Norges største flyktningekommune sier stopp

Vadsø blir bedt om å ta imot like mange kvoteflyktninger fra Syria i år som de tre største kommunene i Finnmark tilsammen. Nå vil både SV og KrF bremse bosettinga.

Vadsø blir bedt om å ta i mot like mange kvoteflyktninger fra Syria i år som de tre største kommunene i Finnmark tilsammen.
Fra før er Vadsø "norgesmester" i bosetting av flyktninger.

VADSØ PÅ TOPP: Ismael M. Noor-Ibrahim er blant flyktningene som allerede har gjort Vadsø til norgesmester i bosetting av flyktninger. Men nå vil kommunen bremse.

Fra før er Vadsø «norgesmester» i bosetting av flyktninger. 1. januar i 2013 viste statistikken at Vadsø siden 2006 hadde bosatt 93 flyktninger per 1000 innbyggere. De neste kommunene på lista er Sør-varanger (70 bosatte), Nesna (60) og Tranøy (50).

Da Ismael M. Noor-Ibrahim og familien kom til Vadsø for litt over tre år siden fikk de bolig. Han begynte på skole og er nå i jobb.

– Jeg er veldig glad for at jeg har kommet til Vadsø. Alle er snille. Jeg har stor en familie, syv barn. Barna går på skole, jeg har fått jobb her. Jeg er veldig glad for det, sier Noor-Ibrahim til NRK.

– Urealistisk

Rolf Arne Hanssen

– Alle må ta ansvar i forhold til folketallet, sier ordfører Rolf Arne Hanssen (SV).

Foto: Kaspar Fuglesang

Men nå er kommuneøkonomien anstrengt, og ordføreren reagerer på at de blir bedt om å bosette 30 personer ekstra.

– Jeg føler at alle må ta litt ansvar i forhold til folketallet. Jeg tror det er urealistisk å tro at Vadsø skal bosette 30 syrere ekstra i løpet av året, sier ordfører Rolf Arne Hanssen (SV).

Kristelig Folkeparti overrasket mange da de i september i fjor foreslo å ta imot bare 50 flyktninger. Det endte med 70, 20 færre enn planlagt. De mener kommunen allerede har bosatt flere enn det som kan forventes:

– Andres tur

– Vi føler nok litt at dette er litt « klarer du den, så klarer den også», sier Otto Strand, kommunestyrerepresentant for KrF.

– Så vi tenker at det kanskje er andre de bør spørre først i denne omgangen. I perioden hvor Vadsø bosatte 93 flyktninger per 1000 innbyggere, var det tilsvarende tallet 11 i en kommune som Alta.

Vadsø kommune skal behandle saken politisk før de svarer departementet.