Hopp til innhold

Utstoppet elg havner i rullestol

En 70 år gammel elg ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås var oppgitt og skulle kvernes i stykker. Nå får den i stedet et liv i rullestol på Høylandet i Trøndelag.

Den utstoppede elgen på Ås

Etter 70 år i gangene ved Universitetet for miljø - og biovitenskap skal denne elgen om kort tid få operere i skogene i Nord-Trøndelag.

Foto: Kristin Kreul, Universitetet for miljø - og biovitenskap

– Han var oppgitt av Statsbygg og skulle parteres i småbiter og bli til støv, sier Lornts Mørkved.

Fra 1971 til 1974 var Mørkved student ved det som da het Norges Landbrukshøyskole. I fire år var den utstoppa elgen i trappeoppgangen i urbygningen på Ås en trøst for trønderen som var langt hjemmefra.

– Den var fra de dype skoger, akkurat som jeg som kom fra skogene i Namdalen. Vi hadde mye til felles, var begge litt bortreiste, og sjelden på lesesalen. Han ble en kompis, sier Mørkved.

Så sterkt inntrykk har elgen gjort at Mørkved nå har satt i gang en bergingsaksjon hvor både Statsbygg og ledelsen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap er sterkt involvert.

Tårnbygning UMB

Urbygningen ved Universitetet for miljø - og biovitenskap ved Ås renoveres, og elgen som har bodd i bygningen i 70 år må flytte ut.

Foto: Håkon Sparre

Bæres ned fire etasjer

Urbygningen ved universitetet på Ås skal restaureres og rehabiliteres. Statsbygg har oppdraget, og for å komme i gang med arbeidet er bygningen tømt.

– Inventaret i bygningen er ivaretatt av instituttene, sier prosjektleder for rehabiliteringen av urbygningen, Kristin Kreul.

Alt er flyttet ut av huset – unntatt den gamle elgen som står i fjerde etasje.

– Statsbygg brukte fire mann til å prøve å bære ned elgen. De gav opp med begrunnelse i at elgen var så tung at oppdraget gikk utover liv og helse, sier Mørkved.

Konklusjonen ble at elgen måtte knuses i småbiter for å kunne fraktes ut av huset.

Deadline tirsdag klokka 1200

Ifølge Mørkved er det gjort mange forsøk på å få elgen gitt bort – blant annet til Vitenskapsmuseet i Trondheim, men ingen ville ha den. Så nådde ryktet den gamle Ås-studenten i Trøndelag.

– Vi har bruk for elgen på Høylandet. Noen må ha fått elgen inn i bygningen. Da skal vi også greie å frakte den ut, sier Mørkved.

Mørkved har fått klarsignal fra høyeste hold i Statsbygg, og namdalingene har fått frist innen klokka tolv tirsdag på å få elgen ut av huset. Greier de det er elgen berget – og blir trønder.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lornts Mørkved

- Vi skal få berget elgen, og den vil få det godt her hos oss på Høylandet i Nord-Trøndelag, sier Lornts Mørkved.

Foto: Thomas Blekeli / NRK

– Vi skal ta et overblikk, se hvor den står i valdet og så vil jaktlaget ta et drev på den. Dette skal gå helt fint, sier Arnt Hammer om jobben med å lokalisere elgen i lokalene på Ås.

Hammer var mandag ettermiddag på vei fra Trøndelag til Akershus. Han er blant de som skal få løftet elgen ut av lokalene i urbygningen på Ås. Tanken er at elgen skal havne i en hestehenger Hammer har med seg fra Trøndelag.

Går alt etter planen er vi på vei tilbake til Høylandet med elgen i morgen. Da skal vi ta en pause på Elgstua i Østerdalen, og se etter om han har det bra, sier Hammer.

Vært med på «ta sjansen»

Elgen på Ås har stått innendørs ved universitetet siden 30-tallet. Den er en stor okse med 13 spir.

– Dette er en elg med lang historie. Den har vært utendørs tidligere også. Vi vet blant annet at den var med på «ta sjansen» i Kollen et år. Det er veldig hyggelig at den nå blir berget og ikke blir ødelagt, sier Kreul.

Saken har utover ettermiddagen i dag utviklet seg til å få stor medieoppmerksomhet. Og det planlegges en liten sermoni når elgen forlater lokalene sine.

– Det blir både tale av rektor, kransepåleggelse og korsang, sier Mørkved.

Elgen får evig liv i rullestol

Den utstoppede elgen på Ås

Litt molefunken etter år i trappeoppgangen ved Universitetet for miljø - og biovitenskap. Men snart får elgen igjen komme ut i skogene i det fri.

Foto: Kristin Kreul, Universitetet for miljø - og biovitenskap

Etter at elgen har kommet fram til Høylandet vil den bli en viktig brikke i smale spesialoppdrag i framtida.

– Elgen skal monteres fast på en elektrisk rullestol. Den får et liv videre der den sluttet, nemlig foran en elghund, sier Mørkved.

Grunnen til at elgen skal settes fast i en elektrisk rullestol er at den da blir mulig å fjernstyre.

– Den skal bli en opplæringsanstalt for nye vordende elghunder, sier Hammer.

Det vil si at den skal brukes til å lære elghunder hvordan de skal oppføre seg, og hvordan de skal springe når de kommer over en elg. Dette blir mest realistisk når elgen beveger seg, og den elektriske rullestolen skal kunne fjernstyres fra flere hundre meters avstand.

– Det er ikke så mange 70 år gamle elger som får såpass gode fasiliteter som denne. Den skal få et godt liv i åkerkantene på Høylandet, sier Hammer.