Hopp til innhold

Flatangerbrannen: – De kjemper en umulig kamp

FLATANGER/TRONDHEIM (NRK): Politiet fryktet en stund at så mange som 139 hus og hytter kunne være borte i Flatanger. Men kanskje kan 50 av disse berges. – Men det er et forferdelig trist syn, sier den lokale naturfotografen Ole Martin Dahle.

Brann Flatanger

Flatanger herjes av en omfattende brann i utmarka.

Foto: Ove Magne Ribsskog, Flatangernytt.no

Ole Martin Dahle

Dahle er kjent som mannen som snakker med ørnene lokalt og har bidratt til flere programmer om fuglene. Han er også en ivirg fotograf.

Foto: Ulf Myrvold/NRK
Lillian Mårvik Engbakken

Lillian Mårvik Engbakken frykter hele familiearven skal brenne opp.

Foto: Privat

I løpet av tirsdag formiddag har brannen i Flatanger nådd bebyggelsen i både Hasvåg og Småværet.

Brannmannskapene kjemper en kamp mot klokken, og arbeidsforholdene er svært vanskelige. Sterk vind og dårlig veiforbindelss har ført til store forsinkelser i slukningsarbeidet. Området er nå sperret av for å hindre spredning.

Heimevernet er nå utkalt til området. HV-personell fra Flatanger, Namdalseid og Osen skal støtte politiet i Flatanger. De klargjør også fartøy som kan bringe inn slukningsutstyr sjøveien.

Mobildekninga kan ryke

– 139 bygninger anses som tapt, sa Trude Skogen, politiadvokat hos Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK klokken11.15 tirsdag. Tre timer seinere sier lokalt brannmannskap og politiets innsatsleder Morten Heggdal i området at 50 hus fortsatt ikke har brent ned og kanskje kan berges.

Det er 32 fastboende i området. Alle disse er ekvakuert ifølge politiet. Det brenner på holmer og i fjellsider.

Det er fare for at mobilmastene i området brenner opp, noe som betyr null mobil- og telefonforbindelse.

Gladmelding

I all elendigheten har Hans Petter Haukø, som er fagleder for brannvesenet i Flatanger, en gladnyhet.

Han sier de begynner å få en bedre oversikt over omfanget av brannen.

– Det som er positivt er at ikke alle bygningene er brent ned. På Hasvåg er det flere hus som står. Vi fryktet jo det verste, sier han.

Flatanger kommune og Nord-Trøndelag politidistrikt vil avholde en ny pressekonferanse i forbindelse med brannen klokken 15.30.

– Tårene trillet

Den lokale naturfotografen Ole Martin Dahle, kjent som «Ørnemannen», kunne ikke tro det han så da han reiste ut til brannen med kamera tirsdag morgen.

– Dette er et forferdelig syn, sier Dahle, som er bosatt i Lauvsnes i nærheten av området som står i brann.

– Vi har hatt en forferdelig dag. Jeg har fem franske fotografer på besøk. De reiste ut i dag tidlig. Jeg har også vært ute og tatt bilder fra nordsiden, sier naturmannen Dahle, også kjent som ørnemannen eller «The Eagle» fra Flatanger.

Han har jobbet som naturfotograf i området i en årrekke og har blant annet bidratt til flere programmer om den verdenskjente havørnebestanden i området for NRK.

– Jeg bekymrer meg mer for folk enn for dyr og fugler akkurat nå. De som har hus på fastmark kan ikke bare fly bort. Det er et forferdelig trist syn. Jeg tørket tårene da jeg så at fjellpartiene brant. Her mister folk hjemmene sine og livsgrunnlaget sitt. Jeg hadde en svært emosjonell morgen på Vikdal, sier den erfarne fotografen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Nyhetsgrafikk - Brann i Flatanger» i nytt vindu

– En umulig kamp mot flammene

Dahle har selv jobbet som brannmann.

– Det er en umulig kamp de nå kjemper. Du er så hjelpeløs i flammene, og i tillegg kjenner man de menneskene som mister husene sine, sier han.

Brannstedet er også et veldig populært fritidsområde for folk i hele landet.

– De som kommer til stedet for å se etter brannens herjinger, vil få en meget tøff dag, sier naturfotografen.

Brannen, som startet sent mandag kveld, har ført til at flere av innbyggerne i kystkommunen er evakuert.

Frykter for familiebedrifta

Lillian Mårvik Engbakken driver skjærgårdshandel, husutleie og museum i Småværet i Flatanger. I natt ble hun evakuert fra brannområdet, og kan nå bare se på at familiebedriften står i fare.

– Jeg håper og ber til Gud om at han ikke lar brannen ødelegge alt, sier hun til NRK.

Lillian Mårvik Engbakken og hennes familie er de eneste fastboende på Småværet. I hundre år har familien hennes drevet handel på stedet.

– Jeg ble evakuert rundt midnatt mandag, og er nå hos min sønn i Namsos. Jeg er veldig glad jeg har noen å være hos i en slik situasjon.

Tok med penger og førerkort

Tidligere ordfører i Flatanger, Øyvind Mårvik, er en av de evakuerte.

– Vi har tatt inn hos sønnen min, som bor omtrent seks mil unna brannstedet. Vi merket røyklukt inne i huset før vi visste om brannen. Deretter kjørte vi en tur for å orientere oss, og fikk raskt beskjed om det som skjedde, sier han.

Familien fikk kun hjem for å hente nødvendig utstyr før de måtte forlate området.

– Vi hentet litt penger, noe datautstyr og førerkortene våre. Deretter dro vi, sier han til NRK.

– Hva skal man tenke om dette? Vi er vant til å ha blikket vendt mot havet, det er ofte der utfordringene er. Dette er veldig uvanlig. Vi har ikke sjans mot disse naturkreftene, sier den tidligere ordføreren.

Oversiktsbilde, Flatanger

Brannen i Flatanger startet mandag kveld rundt klokken 22.30.

Foto: Tariq Alisubh/NRK
Småværet

Flyfoto over Småværet. Her herjer brannen.

Foto: Finn.no