Hopp til innhold

– Store problemer med egenbosetting av flyktninger

Norske politikere planlegger egenbosetting av flyktninger. I Sverige vil mange vekk fra dette systemet, som i byen Södertälje sør for Stockholm har skapt store problemer.

Norske politikere planlegger egenbosetting av flyktninger. I Sverige vil mange vekk fra dette systemet, som i byen Södertälje sør for Stockholm har skapt store problemer.

NRK har besøkt bydelen Hovsjö i Södertälje, en bydel der 90 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn, de fleste av dem fra Syria.

Norske politikere leter etter nye muligheter for å bosette flyktninger. I dag sitter det over 5000 mennesker i asylmottak som venter på å få tildelt en bolig ute i kommunene. I tillegg er det et flertall på Stortinget for å ta imot ytterligere 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Allerede før vedtakene om de ekstra Syria-flyktningene har norske partier sett på mulighetene for alternative måter å bosette flyktninger.

I asylavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti står det at det skal «sees på alternative måter for bosetting, herunder vurdere modeller for selvbosetting».

Også Arbeiderpartiet og SV ønsker å vurdere ulike former for selvbosetting av flyktninger.

90 prosent innvandrere

Boel Godner

Ordføreren i Södertälje er bekymret over den enorme tilstrømningen til byen.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

I Sverige har man forsøkt dette systemet noen år allerede, men både hos kommunale myndigheter og blant flyktningene selv er det en økende kritikk mot ordningen.

NRK har besøkt bydelen Hovsjö i Södertälje, en bydel der 90 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn, de fleste av dem fra Syria.

Innbyggere med innvandrerbakgrunn utgjør nå et lite flertall i Södertälje, en halvtimes kjøring sørover for Stockholm.

Svært mange flyktninger fra Midtøsten ønsker seg akkurat til denne byen, fordi de har slekt eller bekjente her. Og i Sverige kan flyktninger velge selv hvor de vil bo, under det såkalte egenboende-systemet så lenge de har en adresse å vise fram til myndighetene ved ankomst.

– Situasjonen er vanskelig

Flere familier bor sammen i leilighetene.

Dørskiltene viser at det bor flere familier sammen i denne toromsleiligheten i Södertälje.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Södertäljes sosialdemokratiske ordfører, Boel Godner, synes situasjonen er vanskelig når så mange velger å bosette seg i byen. Barna blir også rammet av systemet med egenbosetting. Uventet tilstrømming av nye elever skaper problemer for skolene.

– En mandag kan det stå 40 elever ved skolen her, uten forvarsel. Det er slik systemet er. Kommunen står overfor enorme utfordringer, sier hun.

Kioskeieren Milad Mardo har bodd i Hovsjö i mer enn 30 år. Han forteller at tilstrømmingen har eksplodert de siste to årene, og at det i mange leiligheter bor flere familier sammen, noen med over 20 personer i.

Han mener tilstrømmingen til byen er altfor stor.

– Alt er fullt, alle leiligheter. Det kommer 2000 flyktninger i måneden, det er altfor mange, sier Mardo.

Milad Mardo

Kioskeieren Milad Mardo mener det kommer altfor mange flyktninger til Södertälje.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Reiser tilbake til Syria

Svensklærer Sait Yildiz kjenner det syriske miljøet godt. Han sier at boligproblemene har ført til at noen familier reiser tilbake til Syria.

Innvandrerkvinnen Nancy fra Irak mener noe må gjøres.

– Her i blokka pleier det å være to-tre familier i en liten toroms leilighet. Sverige har tatt imot mange flyktninger – syrere, irakere, egyptere. Hva skal man gjøre? Det må skaffes boliger til dem, sier hun.

Nancy, innvandrer fra Egypt.

Nancy mener noe må gjøres for å skaffe boliger til dem som kommer.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Men familiene i Hovsjö kan nok se langt etter bedre plass i tiden framover. For myndighetene i Sverige planlegger nå for å ta imot anslagsvis en halv million nye flyktninger de neste fem årene.

– Sove i gatene?

Irakeren Mohammed Al-Kuheli sier dette:

– Vil de hente en halv million nye flyktninger? Da vil situasjonen bli mye verre, ikke bedre. Nå er vår situasjon allerede dårlig. Om det kommer flere, blir det verre. Det blir trangt, hvor skal folk sove? I gatene?

Politikerne her ønsker seg en endring av systemet med egenboende. Men det blir for dyrt, sier Sveriges justis- og migrasjonsminister.

Om alle skal inn i asylmottak vil det koste 3 milliarder kroner ekstra.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.