Hopp til innhold

Klovner uten grenser til Hellas

Gjennom organisasjonen Klovner uten grenser skal Tove Karoliussen og Katja Lindeberg i to uker spille forestillinger for barn i flyktningleirene i Athen og på grensa til Makedonia.

Klovner uten grenser

Til vanlig underholder de barn på St. Olavs Hospital i Trondheim. Nå pakker de ned klovnenesene og reiser til Hellas for å underholde barn i flyktningleirene.

Foto: Katja Lindeberg

– Den situasjonen som er der er så prekær og så låst. Hvis jeg kan skape noen møter eller gi noe der gjennom klovnen, så er det noe jeg har lyst til å gjøre, sier Katja Lindeberg.

Klovner uten grenser

– Hvis man ler og har det godt med seg selv tror jeg man orker å fortsette. Latter kan være veldig terapeutisk, sier Lindberg.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Hun og Tove Karoliussen jobber til vanlig som sykehusklovner ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Lørdag satte de kursen mot Hellas.

– Det er så mye anspenthet at jeg tror det bikker over til å bli utrolig mye glede, latter, lek og fantastiske situasjoner. Det er en utrolig måte å være sammen på, sier Karoliussen.

Universell humor

Med seg i kofferten har de gule tights, hver sin røde nese og prompeputer.

– Tenk at det her er morsomt. Promping! Det er universell humor. Alle gjør det, men så skal man ikke gjøre det. Alt en ikke har lov til, det gjør klovnene. Da kan det bli kjempegøy, sier Lindberg.

Som de første norske skal de være med på en to uker lang turne gjennom den svenske varianten av Klovner uten grenser. Organisasjonen finnes i tolv land i verden.

– Vi kan bruke denne masken hvor som helst i verden og skape gode øyeblikk sammen. Det gleder jeg meg utrolig til, sier Karoliussen.

Klovner uten grenser

Prompeputer og fargerike klær er noe av det viktigste de har med seg i kofferten.

Foto: Katja Lindeberg

– En ekstrem situasjon

Lindeberg har også tidligere underholdt barn i en vanskelig situasjon i andre land.

– Jeg var i Moldova, som er et av Europas fattigste land. Der bor det mange barn på barnehjem og det eneste de egentlig vil ha er noen som er nær dem. På et av disse barnehjemmene møtte jeg ei jente i døra. Hun holdt meg å hånden hele dagen, mens vi spilte forestillinger og lekte med dem. Hun ville bare sitte i fanget og holde meg i hånda, forteller Lindberg.

Selv om de gleder seg til å underholde barna er de også spente på hvordan det blir.

– De er kanskje frarøvet familie, hjembygden og klassekameratene. Alt er en ekstrem situasjon, sier Karoliussen.

– Jeg tror vi kommer til å få innmari mye tilbake. Men jeg er også spent på å møte denne situasjonen akkurat nå, sier Lindberg.

– Hvis man ler og har det godt med seg selv tror jeg man orker å fortsette. Latter kan være veldig terapeutisk, legger hun til.

Hvordan det går med Tove og Katja i Hellas kan du høre i Norgesglasset på P1 i tiden framover.

Klovner uten grenser

Katja Lindberg og Tove Karoliussen jobber til vanlig som sykehusklovner ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Her øver de på forestillingen på Stokkøya.

Foto: Katja Lindeberg