Hopp til innhold

Skal denne erstattes med sms?

Klokken 12 i dag lød alarmen fra sivilforsvarets signalanlegg over hele landet. Systemet er fra krigens dager, men det finnes andre og mer presise løsninger.

Sivilforsvaret tester tyfon-anlegg

Signalanlegget over hele landet ble testet i dag. Men det finnes andre og mer moderne måter å varsle befolkningen på.

Foto: Midtnytt / NRK

Mange holdt seg for ørene da sirenen gjallet over Torvet i Trondheim i dag.

– Dette var en vond og høy lyd, sier Liv Marit Strøm som er litt usikker på hva alarmen egentlig betyr.

– Jeg antar at det er prøving av noen systemer. Varsling om krig, fare eller noe.

SE VIDEO: SLIK REAGERTE DE DA ALARMEN GIKK

Slik reagerte folk i Trondheim da sivilforsvaret testet varlingsanlegget i dag.

Her tester Sivilforsvaret signalet 'Viktig melding-lytt på radio'. Foto/redigering: Erland Knutsen.

HVA SYNES DU? Si din mening nederst i artikkelen.

Myndighetenes eneste metode

Sivilforsvarets tyfonanlegg ble testet i dag, og det var signalet "Viktig melding-lytt på radio" som ble utløst.

Systemet er bygget ut i annen tid og med et helt annet trusselbilde, er signalanlegget likevel myndighetenes eneste formelle redskap for å varsle befolkningen om fare.

– Dette er en enkel og driftssikker teknologi. Vi vet at vi er sårbare på strøm- og telebortfall, så det å ha denne type løsninger i bakhånd kan være en klok og en billig investering også i framtida, sier avdelingsdirektør Per Kristen Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap (DSB).

– Sms-varsling er effektivt

Men det finnes andre løsninger.

Knut Sjøbakk Allum

Knut Sjøbakk Allum.

Foto: NRK

Et norskprodusert system bruker mobilnettet for såkalt befolkningsvarsling, og med noen tastetrykk kan politiet sende ut melding til alle personer som for eksempel befinner seg i et kriseområde.

Teknologien er i tatt i bruk i mange land, og er også installert i Geirangerfjorden her hjemme for varsling av bevegelser i det rasutsatte Åkneset.

– Vi tror dette kan redde liv. Man kan bli mer effektive og nå folk med den informasjonen de trenger, når de trenger den, sier Knut Sjøbakk Allum, administrerende direktør i Unified Messaging Systems.

Åpner for kombinasjon

Per Kristen Brekke

Per Kristen Brekke.

Foto: NRK

Norske myndigheter er kjent med den nye teknologien, men velger fortsatt å stole på det gamle signalanlegget. Økonomi er en viktig faktor.

– Som et landsomfattende varslingssystem vil dette bli for kostbart i forhold til de ytterst få gangene det vil være behov for denne type varsling, sier Brekke i DSB.

Han avviser likevel ikke at endringer kan komme. Direktoratet har allerede foreslått overfor Justisdepartementet at dagens tre signaler bør erstattes med ett. Ny teknologi vil de også se på.

– Vi tror kombinasjonen av et sms-system og et nasjonalt tyfon-anlegg som vi har i dag vil være et godt verktøy for politiet hvis det skulle bli behov for det.

I flere EU-land jobbes det nå med å finne systemer som gjør at kapasiteten på varsling via sms mangedobles.

– Vi er derfor avventende og vil se hvor EU lander. Jeg tror 2013 og 2014 kan gi oss svar på hvordan dette kan se ut. Vi har mange nordmenn i utlandet og mange turister i Norge, så det kan være klokt å vente på en felles løsning som kan kjennes igjen der man måtte befinne seg, avslutter Brekke.