Hopp til innhold

Nektes ektefellepensjon etter mannens død

Hilde Skjærvø (36) søkte om ektefellepensjon da mannen hennes døde, men søknaden ble avslått fordi de ikke hadde vært gift lenge nok. Nå vil arbeidsministeren rydde opp i regelverket.

De var samboere i tolv år, men fordi de giftet seg for sent får hun ikke ektefellepensjon.

Hilde Skjærvø opplevde marerittet da mannen hennes døde av kreft. Fordi de ikke giftet seg tidligere får hun ikke den økonomiske støtten som hun så gjerne skulle hatt i ettertid. Nå håper hun på en regelendring, slik at andre slipper å havne i samme situasjon som henne.

Hilde Skjærvø og familien

Hilde og Cato fikk to gutter sammen og trivdes godt som samboere.

Foto: Privat
Hilde Skjærvø

Hilde og Cato levde et ekteskapslignende liv som samboere med felles barn. Som alenemor og ung enke kjemper hun nå en kamp mot Statens Pensjonskasse.

Foto: Tarik Alisubh / NRK
Robert Eriksson

Arbeidsminister Robert Eriksson vil rydde opp i det han kaller for gråsoneproblematikk.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det var som et lite slag i ansiktet da jeg fikk det første avslaget, sier Hilde Skjærvø til NRK.

Onsdag fortalte hun sin sterke historie til Namdalsavisa.

I tolv år hadde hun delt livet sitt med Cato. Sammen hadde de fått to barn, og levde godt som samboere.

Men i 2011 begynner Cato å føle seg dårlig. Etter hvert får han påvist nyrekreft med spredning til lunger, lymfer og skjelett. Det er ingenting sykehuset kan gjøre for å redde ham.

Paret bestemmer seg for å gifte seg. Vielsen må utsettes en gang fordi Cato ikke er i god nok form til å gjennomføre den, men til slutt får de endelig gitt hverandre sitt ja.

Ti dager etter dør Cato.

– Urettferdig

– Bare det å havne i denne situasjonen er noe man ikke er forberedt på, og det som kommer etter har man aldri tenkt over, sier Hilde til NRK.

To år etter ektemannens død kjemper tobarnsmoren en kamp for å få ektefellepensjon, noe Statens Pensjonskasse mener hun ikke har krav på.

Gjennom bedriften han jobbet i hadde Cato ordninger med Statens Pensjonskasse, men ifølge reglene må man ha vært gift i over ett år for å få ektefellepensjon dersom dødsfallet skyldes en sykdom som man visste om da giftermålet ble inngått.

Det kan likevel gjøres unntak, blant annet hvis paret har vært samboere over lang tid og har barn sammen. Begge disse kravene oppfyller Hilde, men fortsatt får hun avslag.

Ifølge Namdalsavisa mener Statens Pensjonskasse at det ikke foreligger særlige grunner for å gjøre unntak, og i tillegg er økonomien til familien god nok til at det i seg selv ikke kan brukes som et argument for å få godkjent søknaden.

– Det er i slike situasjoner som nå at vi har bruk for denne sikringa rundt oss. Når den plutselig ikke gjelder for meg, eller for oss, eller for andre i lignende situasjon, så er det urettferdig.

Mener reglene er utdaterte

Hun har anket inn saken til Trygderetten, men de konkluderte med det samme som Statens Pensjonskasse, og heller ikke her fikk Hilde medhold.

Nå vet hun ikke om hun orker en ny runde med avslag.

– Jeg synes ikke det hører hjemme i 2014 at man som samboere ikke har like krav som gifte, og at det skal telle mer å gifte seg enn at man har felles barn og lever sammen, sier Hilde.

Ministeren ser på regelverket

Statens Pensjonskasse viser til regelverket som begrunnelse for avslaget, men også de er enige i at reglene kan virke litt strenge.

Nå sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til NRK at han vil se på regelverket for å styrke samboeres rettigheter.

– På generelt grunnlag skjønner jeg den frustrasjonen som oppstår i disse gråsonesakene. Derfor er det også behov for å rydde opp i gråsoneproblematikk. Det er viktig å få til gode etterlattepensjonsordninger som fungerer hensiktsmessig, sier Eriksson.

Ønsker å være en stemme for andre

Når Hilde nå står fram i media så er det ikke som et offer, men som en stemme for alle de andre som har havnet i samme situasjon som henne.

– Dette berører mange, og det kommer til å berøre mange framover hvis det ikke skjer en endring, sier hun.