Hopp til innhold

Tror den nye kulturministeren kan stoppe Oslo-OL

Den nye kulturministeren Thorhild Widvey (H) var nestleder i Tromsø 2018 og fikk OL-planene knust. Nå kan hun stå i veien for et Oslo-OL, tror motstandere.

OL-motstanderne i Nord-Norge er glade for å få Thorhild Widvey som kulturminister. Hun var nestleder for Tromsø 2018, som idretten sa nei til.
Nå skal Widvey være med å bestemme om Oslo skal få statsgaranti til OL i 2022.

SE VIDEO: Thorhild Widvey (H) blir ny kulturminister i H/Frp-regjeringen. OL-motstandere tror hun kan stoppe planene om et Oslo-OL, men idretten er overbevist om at hun ikke vil stå i veien.

Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien mener Thorhild Widveys engasjement i idretten taler for et OL i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Selv om oslofolket sa ja til OL, er det Stortinget som til slutt avgjør om de vil gi statsgaranti til å gjennomføre lekene.

Først skal imidlertid den nye regjeringen og departementene kvalitetssikre budsjettet, som er anslått å bli på 32 milliarder kroner.

Her sitter blant annet den nye kulturministeren Thorhild Widvey. Hun har lang erfaring innen idretten, og rogalendingen var tidligere nestleder i Tromsø 2018 - organisasjonen som jobbet for å få et OL til Tromsø.

– Vi har i hvert fall ikke fått en motspiller, sier Knut Bjørklund, lederen i Troms idrettskrets.

Mange i Nord-Norge har vært motstander av de nye Oslo-planene etter Tromsø-vrakingen, og Bjørklund har lenge frontet motstanden nordfra.

Han tror sjansen for et nei til OL i Oslo er større med Widvey som kulturminister.

– Det hadde nok vært en fordel for Oslo å få en kulturminister som var mer farget av den ja- kampanjen som har vært, og som har mindre kunnskap om historikken.

– Kan lytte til sine kampfeller

Han får støtte av Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som er en av de mest profilerte OL-motstanderne.

– Jeg har registrert at det har vært stor motstand nordpå, men det er det jo også i resten av landet. Hvis hun er av samme oppfatning, tror jeg hun vil være lunken til å bruke så mye penger på ett arrangement i Oslo. Spesielt hvis hun lytter til sine tidligere kampfeller i Tromsø, sier Moxnes.

Han er klar på at den nye kulturministeren sitter på stor makt når OL-spørsmålet skal avgjøres.

– Det så vi da Tromsø-OL ble stanset i regjeringens kvalitetssikring av budsjettet. Da vurderte jo regjeringen og departementet kostnadene til å bli langt høyere, sier Moxnes.

– Men Widvey kjempet for et OL i Tromsø. Betyr ikke det at hun er villig til å satse mye penger på et OL?

– Nei, Tromsø-OL ble jo stanset fordi det viste seg å bli altfor dyrt, og langt dyrere enn arrangementsgruppa hadde regnet seg frem til på forhånd. Når vi får den endelige beregningen for Oslo-OL, vil nok prisen bli avskrekkende også for den nye kulturministeren, svarer Moxnes.

Arne Myhrvold har lang erfaring med arrangering og mobilisering til et OL. Han jobbet blant annet for Lillehammer-OL, og han satt i styret til Tromsø 2018.

Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes håper og tror at OL-planene stoppes av den nye regjeringen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Myhrvold tror ikke valget av den nye kulturministeren er «negativt for OL-motstanderne», men han tviler samtidig på at Widvey lar seg påvirke av Tromsø-avslaget.

– Det hverken tror eller håper jeg. En eller annen gang må vi bli ferdig med Tromsø-prosjektet. Jeg kan si veldig mye om det, at vi ble galt behandlet og at det hadde vært fantastisk med et Tromsø-OL. Men det er dødt, dessverre, og det er jeg ganske sikker på er Thorhilds oppfatning også, sier Myhrvold.

Ser mange store fordeler

Idrettspresident Børre Rognlien er i likhet med den nye kulturministeren høyrepolitiker.

Rognlien kjenner blant annet Widvey fra perioden som vararepresentant på Stortinget fra 1993-97, og de har møttes flere ganger i idrettssammenheng.

– Det regner jeg som en stor fordel. Hun har også et engasjement i idrett, og hun har vist stor interesse for et OL i Tromsø. Jeg er helt sikker på at hun er så profesjonell at hun oppfatter at Tromsø-saken ble avsluttet for fem år siden, og at vi står overfor en ny sak nå, sier Rognlien til NRK.no.

– Hun kjenner sannheten og fakta i Tromsø-saken. Hun har for lenge siden oppfattet at det er en helt ny prosess med annen forankring og engasjement, legger han til.

Rognlien understreker at han vil ha et profesjonelt samarbeid med den nye kulturministeren.

– Vi jobber som vanlig overfor den nye regjeringen. Vi sender våre synspunkter på en så profesjonell og god måte som vi kan. Vi må også forankre det vi presenterer i egen organisasjon, slik at vi kan si at vi opptrer på vegne av norsk idrett, sier Rognlien.

Widvey: – Har fått større forståelse

Kulturdepartementet har behandlet søknaden om statsgaranti i tre måneder, og det gjenstår ennå mye arbeid i tallknusingen.

Deretter vil regjeringen drøfte søknaden både internt og med søkerbyene og idretten.

Til slutt vil saken behandles nasjonalt i Stortinget.

– Dette er en prosess hvor ingen enkeltpersoner er avgjørende, men kulturministeren vil sitte sentralt i denne prosessen, påpeker Rognlien.

Da Thorhild Widvey møtte pressen etter presentasjonen av den nye Erna Solberg-regjeringen onsdag formiddag forsøkte hun å berolige skeptikerne.

Den nye statsråden benekter at bakgrunnen som nestleder i Tromsø-OL vil få negative konsekvenser for et eventuelt Oslo-OL.

– Jeg har fått større forståelse for hvor viktig OL er. Men det er ikke noe mer enn det. Det kommer ikke til å ha noen negative implikasjoner i det hele tatt, sier hun til NRK.

– Jeg kommer til å møte den søknaden utifra de anbefalingene vi får. Så får vi ta en politisk vurdering på det.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal