Hopp til innhold

Trøndelags svar på frihetsgudinnen

Hun var både fisker, los og redningskvinne. Nå er hun en 1,2 tonn tung bronsestatue, plassert midt i Nærøysundet ved Rørvik.

I kveld blir Rørviks svar på frihetsgudinnen avduket. Midt i Nærøysundet er det reist en statue av en uredd kystkvinne som var både fisker, los og redningskvinne. Legendariske Sjø-Sara har havnet på sokkel.

Her ved Småholman i Nærøysundet ved Rørvik i Nord-Trøndelag skal sjø-Sara skue utover skipsleia. Flere hundre tusen turister passerer hvert år. Er hun Trøndelags svar på frihetsgudinnen?

– Dette er av de største dagene i mitt liv, sier kunstner og initiativtaker bak sjø-Sara-statuen, Torleif Flosand. Han var med da den 1,2 tonn tunge bronsestatuen skulle plasseres på sokkel på småholmene midt i Nærøysundet ved Rørvik.

Superkvinnen

– Nå er jeg lettet, og har bare gode følelser nå når statuen er kommet på plass, sier Flosand. Nå er den syv meter høye statuen av superkvinnen plassert der den skal.

Sjø-Sara

Kunstner Torleif Flosand er stolt over bronsestatuen. Og mener sjø-Sara var litt av en kvinne.

Foto: Tariq Alisubh

Hun ble kalt «Gjæsling-Sara» eller «sjø-Sara», men opprinnelig het hun Sara Olsdatter, og ble født på Foldereid i Nord-Trøndelag i 1773. Historien sier at hun kunne det meste om båter, seiling og fiske før hun ble konfirmert. Hun var eldst av en søskenflokk på åtte og måtte tidlig ta ansvar.

Som ung jente flyttet hun til Sør-Gjæslingan for å drive med fiske. Hun ble etter hvert kjent som en uredd fisker, los og redningskvinne.

SE TV-reportasjen nederst i artikkelen

Det måtte bli henne

– Jeg tenkte at skulle man først ha en statue, så var hun selvskreven. Hun var en markant dame i sin tid, sier kunstneren.

Han beskriver Sjø-Sara som en selvstendig og sterk kvinne. Hun sto imot fordommene en kvinne kunne oppleve på den tiden, og var faglig flink.

– Ei kjempedame, egentlig, sier Flosand.

Sjøsara

Trøndelags frihetsgudinne. Sjø-Sara ble født i 1773, og hun dro tidlig til Sør-Gjæslingan for å fiske. Der ble hun lagt merke til som en uredd kvinne, los, fisker og redningskvinne. Nå er hun plassert i Nærøysundet. Syv meter høy og 1,2 tonn er bronsestatuen.

Foto: Tariq Alisubh

Vil få betydning

Kjartan Tørum har ledet arbeidet for å få sjø-Sara på sokkel. Han tror statuen vil få betydning for Rørvik.

– Dette er en sentral ferdselsåre. Det er rundt 30 000 båter og seks syv hundre tusen turister som reiser gjennom sundet hvert år, sier Tørum.

Han mener det er på tide at støvet blir børstet av denne glemte delen av kysthistorien.

– Sjø-Sara er en representant for alle de flotte kvinnfolkene vi har hatt i Vikna og langs hele kysten, sier Tørum.