Hopp til innhold

Her sier Idrettstinget ja til OL

Et overveldende flertall på det ekstraordinære idrettstinget stemte for at Oslo skal søke om å bli vertsby for vinter-OL i 2022.

Idrettstinget

Idrettstinget i Stjørdal sa lørdag ja til å søke om OL i 2022.

Foto: Anders Øfsti

Børre Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien.

142 av delegatene stemte for vedtaket, mens bare 15 stemmer var imot forslaget. Dermed vedtok idretten å gå for å søke Oslo-OL om ti år.

– Det er en kjempejobb vi har foran oss, men det er uhyre viktig å ha et så klart mandat, sier idrettspresident Børre Rognlien til NRK.

– Et så stort flertall i et idrettsting, som består av flertall av sommeridrett og idrettskretser som ikke blir berørt av et OL, viser noe av kvaliteten og samholdet i norsk idrett, sier han.

Forbeholdet er imidlertid at idretten ikke skal bidra med mer enn 11 prosent av utgiftene.

Tar forbehold

Et eventuelt OL i Norge er imidlertid fremdeles et stykke frem.

Og om staten og kommunene vil godta idrettens premisser, er et åpent spørsmål inntil videre.

Modellen som ble vedtatt lørdag, forutsetter at staten tar 67 prosent av regningen, kommunene 22 prosent, mens idretten bare skal betale vel 11 prosent av gildet.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg: - Det er et godt konsept.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Vi stemmer for å søke OL med den forutsetningen at den finansieringsmodellen som er presentert her, ligger til grunn, sa idrettspresident Rognlien.

– Men de midlene vi bruker til OL, vil ikke gå ut over målet om å bli kvitt etterslepet på anleggssiden, som er på vel to milliarder kroner, sa han.

Oslo kommune har allerede sagt ja og bevilget 50 millioner kroner til arbeidet med søknaden i 2012.

Neste år er det satt av 80 millioner kroner.

– Det er helt klart at dette må bli et samarbeidsprosjekt mellom staten, kommunene og idretten, sier byråd Ola Elvestuen (V) til NTB.

– Et godt konsept

Foreløpig er utgiftene til et OL beregnet til vel 26 milliarder kroner, og det er denne summen politikerne må ta stilling til når det skal gis en statsgaranti.

– Det er et godt konsept som ligger på bordet med tanke på å søke OL om ti år. Kanskje er det det beste konseptet som finnes, sa Gerhard Heiberg, representant for Den internasjonale olympiske komite (IOC) i Norge.

– Per i dag er mulighetene for at Oslo får OL kjempestore, men det er nok noen land som mobiliserer og det blir sterkere konkurranse. Jeg tror hovedsaklig det blir europeisk konkurranse, men vi får vente og se, sier Heiberg til NRK.

Dersom Oslo vinner fram i kampen om å få OL i 2022, blir det tredje gang OL arrangeres i Norge. Første gang Norge hadde OL var i 1952, mens andre gangen var på Lillehammer i 1994.

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal