Hopp til innhold

Advokaten oppgitt: «Chuks» sendt ut av landet

Den nigerianske fotballspilleren «Chuks» er ifølge hans advokat sendt ut av landet uten at alle formaliteter er i orden.

Chuks

Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue har bodd i Tromsø og på Skjervøy i flere år.

Foto: Christer Johnsgård

– Vi vet foreløpig lite annet enn at konsulen i Nigeria ikke har signert noe reisedokument for «Chuks». De reisedokumentene er nødvendig for at han skal kunne transporteres ut fra Norge, og for at nigerianske myndigheter skal ta han imot når han kommer dit, sier forsvarer Marit Sæther.

Hun møtte opp til fengslingsmøte i Oslo tingrett tirsdag, der det skulle bli avklart om «Chuks» fikk forlenget varetektsfengsling på Trandum fire uker til eller om han skulle få dra hjem til Tromsø mens man ventet på en avklaring.

I stedet fikk forsvareren beskjed om at «Chuks» var transportert til Nigeria mandag kveld med et charterfly.

– Jeg, politiets representant, tolk og dommer møtte i fengslingsmøtet, og avtalen var at «Chuks» skulle være med via videolink fra Trandum. Vi fikk ikke opprettet kontakt, og politiets representant ringer da til Trandum for å høre om han kunne kobles opp. Da får vi til svar om at det kunne han ikke fordi han er uttransportert, sier Sæther til NRK.

– En sak som haster

Forsvarer Marit Sæther har vært i kontakt med den nigerianske ambassaden om at de fremdeles vurderer en omgjøringsbegjæring i hans sak, og da har ikke de hatt noe ønske om å signere.

– Jeg har fått bekreftet senest i dag fra konsulen at hun ikke har signert.

Hvordan er det da mulig å transportere han ut, hvis de nødvendige reisedokumentene ikke er signert?

– Det er det spørsmålet vi også stiller oss nå. Jeg har bedt om innsyn i alle dokumentene, for å finne ut hva som har skjedd. Dette er en sak som haster, så jeg håper på raskt svar.

– Sender ikke folk uten at papirene er i orden

Politiets utlendingsenhet avkrefter overfor NRK at personer blir returnert til sitt hjemland uten at utkastelsen er verifisert og akseptert av hjemlandets myndigheter.

UDI og Utlendingsnemnda (UNE) fatter vedtakene i oppholdssaker, og PU har som oppgave å tvangsreturnere personer som ikke retter seg etter disse.

– Generelt kan vi si at alle som får endelig avslag på asylsøknaden sin plikter å reise fra Norge på egen hånd innen en gitt frist. Det finnes gode støtteordninger for dette fra UDI i samarbeid med International Organization for Migration (IOM). Personer som ikke reiser hjem på egen hånd kan bli pågrepet av politiet. Det beste for alle parter er derfor at man reiser hjem på egen hånd, da får man bedre anledning til å ta farvel og selv planlegge utreisen. Retur med politiet er siste utvei, sier Arild Strømmen, kommunikasjonsrådgiver i politiets utlendingsenhet til NRK.

Han sier videre at advokatene rutinemessig skal bli informert etter at retur er gjennomført.