Hopp til innhold

Søvnmangel gjør burgeren mer fristende

Ferien er over og søvnmangelen melder seg for døgnville nordmenn som skal tilbake på jobb. Det kan gi utslag i matvanene våre, ifølge amerikanske forskere.

Mann med hamburger og brus

En dårlig natts søvn kan gjøre det vanskeligere å spise sunt dagen etterpå.

Foto: Andrey Armyagov / Colourbox

Håvard Kallestad

Håvard Kallestad skrev doktorgraden sin om søvnproblemer, og er også involvert i SLEEP-BP prosjektet til Søvnklinikken på Østmarka.

Foto: Pressefoto

– Det er en kobling mellom å sove lite og økt BMI, men det er ikke sånn at du blir tynnere av å sove mer, sier psykolog Håvard Kallestad, som skrev doktorgraden sin om søvnproblemer hos pasienter med psykiske lidelser.

Sammenhengen mellom lite søvn og overvekt har vært kjent lenge, men vi vet lite om hvorfor de som sover lite over lengre tid har større sjanse for å bli overvektig.

De som sover lite spiser mer usunt, ofte uten å merke det selv, og blir til tider også mindre fysisk aktive.

Ble holdt våken

Nå tror amerikanske forskere at endringer i hjerneaktiviteten har skylden for at folk som sover lite har lettere for å gå opp i vekt.

Forskere ved Berkeley universitet i California kjørte en gruppe på 23 menneskelige forsøkskaniner gjennom en hjerneskanner i to runder. Først etter en full natts søvn, og så etter at de hadde blitt holdt våken gjennom hele natten.

Mens de lå inne i MRI-maskinen ble de ble vist bilder av 80 forskjellige matretter, hvor alt fra sunne salater til feite hamburgere var representert.

Hjernen tystet

Selv om forsøkspersonene selv sa at de var like sultne når de var uthvilt som når de ikke hadde sovet et blunk, sa hjerneaktiviteten deres noe helt annet.

Lystsenteret i hjernen til de trøtte hodene lyste nemlig opp hver gang de ble vist bilder av smultringer, pizza og annen tradisjonell fy-mat. De sunne alternativene ble mye mindre interessante når nattesøvnen ble ødelagt.

Også den delen av hjernen som kontroller våre umiddelbare lyster ble svekket når de sultne forsøkspersonene ble frarøvet en god natts søvn.

Merker det ikke selv

Hele 30 prosent av oss sliter med søvnmangel i noen perioder, men bare én av ti er utsatt for kroniske søvnplager.

Hvis man skal tro eksperimentet til de amerikanske forskerne kan én enslig natt uten søvn gi store utslag på baderomsvekta, men det er ikke denne typen søvnproblemer folk flest sliter med.

– De fleste som har søvnproblemer har søvnunderskudd over en lengre tid, og blir ikke holdt våken hele natta, men andre studier som er gjort på folk som har søvnmangel over én uke finner mye av det samme, sier Håvard Kallestad, psykolog ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk på St. Olavs Hospital.

Han har tidligere skrevet doktorgradsavhandling om hvordan søvnmangel påvirker oss.

– Den andre studien fant at etter en uke med søvnunderskudd endret forsøkspersonene dietten sin til mat med mer fett og sukker, uten å merke det selv, forteller Kallestad.

– Hvorfor skjer dette?

Det vet vi faktisk ikke. En teori er at kroppen venner seg til å være våken lengre, og at vi spiser mer. Når vi er våken trenger vi mer energi enn når vi sover, men energiinntaket blir større enn det de trenger, svarer psykologen.

Ikke stress med søvnen

Karoline Krane-Gartiser

Lege Karoline Krane-Gartiser jobber med søvnmangel hos bipolare ved Søvnklinikken på Østmarka.

Foto: Pressefoto

– Vi har sett flere studier på at søvnmangel gir dårligere impulskontroll, sier lege og stipendiat på Søvnklinikken på Østmarka i Trondheim, Karoline Krane-Gartiser.

Hun forteller at hjernen blir påvirket av søvnmangel på forskjellige måter, men det er store forskjeller etter hvor alvorlig og langvarig lidelsen er.

– Det er vanskelig å sette et fast timetall på hvor mye søvn hver enkelt person trenger, sier Håvard Kallestad.

Han mener at det å stresse for mye med å få seg nok søvn kan føre til store problemer.

– Viktigheten av søvn kan bli et tveegget sverd, stresser du for mye med søvnen blir du enda mer stresset, og det hjelper ikke på søvnproblemene dine, forteller Kallestad.

– Fordi vi blir søvnige

I en artikkel publisert i National Geographic i 2010 fikk søvnforskeren William Dement, grunnleggeren av Søvnmedisinsenteret i Stanford, spørsmål om han, etter femti år med forskning, kunne gi svar på hvorfor vi sover.

– Så vidt jeg vet er den eneste grunnen som er virkelig bunnsolid, at vi blir søvnige, svarte Dement.

De siste årene har det blitt gjort nye studier for å finne ut mer om hvordan kroppen vår reagerer på søvn, og på mangelen av dette. Men vi er fortsatt et stykke unna å gi et bedre svar enn professor Dement.

– Vi sover en tredjedel av livene våre, men til nylig har vi visst lite om hvilke funksjon søvn har. Det påvirker hormonene, appetitten, følelseslivet og hukommelsen vår, sier psykologen.

– Sov jevnt

Kallestad tror ikke det finnes noen enkel løsning løsning for de som sliter med søvnmangel og søtsug.

– Mange sover lite i uken og mye i helgene, men mye tyder på at det er bedre å holde et jevnt søvnmønster. Mange tror at det handler om å legge seg til samme tid hver kveld, men det å stå opp til samme tid kan være viktigere. På lang sikt vil det gi bedre og mer søvn, forklarer psykologen.

Til de som er bekymret for å miste kontroll over egne matvaner uten å merke det har psykologen et enkelt råd.

– Stå opp til samme tid i helga som resten av uka, hold et jevnt søvnmønster, og ikke stress for mye med søvnen, det hjelper ikke, sier Kallestad.