Hopp til innhold

Tause om regjeringens Syria-skisse

STORTINGET (NRK): Ingen av de parlamentariske lederne på Stortinget ville si noe om hvor mange syriske flyktninger regjeringen ønsker å ta imot. Forhandlingene fortsetter neste uke.

Ingen av de parlamentariske lederne på Stortinget ville si noe om hvor mange syriske flyktninger regjeringen ønsker å ta imot.

KORTENE TETT TIL BRYSTET: De parlamentariske lederne møttes klokken 9 fredag morgen.

Mens stortingsflertallet ønsker å ta imot 10.000 flyktninger i løpet av de neste to årene, har det vært knyttet stor spenning til hvordan regjeringen svarer på dette.

Etter det forrige møtet tirsdag fikk regjeringen beskjed om å komme tilbake med en skisse til løsning. Fredag klokken 9 fikk de parlamentariske lederne presentert dette.

– Jeg har ikke tenkt til å gå inn på hva innholdet i denne skissen er. Dette er en samtale mellom åtte partier, og da er det viktig å ha muligheten til å holde samtalene interne, slik at det er mulig å finne en løsning, sier Høyres Trond Helleland etter møtet.

Han sier forhandlingene fortsetter i neste uke.

– Ikke flere Syria-flyktninger i år

– Hva slags reaksjoner fikk du på skissen?

– Det får de andre svare på. Jeg opplever at det var konstruktive samtaler, svarer Helleland.

Torsdag erfarte NTB at regjeringspartiene ikke vil åpne for flere kvoteflyktninger fra Syria i 2015 i skissen som ble lagt fram under fredagens forhandlingsmøte på Stortinget.

I stedet mente NTB det ville bli angitt hvordan Norge kan ta imot flere Syria-flyktninger i 2016 og årene som følger.

Støre: God prosess

Jonas Gahr Støre (Ap)

OPTIMIST: Jonas Gahr Støre (Ap) (t.h.) snakker med pressen etter det forrige møte om Syria-flyktninger på Stortinget tirsdag ettermiddag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre håper det er mulig å danne et bredt flertall, og mener det er et positivt tegn at det er grunnlag for et nyt møte.

– Jeg vil ikke gå inn i detaljene på skissen, eller hva vi kan se for oss. Vi er i en god prosess nå, sier Støre.

– Lever du godt med at det blir under 10.000 flyktninger?

– Jeg har ikke kommentert det. Du vet hva Arbeiderpartiets landsmøte har som utgangspunkt. Det er mitt mandat. Men mitt mandat er også å få til en løsning som er god, svarer Støre.

Selv om det er stortingsflertall for å ta imot 10.000 syriske flyktninger, har Arbeiderpartiet begynt å fire på kravet som ble vedtatt på landsmøtet.

– I valget mellom ett konkret tall, og det å finne en omforent løsning, så er det klart at vi går inn i dette her med vilje til å kompromisse også på tallet, uttalte innvandringspolitisk talsmann Eirik Sivertsen i Ap før møtet.

Lysbakken: Betydelig avstand

Audun Lysbakken (SV)

POSITIV: Audun Lysbakken (SV) etter et møte om Syria-flyktninger i statsrådssalen på Stortinget tirsdag ettermiddag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

SVs Audun Lysbakken er med i flertallets ønsker om 10.000 flyktninger. Han beskriver innholdet i skissen som konkret, og sier de nå er inne i reelle forhandlinger.

– Det er betydelig avstand, men det er en vilje til å snakke sammen. Nå diskuterer vi konkret innhold i en ny avtale, m og det synes jeg er bra, sier SVs Audun Lysbakken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ