Hopp til innhold

– Historisk lite rype i fjellet

Det er skremmende lite rype i flere fjellområder i Trøndelag. – Fjoråret var katastrofalt, men det er faktisk enda verre flere steder i år, sier jegere.

Rypekull

Fjellfolk slår alarm fordi det er svært lite rype i fjellene i Midt-Norge. Mer begrensing av jakta kan være et virkemiddel for å nå normale rypetall igjen.

Foto: Kjartan Trana / NRK Trøndelag

Rypejegere og fjellfolk slår alarm etter starten på rypejakta i høst. Rypebestanden er på et lavmå flere stederl, og mange frykter det vil ta lang tid før det igjen er normalt med ryper i fjellet.

– Det er som en liten smak å regne, et minne fra fjellet. Noe middag ble det ikke, sier Torgeir Nygård, seniorforsker hos Norsk institutt for Naturforskning, når han ser på fangsten etter fire dager i fjellet: To ryper på deling mellom jegerne.

– Ganske alarmerende

Nygård har vandret i rypeterrenget i Lierne i årevis. Både gjennom jobben og som nå i helga, på rypejakt.

– Vi så kanskje 15-20 ryper på fire dager. Så dårlig har det ikke vært før. Nå har vi nådd bunnen, og det er vanskelig å tenke seg at vi kommer opp fra dette nivået særlig fort. Men det samme sa vi i fjor, så dette er ganske alarmerende, sier Nygård.

Det tok ikke lang tid før han og jaktkameratene oppdaga at det var svært lite rype i fjellet. De første dagene skjøt de et par ryper, men ga fort opp jakta.

Nygård tror ikke det er noen bestemt årsak til krisa i fjellet.

– Det er sannsynligvis et sammenfall av mange forskjellige faktorer. Vi må nok vente ei stund før vi får gode år igjen, for dette vil ta tid, tror han.

Rypejegere

Per Gustav Thingstad og Torgeir Nygård har vært på rypejakt i Lierne, men knapt sett ei fjær.

Foto: Kjartan Trana / NRK Trøndelag

Må kanskje begrense jakta

Senere års forskning har vist at jakt har effekt på rypebestanden, og at det spesielt gir utslag i bunnår som i fjor og i år. Kanskje må det mye strengere begrensninger til for at det igjen skal bli normale bestander av ryper i fjellene.

I fjor var nedgangen på omkring 50 prosent på ett år, og bare 120.000 ryper ble tatt ut i jakta her i landet. Det er dårligste som er registrert.

– Trist å knapt se ei fjær

De ti siste årene har kurven bare pekt en vei, rett mot den bunnen konservator ved Vitenskapsmuseet og rypejeger Per Gustav Thingstad nå opplever.

– Jakta har vært rolig, med flotte forhold, og ikke noe fugl som forstyrrer oss, sier han ironisk.

– Det er riktig krise å se fjellet på denne måten. Det er trist å gå her i det flotteste rypeterrenget og knapt se ei fjær, mener Thingstad.

– Vi var overbevist om at vi så bunnen i fjor, og en del meldinger tyda på at det kunne bli bedre i år, men det ser ikke slik ut, snarere tvert i mot. Det er ganske dramatisk det som skjer i fjellverdenen i Midt-Norge nå. Ikke er det fjellrype og ikke er det lirype, sier Thingstad.

– Neste år tar vi heller med fiskestenger enn gevær, sier Thingstad og Nygård.

Har flere begrensinger i jakta

Fjellstyrene i Lierne mener at bestandssituasjonen er mer nyansert enn det Thingstad og Nygård sier.

– Det er riktig at rypebestanden er på et lavt nivå, men rypetakseringene i forkant av jakta viser at vi har en god produksjon, det vil si antall kyllinger per høne, og en viss økning i tetthet sammenlignet med i fjor, sier Nils Vidar Bratlandsmo, fjelloppsyn for fjellstyrene i Lierne.

Han presiserer at takseringsmetodikken som blir brukt, er en metodikk som er anbefalt også av Norsk institutt for Naturforskning.

– Bestandssituasjonen før jakta er minst like god som i tidligere «dårlige» år, hvor vi i påfølgende år har fått oppgang til normale og gode år. Fjellstyret var derfor ikke i tvil om at det var riktig å åpne for jakt også i år, sier Bratlandsmo.

Fjellstyrene i Lierne har flere begrensinger i jakta, og når fellingsrapportene fra september kommer inn, vil de oppsummere og vurdere nye eller andre reguleringer.

Rapportene fra jakta viser så langt at antallet rype varierer fra område til område også i Lierne.

Rype

Det er historisk lite rype å se i trønderske fjell denne høsten. Forskerne anslår at det vil ta flere år før bestanden tar seg opp igjen.

Foto: Kjartan Trana / NRK