Hopp til innhold

Studentbygg kan få byggeskikkpris

Teknobyen studentby i Trondheim er et av åtte bygg som er nominert til Statens byggeskikkpris 2012. – Dette er stas, sier Terje Bostad i studentsamskipnaden.

Teknobyen studentby

Teknobyen studentby havner i godt selskap om de skulle stikke av med prisen. Blant tidligere prisvinnere er Hamsunsenteret på Hamarøy, Preikestolen turisthytte og Den norske opera.

Foto: M.C.Herzog/Visualis arkitektur

Juryen sier at prosjektet er innovativt i utformingen av fellesløsninger, og at prosjektet har en kraftfull form med utstrakt bruk av tre.

Statens Byggeskikkpris er en hederspris som deles ut årlig til byggverk og bygde omgivelser. Utførelse, materialbruk, utforming og samspill med sted og miljø vurderes. Vinneren skal heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk.

Europas største bokollektiv

Teknobyen studentby er Europas største bokollektiv. Huset ligger i Klæbuveien i Trondheim, og har fått navn etter området det ligger i, som populært blir kalt Teknobyen.

Her er det plass til 116 studenter i rom med egne bad. Felles er et stort kjøkken og en storstue på totalt 370 kvadratmeter. Studentene kan også benytte en 110 kvadratmeter stor veranda.

Bygget er et passivhus og har moderne tekniske og energimessige løsninger. Kun miljøvennlige materialer er benyttet.

– Bygget er trolig Norges mest energigjerrige studentbolig, sier Terje Bostad, eiendomsdirektør i Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT).

Studentene flyttet inn i august i fjor, og ifølge Bostad har det så langt fungert veldig bra.

– Studentene har etablert et beboerutvalg og det er stor sosial aktivitet i bygget, sier han.

Teknobyen studentby

Fellesrommene deles av alle beboerne i huset og er en attraktiv møteplass for flere aktiviteter.

Foto: M.C. Herzog/Visualis arkitektur

Kulturkrasj med arkitektene

Studentbygget er tegnet av det spanske arkitektkontoret MEK Architects, mens SiT er byggherre.

Terje Bostad sier at samarbeidet med de spanske arkitektene tidvis bød på utfordringer, men at det stort sett fungerte bra.

– En av forutsetningene for å åpne for utenlandske arkitekter var at det skulle opprettes et samarbeid med et norsk arkitektkontor, i dette tilfellet Link arkitekter, sier han.

Allikevel ble kulturforskjellen tydelig i enkelte tilfeller.

– Blant annet var spanjolene mer opptatt av hvordan de skulle holde bygget kjølig enn hvordan det skulle varmes opp, sier Bostad.

Han forteller at arkitektenes planer om jacuzzi på verandaen heller ikke var noe hverken SiT eller studentene ønsket å prioritere.

Teknobyen studentby

På Teknobyen studentboliger er det egne søppelavsug for restavfall, samt resirkuleringsstasjoner rett utenfor huset.

Foto: M.C. Herzog/Visualis arkitektur

Sterke konkurrenter

– Det er et helt annet tilfang av bygg med gode kvaliteter nå enn da denne juryen trådte sammen for fire år siden, sier juryleder Erling Dokk Holm i en pressemelding.

Han sier det er tydelig å se at formgiverne ser potensialet heller enn problemene knyttet til universalitet og bærekraft.

51 bygg var påmeldt i konkurransen, og nå er altså åtte av disse nominert. Studentbyen konkurrerer med blant annet Kilden Kulturhus i Kristiansand, Tverrfjellhytta på Hjerkinn og Meteorologisk institutt i Oslo.

De nominerte byggene skal befares og vurderes før vinneren offentliggjøres og prisen deles ut 5. juni. Prisen deles ut av Kommunal- og regionaldepartementet.