Hopp til innhold

Fra hålke til perfekte forhold i rekordfart

Polerte løyper med is og hålke preget verdenscupløypene i Granåsen i går. Knapt et døgn senere er skianlegget klart for å ta imot verdenseliten i hopp og kombinert.

Granåsen skisenter har klart å trylle frem flotte løypeforhold til verdenscupen i kombinert til helgen.

Bildet til venstre er tatt i går og viser isete og harde verdenscupløyper i Granåsen. Ett døgn senere er isen forsvunnet og anlegget klart til å ta imot verdenseliten i hopp og kombinert torsdag 6. mars.

Snølageret strakk ikke til. Dermed blir traseen under verdenscuprennet i Granåsen en halv kilometer kortere enn planlagt. Arrangøren kan likevel puste lettet ut.

– Langrennstraseen blir nå to kilometer lang. Men forholdene i løypa er til gjengjeld blitt meget bra, sier arbeidsleder i Granåsen, Roar Klette, til NRK.

Var bekymret

Granåsen skistadion

Slik ser Granåsen skistadion ut to dager før rennet starter.

Foto: MAGNAR BRANDSETH / NRK
Granåsen

Helt siden forrige uke er folk oppfordret til å holde seg unna løypene.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK
Granåsen

Her prepareres og saltes langrennstraseen.

Foto: MAGNAR BRANDSETH / NRK

Han var en av mange som for noen uker siden var skeptisk til hvordan løypene i Granåsen skulle oppnå verdenscupstandard.

Sol, fønvind og temperaturer på 10 til 14 grader var i ferd med å sette en effektiv stopper for nettopp det.

I forrige uke var forholdene så dårlige at arrangøren gikk ut og oppfordret folk til å finne andre steder å trene. Sola var i ferd med å smelte snøen i de øverste partiene i traseen.

– Vi har nok hatt våre bekymringer på grunn av denne noe merkelige vinteren, ja, innrømmer arbeidslederen.

Salter løypene

På det meste har 15 mann vært i sving for å klargjøre skianlegget i Granåsen før verdenscuprennet i hopp og kombinert, 6. og 7. mars.

I natt ble langrennstraseen preparert med kunstsnø produsert sist gang det var minusgrader i Trondheim.

– Snøen har vi fordelt ut over de partiene som om kort tid ville ha blitt bar. Traseen ble så frest opp og i dag er vi i gang med å salte løypene, opplyser Klette.

Saltet får snøen til å feste seg og hindrer rask smelting. I alt skal det saltes fire ganger før langrennet starter klokken 16.30 torsdag.

– Saltinga gjør at temperaturen i snøen senkes slik at den blir fast og fin. Nå ser det faktisk fantastisk ut her.

Kan puste ut

Selv om snømangelen ikke har satt grå hår i hodet på lederen av verdenscuparrangementet, medgir Erik Andresen at det er en lettelse å se at løypene berger.

– Jeg har fulgt arbeidet Trondheim bydrift har gjort her oppe og hatt tro på de tiltakene vi har satt inn. Jeg har egentlig aldri vært nervøs, sier han til NRK.

Han roser arbeidet som er gjort, selv om han skulle ønske at traseen ble 2,5 kilometer som planlagt.

– Det var målsettingen. Men når det ikke gikk, valgte vi å gå ned på lengden for å få skikkelig gode forhold på tokilometeren. For publikum er det faktisk en fordel med kortere løyper i og med at de får se løperne nesten hele tiden, mener Andresen.

Verdenscupen i Granåsen starter 6. mars med kombinertguttas hopprenn klokken 14. Langrennet starter to og en halv time senere. Hoppgutta skal i ilden fredag 7. mars.