Hopp til innhold

Linda Hofstad Helleland (H)

Etter å ha møtt i Stortinget for Børge Brende i en årrekke ble Helleland i 2009 valgt inn på eget mandat.

Hjertesak - Linda Hofstad Helleland

Hjertesak - Linda Hofstad Helleland

Hva er den viktigste grunnen til at du ble politiker?
– Skolepolitikken utløste det på videregående. Den norske skolen er for dårlig på tilpasninger. Spesielt for de som har behov for ekstra tilrettelegging, som har det vanskelig i skolen og dropper ut fordi de ikke blir sett for det de er. Alle skal inn i en boks, og passer man ikke i den er det lett å havne utenfor.

Hvorfor valgte du ditt parti?
– Det var blant annet skolepolitikken. Jeg leste gjennom de ulike programmene og ble fascinert av de ambisjonene Høyre har for at hver enkelt skal bli sett som individ og tilegne seg kunnskap ut fra hvor de er i livet. At alle skal greie seg selv uansett hvem de er og hvem foreldrene er. Det er mange som ikke passer inn i A4-mønsteret og da må vi ha rom for et større mangfold.

Hvem er ditt største politiske forbilde, og hvorfor?
– Jeg har ikke noe bestemt forbilde. Det som inspirerer og fascinerer er politikere som viser gjennomføringskraft. Vi har for mange politikere som snakker og lover, uten at det resulterer i noe.

– De forsvarer systemet og Staten uten å se menneskene i det.

Hvilken politiker er du mest uenig med?
– Det er ingen konkrete personer. Det handler først og fremst om sak, og jeg er mye uenig med de rødgrønne, særlig Arbeiderpartiet og SV. De forsvarer systemet og Staten uten å se menneskene i det. Vi må gjøre endringer for at folk skal få det bedre.

Hvilke egenskaper kjennetegner en god politiker?
– Det handler mye om å lytte til folk, sette seg inn i folks situasjon, evne å ta inn over seg hvordan folk opplever problemer og utfordringer. Det handler også om å gjennomføre de målene man setter seg og de løftene man gir, og dermed oppnå tillit. Det er ikke noe vanskelig å love ting og ha ambisjoner. Det handler om å ha gjennomføringskraft.

Hva liker du best med å være politiker?
– Det er å møte folk. Det er et fantastisk privilegium å komme i kontakt med så mange forskjellige mennesker fra så mange sider av samfunnet. Det er også muligheten til å påvirke, selv om det ikke har vært så lett i de åtte årene vi har vært i opposisjon. Men det er jo det det handler om for oss som driver med politikk.

Hva er det tyngste du har opplevd i politikken?
– Det tyngste, som jeg opplever ofte, er når jeg presenterer gode forslag i Stortinget, som jeg har jobbet veldig mye med, og så blir de nedstemt. Forslag som jeg vet ville bedret for eksempel situasjonen for utsatte barn og unge i barnevernet. Det er tungt, for i min verden tenker jeg at vi må samarbeide og finne gode løsninger. Særlig når jeg ser at folk har det vondt og vanskelig, og så står det politiske spillet i veien for at vi kan hjelpe.

Hva er din største politiske seier?
– Det føles som en seier hver gang jeg får med partiet Høyre på noe jeg tror på og har jobbet med i lang tid. Jeg har jobbet mye med Høyres satsing på å få universitetsmiljø i verdensklasse. Det kan vi få gjennomført hvis vi kommer i regjering til høsten.

Jeg kan fortsatt gå på butikken i jobbebukse og synes det er helt greit.

Hva synes du om å være en offentlig person?
– Jeg har ikke tenkt så mye over det, for jeg har de samme vennene, familien min og de samme naboene. Jeg kan fortsatt gå på butikken i jobbebukse og synes det er helt greit. Jeg gjør de vanlige tingene, står på dugnad, er på fotballkamp, baker kaker og leverer i barnehage. Det er bra med politikere i Norge at vi har nærhet til folket. Det er noen forholdsregler man må ta, noen hensyn man må ta og situasjoner man må unngå, men det viktigste er at familien og venner ikke føler noen belastning med det.

Hadde det gått på bekostning av mine muligheter til å følge opp ungene mine hadde jeg forlatt politikken.

Hva velger du bort for å være politiker?
– Jeg synes jeg har verdens mest fantastiske jobb, og føler ikke at jeg velger bort noe. Jeg er fortsatt så ung at jeg kan jobbe i andre deler av samfunnet senere. Det viktigste for meg er ungene mine og at jeg kan følge dem opp. Erna Solberg er opptatt av at småbarnsforeldre skal kunne være i politikken og tilrettelegger for det. Hadde det gått på bekostning av mine muligheter til å følge opp ungene mine hadde jeg forlatt politikken.

Hva er den viktigste politiske saken i Norge i dag?
– Det viktigste er å sette enkeltmennesket i fokus. Vi kan ikke bare forsvare systemene. Det står 270 000 i helsekø, men vi har ledig kapasitet andre steder. Fordi tilbudet er privat får de ikke behandling. For meg er det viktigere at pasienten får behandling enn hvor han får det. Når 1 av 5 elever går ut av skolen uten å lese og skrive ordentlig, så er ikke det bra nok. Vi må gjøre noe med hele skolesystemet, tilrettelegge bedre for ungene som ikke henger med eller trenger større utfordringer. Det handler om å se enkeltmenneskene og tilrettelegge for et mer mangfoldig samfunn enn vi har klart å gjøre i Norge.

Hvilken sak er du mest uenig med resten av ditt parti i?
–Nå har jeg sittet og utarbeidet programmet som nestleder i programkomiteen. Jeg er fornøyd med det meste. Det er ikke noe jeg vil reservere meg mot. Det har vært saker tidligere. Jeg var uenig med resten av partiet og ville at Trondheim skulle bli Norges kirkehovedstad, men det kom jo hit. Datalagringsdirektivet er også en sak hvor jeg har vært uenig.

Hva skal du gjøre for hjemfylket ditt hvis du kommer på Stortinget?
– Det viktigste er å jobbe for bedre infrastruktur. Vi har for mange dårlige veier. Folk føler seg ofte utrygge. Det er for få midtdelere, for smale veier og for dårlig vedlikehold. Dette rammer næringslivet og spesielt laksenæringen. Vi må satse på kunnskap og Trondheim som kunnskaps- og teknologihovedstaden. NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag må få gode rammevilkår til å utvikle seg videre og bli internasjonalt ledende og attraktiv for utenlandske forskere og studenter.
Jeg vil også jobbe for et bedre helsetilbud. Diagnosesenter for kreft for eksempel. Rammevilkårene for næringslivet er viktig og vi skal skape flere arbeidsplasser. Og så skal kommunene få økt selvstyre rundt bygging i strandsonen og motorferdsel i utmark.

Hjemmeside: Sør-Trøndelag Høyre

Øvrige toppkandidater for Høyre:

2

Frank Jenssen, Trondheim

3

Torhild Aarbergsbotten, Ørland

4

Marvin Wiseth, Trondheim

5

Kjetil Reinskou, Røros