Hopp til innhold

Flere går pilegrimsleden

Nasjonalt pilegrimssenter melder om en stor økning i antallet pilegrimer. Denne økningen merker også de som driver herbergene og gjestehusene langs leden.

Nidaros Pilegrimsgård
Foto: Ragnhild Melbye / NRK

– Det blir ikke så veldig privat når det er slik, men pilegrimene er vant til dette forteller John Wanvik. Han og kona Karon driver Sundet gård på Leinstrand i Trondheim.

I det tradisjonelle stabburet fra 1700-tallet kan de ta imot 12 gjester av gangen, men stabburet begynner å bli for lite. Antallet pilegrimer som overnatter på gjestehuset er nesten doblet på ett år.

– Vi ser at vi kanskje har behov for litt større kapasitet, forteller Wanvik.

(saken fortsetter under bildet)

Gjestehus på Byneset

Pilegrimene liker veldig godt å bo i stabburet fra 1700-tallet på Leinstrand, forteller Karon Wanvik som driver gjestehuset.

Foto: Ragnhild Melbye / NRK

Stort internasjonalt marked

Pilegrimsleden er valgt ut som en av ti vandreruter i Europa og er den eneste i Norge. Mange kommer derfor fra utlandet for å gå pilegrimsleden. Pilegrimsleden er spesielt populært blant tyskerne, de utgjør rundt 30 prosent av alle pilegrimene som kommer til Norge.

– Internasjonalt bruker man begrepet pilegrimsturisme, men pilegrimsvandring som reiseform skiller seg veldig fra ideen om turismen som vi kjenner til. Det er alt annet enn en tur til Paris med kamera rundt halsen og masse mennesker. Pilegrimsvandring er alt annet enn det, sier Trine Naumann-Larsen ved nasjonalt pilegrimssenter.

Neumann-Larsen forteller at tyskerne er spesielt interesserte i den norske vandreruta.

LES OGSÅ: Tar pilegrimsleden på hesteryggen.

Vil øke lønnsomheten

Neumann-Larsen ønsker å forbedre tilbudet langs pilegrimsleden i Norge.

Tine Neumann-Larsen

Trine Neumann-Larsen ved Nasjonalt pilegrimssenter ønsker å øke lønnsomheten for dem som driver gjestehusene langs leden.

Foto: Ragnhild Melbye / NRK

– Vi jobber for å finne gode forretningsmodeller sammen med dem som tilbyr overnatting. Vi ser på hvordan det kan lønne seg å satse på dette, sier Neumann-Larsen.

Mange av dem som kommer for å gå pilegrimsleden har gått lignende turer i utlandet.

– Mange som kommer til Norge har erfaring fra pilegrimsvandring i for eksempel Camino de Santiago. Dette er litt annerledes enn i Norge og der har vi noen utfordringer, sier Neumann-Larsen.

Forskjellig motivasjon

Pilegrim Engebret Grøthe

Pilegrim Engebret Grøthe er fornøyd med både turen og mottakelsen ved målet i Trondheim.

Foto: Ragnhild Melbye / NRK

Hvorfor pilegrimene velger å gå pilegrimsleden varierer. En undersøkelse viser at nordmennene går for å få en aktiv ferie og for å få en fysisk utfordring. Tyskerne motivasjon er ro.

For den norske pilegrimen Engebret Grøthe som har gått fra Dovrefjell til Trondheim, var det naturopplevelsen som sto i sentrum.

– I utgangspunktet var det naturopplevelsen som var motivasjonen. I løpet av turen kom det en del tilleggsdimensjoner i form av at jeg har møtt andre som jeg har gått sammen med eller vært sammen med på kveldene, sier Grøthe.

Grøthe har gått fra Dovrefjell til Trondheim.