Hopp til innhold

– Hun gledet seg til hver gang hun fikk se dem

Nå skal flere barn på sykehus få besøk av spesialtrente klovner. For advokat Geir Lippestads syke datter, Rebekka, betød de svært mye.

Sykehusklovner lokker fram smilet.

Sykehusklovnene Tove Karoliussen og Kristin Hestad tøyser med Ingeborg Bergem.

Foto: Rolf Øhman (med tillatelse fra Sykehusklovnene)

For noen barn er sykdom, sprøytestikk, pustemaskiner og sykehuskorridorer en del av hverdagen, men det er kanskje helt til to klovner lister seg inn.

– Vi gleder oss mest til å lokke fram et lite smil hos et barn som virkelig trenger det, sier Silje Elde.

Hun og Vibeke Lie er under utdanning og blir til høsten uteksaminert som Telemarks første profesjonelle sykehusklovner.

– Med røde klovneneser og gøyale klær kan vi sette litt farge på den hvite tilværelsen, sier Vibeke Lie.

Les også:

Dobler klovnestallen

Silje Elde og Vibeke Lie blir Telemarks første profesjonelle sykehusklovner.

– Med røde klovneneser og gøyale klær kan vi sette litt farge på den hvite tilværelsen, sier Vibeke Lie (t.h). Hun og Silje Elde blir Telemarks første profesjonelle sykehusklovner.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon med administrasjon i Oslo. I dag har de 15 spesialtrente klovner, men nå ønsker de å doble stallen.

–Vi har som mål at alle barn innlagt på sykehus skal få besøk av sykehusklovner, sier daglig leder i Sykehusklovnene Kristin Zachariassen.

Innen 2024 mener organisasjonen at det skal være mulig å nå målet.

– I første omgang vil vi forsøke å starte opp med sykehusklovning i Telemark, Arendal og i Ålesund, sier Zachariassen.

På sikt ønsker de å komme til alle sykehus der det er en barne- og ungdomsavdeling.

Den første sykehusklovnen skal ha dukket opp på et sykehus i London for over 100 år siden. I dag finnes 45 sykehusklovnorganisasjoner rundt om i verden. Klovnene jobber alltid i par og skal være et positivt forstyrrende element i hverdagen.

To skuespillere ønsker å bli sykehusklovner. Før de øver seg i klovnerollen må de gjennom et klovnenese-rituale.

Nå ønsker sykehusklovnene å doble klovnestallen. Her gjør Silje og Vibeke klovnenese-ritualet for å komme inn i klovnerollen. SE VIDEO

– Betød mye for Rebekka

Advokat Geir Lippestad sin datter Rebekka var lenge syk, og døde av en muskelsykdom 13. juni i fjor, kun 17 år gammel. Hun var mye på sykehus i perioder. Rebekka, som var den eldste datteren i familien, ble født med en alvorlig muskelsykdom. Lippestad er også styreleder i organisasjonen Sykehusklovnene.

Geir Lippestad

Advokat Geir Lippestad, sier sykehusklovnene ga en ny mening til datteren Rebekka på sykehuset.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Vi opplevde at hun gledet seg til å komme på sykehuset, fordi hun skulle få møte sykehusklovnene. Det var veldig sterkt. Det var en profesjonalitet og inderlighet i de møtene med klovnene som varmet meg veldig. Samtidig føltes det veldig trygt. Det er en stille, rolig og inderlig kontakt som oppnås.

Selv sier Lippestad at han husker svært godt da en ung jente med Downs Syndrom fikk besøk av klovnene.

– Hun ville ikke spise eller stå opp av sengen, og da ringte sykepleieren på sykehusklovnene. Det tok ikke mer enn et par minutter før hun var oppe på beina. Da hadde denne unge jenta ligget i sengen i over en uke uten å ville stå opp, og så sto hun på gulvet og danset med sykehusklovnene, sier Lippestad.

Klovnene gir glede der og da, men også bedre helse på sikt

Geir Lippestad- om sykehusklovnene

Ikke som alle andre klovner

Silje Elde og Vibeke Lie har begge utdanning og lang erfaring som skuespillere, men begge er klare på at det er nødvendig med solid opplæring før de inntar sykehuset i full klovnemundur. De to deltar på fordypningskurs i sykehusklovning.

– Vi må for eksempel lære om hvordan barn har det etter at de har gjennomgått tøffe behandlinger mot kreft. Hvordan er formen deres og hva kan klovnen bidra med, sier Vibeke.

På kurset fikk de være med å besøke barn på Rikshospitalet.

– Det var tungt å se hvor mange barn med foreldre som har hverdagen sin på sykehuset, men det var fint å oppleve at alle på avdelinga jobba for å gjøre dagene så fine som mulig, sier Silje.

Som sykehusklovner skal de samarbeide med leger og sykepleiere. På kurset lærer de om hvordan ulike diagnoser kan prege møtene med barn og unge.

– Vi kan være stillferdige klovner. Kanskje litt mer poetiske. Være til stede å lytte og sette en stemning som lyser opp litt opp, sier Vibeke.

Hun understreker at en sykehusklovn ikke nødvendigvis likner så mye på dem som er på sirkus. De kan riktignok være ganske tullete om situasjonen tillater det, men også bare en rolig venn.

En drøm blir virkelig

– Sykehuset er en litt skummel og uvant scene, men jeg tror vi gjennom kurset blir godt utstyrt med muligheter og kunnskap til å løse ulike utfordringer, sier Silje.

Torhild Rødseth Haugen gleder seg til barna på avdelingen får besøk av sykehusklovnene.

– Vi har drømt om å ha klovner her lenge. Dette er virkelig gledelig, sier leder Torhild Rødseth Haugen

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

De to forteller at en sykehusklovn jobber i korridorer, på sengeposter og noen ganger på venterom.

– Vi håper å gi noen et lite friminutt fra det som har med sykdom å gjøre. Et lite pusterom, sier de to sykehusklovn- studentene.

På Sykehuset Telemark i Skien er lederen på barne- og ungdomsmedisinsk seksjon lykkelig over nyhetene om de to sykehusklovne- studentene.

– Vi har drømt om å ha klovner her lenge. Dette er virkelig gledelig, sier leder Torhild Rødseth Haugen. Hun ser fram til å få besøk av klovnene når de er ferdig med sykehusklovn-eksamen til høsten.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark