Hopp til innhold

Sponsorene: Skuffende, trist og uheldig

Norges Cykleforbunds sponsorer frykter Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelser svekker sykkelsportens omdømme, men ingen vil trekke seg fra samarbeidet.

Kjærgaard, Tiedemann

Tidligere proffsyklist og sportssjef i Norges Cykleforbund Steffen Kjærgaard (t.v.) innrømmet dopingmisbruk på en pressekonferanse tirsdag. Her med sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi har tillit til deres holdning mot doping. Det er en trist sak, men jeg synes det er greit at dette kommer opp til overflaten. Vår sponsing retter seg først og fremst mot dagens ryttere, sier markedsdirektør Geir Olav Killingstad i Intersport, som er Norges Cykleforbunds hovedsponsor.

Tirsdag innrømmet Norges Cykleforbunds sportsdirektør og tidligere sykkelproff Steffen Kjærgaard at han dopet seg til suksess som rytter.

Til tross for at Kjærgaard har vært forbundets sportsdirektør de seks siste årene, mener Intersport at de har et godt og ryddig forhold til sykkelforbundet.

– Det er ikke Norges Cykleforbund som er tatt for doping. Vi har diskutert saken med kjededirektørene, og vi vil ikke at saken skal komme i veien for vårt samarbeid med dagens ryttere, sier Killingstad.

Krever en forklaring

Forbundet har seks sponsorer som bidrar med økonomisk støtte, utstyr, tjenester og andre sponsorbidrag.

Anders Bristøl, markedsdirektør i CRAFT Norge, sier at de ikke vil bryte samarbeidet, men at de vil ha et evalueringsmøte med sykkelforbundet når sesongen er over.

– Vi vil kreve en forklaring på hva som har skjedd og hvor mye ledelsen har visst om, men jeg synes ikke de aktive utøverne skal straffes. Forbundet har blitt ført bak lyset av én som har jukset, sier Bristøl til NRK.no.

Hagen

Edvald Boasson Hagen er én av proffsyklistene sponsorene gjerne vil fortsette samarbeidet med.

Foto: WANG ZHAO / Afp

– Men saken er selvsagt en uheldig sak for oss, og det er mildt sagt ikke gunstig for oss som merkevare, legger han til.

Kreftforeningen sponser sykkelforbundet først og fremst i forbindelse med Oslo Grand Prix som arrangeres én gang i året i august.

Pressesjef Terje Mosnesset innrømmer at han er skuffet over dopingskandalen, men det er ikke aktuelt å bryte samarbeidet med forbundet.

– Vi er selvsagt skuffet over det som har skjedd, men vi har ikke diskutert å avslutte samarbeidet. Vi skal snart møte dem for å planlegge neste års arrangement, sier Mosnesset.

Kjærgaards innrømmelse kom i kjølvannet av USAs antidopingbyrås (USADA) omfattende etterforskning og avsløring av verdensstjernen Lance Armstrongs dopingmisbruk.

Amerikaneren har lenge vært en forkjemper for kreftsaken.

– Han er en fallen frontfigur for oss. Det er trist for hele kreftsaken. Vi har aldri hatt noe samarbeid med Armstrong eller Livestrong, men jeg synes uansett at det står respekt av den innsatsen han la ned for kreften, sier Mosnesset.

– Skal ikke påvirke dagens utøvere

Heller ikke Skoda, Trenenergi/Powerbar, Crampfix eller Norske Vandrerhjem lar dopingavsløringen påvirke forholdet med Norges Cykleforbund.

– Siden saken handler om forhold langt tilbake i tid, ser jeg ikke noen umiddelbar relasjon til vårt samarbeid med forbundet, sier markedsansvarlig Arild Svenson i Powerbar.

– Kjærgaard har jo vært forbundets sportssjef de seks siste årene?

– Jeg er klar over det, og det er selvsagt alvorlig med tanke på hans historie. Men det hadde vært veldig leit hvis hans feil skulle påvirke satsingen på dagens utøvere, sier Svenson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sponsorer

Her holder Steffen Kjærgaard (t.v.), Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch og Kurt Asle Arvesen pressetreff i forbindelse med sykkel-VM i København i fjor. I bakgrunnen ser du alle selskapene som er med på sponsingen av sykkellandslaget.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Skoda stiller med biler som ledere og støtteapparatet rundt landslaget disponerer. Internasjonalt er Skoda også sponsor av Tour de France og andre profesjonelle ritt.

– Vi synes selvsagt at det er synd at sykkelsporten har vært så hardt rammet av dopingskandaler, men det har ikke vært noe tema å endre kontrakten med sykkelforbundet på nåværende tidspunkt, skriver Skodas informasjonssjef Anita Svanes i en e-post til NRK.no.

– De har startet opprydning

Norske Vandrerhjem påpeker at sponsingen deres først og fremst retter seg mot de aktive utøverne som får overnatting rundt om i landet.

– Dopingsaken er selvsagt veldig negativt for sykkelsporten, men det går ikke utover vårt samarbeid med de lokale og yngre syklistene. Det er de som viktige for oss, sier markedssjef Tone Alterskjær.

Sondre Norland i Saleco AS, eier av Crampfix, er overbevist om at Norges Cykleforbund gjør alt de kan for å rydde opp i dopingproblemet.

Hagen

Edvald Boasson Hagen er én av proffsyklistene sponsorene gjerne vil fortsette samarbeidet med.

Foto: WANG ZHAO / Afp

– Vår vurdering er at sykkelsporten kanskje er den idretten hvor det brukes mest ressurser på dopingproblemet. Idretten har virkelig gått i seg selv og startet en opprydding. Vårt samarbeid vil derfor ikke påvirkes av hendelsen, skriver Norland i en e-post.

– Glad for støtten

Sponsoransvarlig Jolanda Coljin i Norges Cykleforbund hadde nettopp snakket med flere av sponsorene da NRK.no kontaktet henne.

– Jeg er veldig glad for at de vil fortsette å støtte oss. Det er viktig at de nåværende utøverne ikke blir straffet, sier Coljin.

– Flere sier at de vil ha et møte med dere om sponsing i fremtiden. Hvordan skal dere overbevise dem?

– Vi skal vise hvor aktivt vi jobber for en ren sykkelsport. Vi skal trappe opp antidopingarbeidet enda mer og få alle ledere i sykkelsporten med på den jobben, svarer Coljin.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal