Hopp til innhold

Christina Vukicevic henges ut som dopet i øst-europeisk media

I Petar Vukicevics hjemland Serbia, samt i Slovenia, feilsiteres norske medier på at Christina Vukicevic er én av utøverne faren skal ha skaffet dopingmidler til.

Christina Vukicevic og Vladimir Vukicevic

Aviser i Serbia og Slovenia trekker Christina Vukicevic inn i doping-saken mot faren. Til høyre sitter broren Vladimir Vukicevic.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Avisen Dnevnik skrev for litt over en uke siden på nettsidene sine at «Christina Vukicevic skal være innblandet i doping-skandalen, selv om hun bare var 15 år på tidspunktet.»

Kokkvold

Per Edgar Kokkvold i Norges Presseforbund.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Avisen viser til norske medier, selv om ingen aviser i Norge har skrevet at det er noen grunn til å påstå at Christina Vukicevic er innblandet i saken.

Et av landene som har omtalt den såkalte Vukicevic-saken mest utenfor Norge, er Srdjan Djordjevics hjemland Slovenia.

Djordjevic er legen Vukicevic skal ha kontaktet for å forhøre seg om forskjellige dopingmidler, ifølge e-poster hans eks-kone har gitt til norske dopingmyndigheter.

I epostene navngis to utøvere, men friidrettsforbundet har bekreftet at ingen av disse er Christina Vukicevic.

Skriver om «dopingskandale»

Slovenias statlige nyhetsbyrå STA skriver likevel dette i en artikkel som ble publisert i flere aviser:

«I Norge har det brutt ut en dopingskandale rundt hekkeløperen Christina Vukicevic [...] Hennes far, Petar, og den slovenske treneren Srdjan Djordjevic skal også være involvert.»

Petar Vukicevic

Også Petar Vukicevic blir utsatt for uriktige beskyldninger i utenlandsk presse.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

«Mediene i Norge skriver at Christina Vukicevic skal være innblandet i en dopingskandale, selv om hun bare var 15 år da det skal ha skjedd», skriver Slovenias statlige kringkaster RTV i en nettartikkel.

– Mediene som skriver saken har hovedansvaret for å sørge for at innholdet er riktig. Men også norske medier som ser at de blir feilsitert bør ta kontakt og si fra om det som er feil. Når det gjelder denne saken, vet jeg at familien har en pr-rådgiver som sikkert kan gjøre dette til sin oppgave, sier Per Edgar Kokkvold i Norges Presseforbund.

Kokkvold ikke overrasket

Kokkvold er ikke overrasket over at slovenske og serbiske medier har feiltolket saken.

– Det er ikke første gang pressen har problemer med å oversette saker fra andre land. Det skjer innimellom når det er saker som får internasjonal oppmerksomhet, og det er synd, sier han.

– Journalister må selv sørge for å være pinlig nøyaktige når det gjelder fakta. Men norske eller noen medier for øvrig har ikke noe ansvar i å tenke på hvorvidt saken kan bli feiltolket i utlandet.

Christina Vukicevic uttrykte nylig misnøye med mediedekningen av saken generelt da hun og broren Vladimir møtte pressen tirsdag.

Hun har også fått med seg at saken nyanseres mindre i utenlandske medier.

– På grunn av mediedekningen her hjemme er ryktet vårt internasjonalt svekket, sa Christina Vukicevic under pressekonferansen.

– Saken nyanseres ikke

Også Petar Vukicevic blir utsatt for uriktige beskyldninger.

Mediene i hjemlandet hans, Serbia, har fått med seg at treneren i forrige uke ble suspendert av det norske friidrettsforbundet.

Men tabloidavisen Kurir, som har et frynsete rykte i hjemlandet, går så langt som å skrive at «Petar Vukicevic straffes av Det norske friidrettsforbundet på grunn av distribusjon av doping, og for å ha oppmuntret sine utøvere til å bruke doping.»

Søskenparet Vukicevic mener at e-postene som ble sendt til venn og trenerkollega Srdjan Djordjevic i Slovenia, og som impliserer at Petar Vukicevic har forhørt seg om bruk av doping, er forfalsket.

– Beskyldningene har absolutt ingen rot i virkeligheten. Det er jeg og min bror som vet det best, sa Christina Vukicevic.

Hekkeløperen føler seg trygg på at faren vil bli frikjent fra anklagene, men frykter at Vukicevic-navnet i utlandet vil fortsette å bli forbundet med doping, fordi bildet av saken ikke nyanseres i utenlandske medier.

– For utenlandske medier skriver jo den saken som først kom ut, de bryr seg ikke om fortsettelsen. De skriver det første, og det er det, sa Vukicevic.

Christina og Vladimir Vukicevic støtter sin far, Petar Vukicevic, fullt ut i saken med de omstridte e-postene. Søskenparet avviser at treneren deres har hatt noe å gjøre med doping.

VIDEO: Christina og Vladimir Vukicevic støttet faren sin under en pressekonferanse nylig.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal