Hopp til innhold

Framtidas energiledere samlet: – Vi må ta ansvar

I dag starter verdens største energikonferanse for studenter i Trondheim.

ISES

Energikonferansen ISES er i gang, og professor Asgeir Tomasgard ved NTNU holder foredrag om energiutfordringer i fremtiden.

Foto: Morten Andersen / NRK

Anders Kallhovd

Nestleder Anders Kallhovd i ISES.

Foto: ISES

50 studenter fra NTNU har jobbet i over et år for å få ISES-konferansen (International Student Energy Summit) til Trondheim. De vant konkurransen mot flere anerkjente universiteter, blant annet Berkeley i California.

– Målet med konferansen er å diskutere og ta fatt på de energiutfordringene vi vil stå foran i framtida. Vi studenter er nødt til å ta aksjon for å skape bærekraftig energi i fremtiden, sier nestleder Anders Kallhovd i ISES til NRK.no.

Studenter på første rad

400 studenter fra hele verden er i trønderhovedstaden de neste dagene for å diskutere energi, klima og miljø.

Vanligvis sitter studentene på bakerste rad under de store energikonferansene, men denne gangen er det motsatt.

– Det er vi som skal være i arbeidslivet de neste 50 årene, og derfor er det naturlig at vi blir involvert, og ikke bare politikerne, sier Kallhovd.

Viktige foredragsholdere

Studentene har fått med viktige foredragsholdere, blant annet EUs klimakommisjonær Connie Hedegaard, og vår egen olje- og energiminister Ola Borten Moe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ISES

EUs klimakommisjonær Connie Hedegaard og olje- og energiminister Ola Borten Moe i debatt om energiutfordringer under ISES.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Liberias energiminister kommer også, for å diskutere om energi er en menneskerett.

– I Liberia lever 80 prosent av befolkningen uten strøm. Regjeringen der har laget en plan for hvordan de skal løse dette, og det vil energiministeren diskutere med studentene.

Og nettopp det er noe av hovedpoenget med hele konferansen, ifølge arrangørene.

– Energisektoren er veldig kompleks. Vi vil legge frem hvilke muligheter som finnes, og så kan studentene bestemme hva de synes er best og bringe det tilbake til sine lokalmiljøer, sier Kallhovd.