Hopp til innhold

Utvalg: – OL-søknaden manglet forankring i idretten

Utad sto store deler av norsk idrett samlet bak en OL-søknad. Slik var det i realiteten ikke, ifølge en fersk rapport.

Rapport om OL

RAPPORT: Idrettspresident Børre Rognlien (t.h.) mottar en evalueringsrapporten om prosessen for å få OL og Paralympics til Norge fra utvalgsleder Oddvar Johan Jensen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag leverte idrettens egen evalueringskomité rapporten som tar for seg blant annet kampen om å få OL til Oslo i 2022. Der fremkommer det for første gang at norsk idrett var betydelig mer splittet i synet på et Oslo-OL enn det fremsto utad.

For der idrettsforbundets ledelse henviste til idrettstingets vedtak om å jobbe for et OL i Oslo i 2022, satt deler av idretten med et annet inntrykk.

Blant annet skriver håndballforbundet at motforestillinger og frustrasjoner ikke ble tatt seriøst nok.

«Det er ikke usannsynlig at det oppsto en atmosfære der det å tvile, eller eventuelt være imot, ble fremstilt som uakseptabel splittelse», heter det i rapporten.

Les hele rapporten her

Slet med Oslo-samarbeid

I rapporten kommer det også frem at samarbeidet mellom Norges idrettsforbund og Oslo kommune ikke gikk knirkefritt.

Idrettens ledelse måtte flere ganger stille ultimatum for å få sin vilje. Og på tross av samarbeidsavtalen som lå i bunnen, føler idretten seg forbigått på flere områder ved at de ikke ble involvert før viktige beslutninger ble tatt.

– Vi tar til etteretning at man kan ha opplevd det slik, men vår oppfatning var at vi hadde et godt samarbeid, selv om det var noen harde diskusjoner, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

Dette er noen av eksemplene på beslutningene der idretten følte seg overkjørt.

  • Valget av Telenor Arena som arena for short track og kunstløp.
  • Valget av Grønmo som arena for skiskytter- øvelsene, og forslaget om å legge skiskytter- øvelsene til Ekeberg.
  • Planene om å legge åpningsseremoni til Ekebergsletta.
  • Det endelige valget av «Games in the City» som overordnet konsept, med den konsekvens at antallet involverte fylkeskommuner gikk fra 5 til 3.
  • Vedtaket om folkeavstemning i Oslo.
  • Oslo kommunes kommunikasjonsstrategi.
  • Utredningene av Norefjell som lokasjon for alpine disipliner og ake, bob og skeleton.

Byrådslederen sier til NRK at han ikke synes kommunen var ledende, men at det var et samarbeidsprosjekt med likeverdige parter.

Vil foreløpig ikke kommentere

Ishockeypresident Gerhard Nilsen har vært med i utvalget. Han tror Oslo 2022 ble for mye et Oslo-prosjekt.

– Den viktigste anbefalingen vår er at Staten må tidlig inn. Dette er et norsk prosjekt, mer enn et by-prosjekt. Dessuten ble det for mye et Oslo-prosjekt, og det tror jeg skadet støtten nasjonalt, sier han.

Han tar til orde for å dele på øvelsene mellom flere byer og spre dem over hele landet.

– Når det gjelder ishockey hadde det ikke vært noe i veien for å ha innledende kamper i Tromsø eller Bergen, for eksempel.

Idrettspresident Børre Rognlien mottok rapporten onsdag. Han ønsker å sette seg inn i rapporten før han kommenterer det som kommer frem.

Oslos OL-håp strandet 1. oktober i fjor, da Høyres stortingsgruppe ikke ville gå videre med søknaden. Oslo 2022 opplevde også stadig sviktende støtte blant folk.

Intervju med utvalgsleder Oddvar Johan Jensen.

VIDEO: Utvalgsleder Oddvar Johan Jensen om rapporten (Reporter: Anders Engeland).

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal