Hopp til innhold

Refser universitetene for eksamensrot

Hvert år får hundrevis av studenter ødelagt eksamen på grunn av rot og feil i oppgavene. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen refser institusjonene for slendrian.

Kristin Halvorsen

– Felles oversikt og tilsyn ville ikke blitt håndterbart, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det er ikke uvanlig at en universitetseksamen blir ødelagt av feil. I Trondheim har det vært så ille at Studenttinget ba studentene fortelle om sine dårlige eksamensopplevelser.

– Vi fikk høre at noen fikk fasit på en eksamen, at oppgavene er veldig like fra år til år, at det printes ut for få eksamenssett, at eksamener er forskjellige på norsk og engelsk og at man ikke får utdelt eksamener på engelsk, sier Studenttingets leder Simon Utseth Sandvåg.

Dette er eksempler på alvorlige og grove feil som kan ha betydning både for studentenes prestasjoner og bedømmelsen av dem, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til NRK.

– Et tilsyn vil kreve et voldsomt byråkrati

Det finnes ingen samlet oversikt over feil og uregelmessigheter på eksamen ved universitet og høyskoler, i motsetning til i grunnskolen og den videregående skolen.

Halvorsen vil likevel ikke ha noe felles tilsyn for universitet og høgskoler.

– Det er fordi vi har tusenvis av ulike eksamener, og et tilsyn ville innebære et grenseløst byråkrati. Studentene må klage til Klagenemda, og institusjonene må gjøre opp for seg.

André Almås Christiansen

– Mange av disse feilene er personlige feil, og det kan lærestedene lett finne gode løsninger på, sier Andre Almås Christiansen i NSO.

Foto: NSO

Halvorsen sier lærestedene må sammenlikne seg med, og samarbeide med, hverandre når det gjelder blant annet karaktersetting og hvordan man utformer eksamen.

– Institusjonene kan ikke se mellom fingrene på slendrian, og må ta studentene sine på alvor, sier utdanningsminister Kristin Halvorsen.

Vil ha større åpenhet

– Vi ser at de som blir ofre for denne typen rot kan ende opp med utsatt studieprogresjon. I verste fall kommer de ikke ut i jobben de hadde klar etter avsluttet eksamen, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Andre Almås Christiansen.

Han sier de vil ha større åpenhet rundt hva som faktisk skjer. Og i motsetning til kunnskapsministeren, mener han at en kontrollordning kan la seg gjøre.

– Jeg mener det ikke behøver å bli for byråkratisk. Vi har allerede systemer som fanger opp klagene, så Halvorsen bør kunne få institusjonene med på å lage en oversikt.

Christiansen mener åpenhet rundt alle feilene vil være insentiv nok til at det blir tatt tak i.

– Jeg tror vi alle er opptatte av å få studentene gjennom studiet.

Måtte gi opp studiene

I verste fall kan en ødelagt eksamen bety et tapt studieår, og utgifter på flere titusen kroner.

Teodor Sandaker måtte gi opp psykologistudiene i Bergen, etter å ha fått ødelagt eksamen på grunn av feil.

– Når du jobber så hardt, og det oppstår feil du ikke kan gjøre noe med, går du på veggen, sier han.

Sandaker mener at også universitet og høgskoler burde bli kontrollert.

– Utdanning av fremtidige arbeidstakere er så viktig, og det er veldig rart at fakultetene får styre dette på egen hånd uten at noen følger med.

Eksamensituasjonen kan være en påkjenning

NTNU i Trondheim karakteriseres av NSO som en versting når det gjelder eksamensrot. (Ill.foto)

Foto: Colourbox