Hopp til innhold

Ber for terror-ofrene klokka 11 i dag

I dag klokka 11 ber norske prester over hele landet for ofrene i Paris. Kirken merker at folk har behov for å samle tankene sine når store tragedier skjer.

Interiør Nidarosdomen

Mange oppsøker kirkerommet i etterkant av tragedier og dramatiske hendelser.

Foto: Nidarosdomen.no / NRK

Sms frå biskopen

Biskop Ingeborg Midttømme i Møre bispedømme ber Gud gi oss evne og vilje til å vise nestekjærlighet.

Foto: Synnøve Hole

I Paris holder Sjømannskirka åpne dører. I Trondheim har de familiegudstjeneste i Nidarosdomen med 4-åringer som spesielle gjester, mens Domkirken i Oslo i lang tid hadde planlagt en framføring av en kormesse av den franske komponisten Francis Poulenc. Kirke-Norge ber for terrorofrene.

Og på NRK.no kan du tenne et digitalt lys.

Alle kirkegjengere på Møre ber for ofrene

I Møre bispedømme sendte biskop Ingeborg Midttømme lørdag ut tekstmelding til alle prestene i bispedømmet for å forsikre seg om at alle kirkegjengere ber spesielt for alle dem som ble rammet av terroren i Paris (se eget bilde).

Midttømme ser ikke bort fra at ekstra mange oppsøker kirkene i dag etter det som skjedde fredag kveld.

I sosiale medier florerer det av bilde og tekster med emneknagger som "PrayforParis". Midttømme seier ho forstår at folk søker trøst i kirkene og i bønn.

– Det er mange som selv ikke definerer seg som troende som likevel kjenner styrken i samholdet i menigheten, trøst og ro i en åpen kirke. Mange vil tenne lys eller be en bønn. Det ønsker vi å legge til rette for, seier hun.

– Men er svaret på terror å be?

– Det er et av svarene som gjør at vi bevarer hodet kaldt og hjertet varmt og tar ansvar, sier hun.

Ingeborg Midttømme

Biskop Ingeborg Midttømme i Møre har bedt alle prestene sørge for at alle som går i kirka i Møre og Romsdal i dag ber for terrorofrene i Paris.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Vanskelig å begripe også for 4-åringene

I Norges Nasjonalhelligdom Nidarosdomen er det familiegudstjeneste med menighetens 4-åringer som spesielle gjester.

– 4-åringene får en bok om Jesus og kirka, og prekenen blir kort, og er spesielt lagt opp til at ungene skal forstå alt som sies. Jeg kommer til å si i innledningen at mange er lei seg og redde etter det som har skjedd, og jeg vil legge vekt på ordene til Jesus i prekenteksten i Matteus 14: Vær ved godt mot, vær ikke redde, sier sokneprest Bodil Slørdal.

I dag skal flere barn bæres fram til dåp.

– Det synes barna er spennende å følge med på. Barnedåp bringer dessuten håp om framtida.

Musikk og lystenning

Under dagens gudstjeneste skal de yngste sangerne i Nidarosdomens jentekor synge for menigheten. Nidarosdomen arrangerer også orgelresitasjoner hvor folk kan komme og lytte til rolig musikk.

– Vi opplever at mange får hjelp av musikken når de har tunge tanker.

Nidarosdomen og Vår Frue kirke er begge åpne kirker hvor man kan gå også utenom gudstjenestene. Etter dramatiske hendelser merker staben at mange har behov for å oppsøke kirkerommet.

– Det å være i kirkerommet er i seg selv viktig for mange. Mang kommer også for å tenne et lys for sine eller folk de vil be for. Vi legger til rette for lystenning både i Domkirken og Vår Frue kirke.

Ber for terrorråka søndag

Mange oppsøker kirken for å tenne et lys.

Foto: Synnøve Hole

Kormesse av fransk komponist

I Oslo domkirke har Oslo Domkor i lang tid øvd på en a cappella kormesse av den franske komponisten Francis Poulenc (1899 – 1963). Ledende domkirkeprest Elisabeth Thorsen knytter Poulenc til terroren i Paris.

– Poulenc skrev sin musikk i et Europa i dyp konflikt. Kunstnere ble forfulgt sammen med jøder, homofile, tatere, sigøynere. De ble drept, sammen med mennesker med funksjonshemninger, mennesker med ulike syndromer, har hun forberedt å si i sin preken.

– Poulenc var rikmannssønnen som fant en måte å ferdes fritt på i alle samfunnets lag. Han var selv homofil, og han aksepterte det. Han må ha vært ærlig og kritisk, og han skrev sine musikalske bønner med stor inderlighet.

– Francis Poulenc var svært omdiskutert i sin samtid. Også i dag ser vi at noen steder er musikk forbudt. Noen systemer vil kontrollere litteratur. Sensurere. Noen myndigheter og fraksjoner vil ta makt over alle skapende uttrykk: Det være seg tegning, dans, sang, arkitektur, idrett, skjønnhet.

– Poulenc fant fred nok til å skape sterke og ekspressive musikkuttrykk, spennende klanger og vakre tonesamlinger.

I sin preken kommer Elisabeth Thorsen dirket inn på terroren i Frankrike.

– Angrepene i Paris natt til lørdag skjedde på ulike kulturarenaer. De rammet steder der alle slags mennesker samler seg for å være glade. For å være sammen. Frihetens steder. Skapende steder. ”- Herre, redd meg jeg går under!” Det roper Peter i dagens evangelietekst. Det var også ropet fra utsatte grupper i Europa i Poulenc sin levetid. ”- Herre, redd meg jeg går under!” er også ord som kan dekke den angsten terrorkrigen planter i brystet på oss. I vår tid.

I begynnelsen av gudstjenesten i Oslo domkirke i dag vil Elisabeth Thorsen be alle reise seg i etts minutts stillhet for å minnes ofrene for terrorhandlingene i Paris, og tidligere i uka i Beirut.

Oslo domkirke

I Oslo Domkirke bes alle om å reise seg i ett minutts stillhet for å minnes terrorofrene i Paris og i Beirut denne uka.

Foto: Jonas Sundquist / NRK