevold

Randi Spydevold er bekymret for Ehsan Arjemandi.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Arjemandis advokat, Randi Spydevold, blir stadig mer frustrert over situasjonen.

– Bekymringen stiger etter at det ble kjent at skandinaver er fengslet i Pakistan. Vår bekymring er stor med tanke på hva som vil skje dersom han sitter fengslet, sier Spydevold.

Pakistans innenriksminister Rehman Malik hevdet nylig at flere skandinaviske spioner var arrestert i landet, og Spydevold jobber nå intenst for å undersøke om Arjemandi er en av dem.

Kunngjøringen til Malik kom kort tid etter at daværende PST-sjef Janne Kristiansen avslørte at Norge har agenter i landet.

– Vi har ikke grunnlag for å tro at han er agent, men vi forventer en tilbakemelding på om han er det eller ikke, sier hun.

Les: – Skandinaviske spioner pågrepet
Les: Ingen isfront mellom Pakistan og Norge etter PST-forsnakkelsen

Spydevold frykter at situasjonen kan bli forverret dersom pakistansk etterretning mener Arjemandi har en forbindelse til agentene.

– Saken om norske agenter får mye oppmerksomhet i Pakistan. Norske myndigheter har erkjent dette, og dersom Ehsan mistenkes for det, må vi få vite det. Vi vet ikke hva han er arrestert for, men dersom han blir betraktet som en del av dette, frykter jeg at han blir behandlet deretter, sier Spydevold.

Ber Støre om å innkalle til møte

Spydevold etterlyser større engasjement fra politiske aktører med gode forbindelser i Pakistan.

– Det er her min kritikk ligger. Jeg fatter ikke at det ikke blir gjort mer i denne saken. UD og ambassaden gjør det de kan, men hvorfor stopper det der? Saken blir tatt opp på møter, men vi er på jakt etter et møte hvor denne saken blir tatt opp som hovedsak, og ikke som et anheng på andre saker, sier hun.

Spydevold understreker at hun ikke vil kritisere Utenriksdepartementet eller ambassaden, men ser gjerne at utenriksministeren innkaller til et eget møte om Arjemandi.

– Det er en norsk borger som er tatt, og sett i lys av de siste som ble tatt i Afghanistan og Jemen oppfatter både familien og jeg at det utløste en helt annen aktivitet fra norske myndigheter. Jeg er redd de ikke tar saken tilstrekkelig på alvor, sier Spydevold.

Spydevold sier hun har bedt om et møte med statsrådene uten å få et konkret svar, men skal møte UD førstkommende mandag i forbindelse med PST-avsløringene.

Uten spor

Frode Overland Andersen er kommunikasjonsrådgjevar i UD.

Kommunikasjonsrådgiver Frode Andersen sier UD vil fortsette å ta opp saken med pakistanske myndigheter.

Foto: UD

Frode Andersen i UD avviser at innsatsen fra norske myndigheter er annerledes i denne saken.

– Dette er en sammenlikning som både er urimelig og feilaktig. I Jemen dreide seg om en kidnappingssak hvor både kidnappernes identitet og tilholdssted var kjent, mens vi i Pakistan jobber med en forvinningssak, sier Andersen.

Pakistans høyesterett har satt opp en kommisjon som skal kartlegge savnede personer i Pakistan.

På denne lista er Arjemandi oppført med merknadene «under etterforskning» og «uten spor».

– Tilbakemeldingene fra pakistanske myndigheter er fortsatt at de har undersøkt saken uten at man har funnet spor av Arjemandi. Norske myndigheter vil fortsette å ta opp denne saken med pakistanske myndigheter også i tiden fremover. Det er ønskelig å få fremskaffet en bekreftelse på hvor Arjemandi eventuelt holdes, og få konsulær tilgang til ham, sier Andersen.

UD er ikke kjent med at det var nordmenn blant skandinavene som angivelig er arrestert i Pakistan.

Les også: Ber USA ta affære over savnet nordmann i Pakistan

SISTE NYTT

Siste nytt