Hopp til innhold

Sundby om stjernenes festing: – Drakk champagne under dopingkontrollen

Da Martin Johnsrud Sundby vant sesongens siste renn, feiret han med boblevann hos dopingkontrollørene. Samtidig ble den russiske smørebussen «gjort om til en russebuss».

Sundby

I lørdagens Lindmo forteller Martin Johnsrud Sundby om hvordan feiringen etter verdenscupavslutningen i Falun foregikk.

Foto: NRK

Sundby

Sundby slipper jubelen løs etter seieren i Falun. I lørdagens Lindmo forteller han at festen fortsatt med champagne og øl i dopingkontrollen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Den nybakte verdenscupvinneren forteller om hvordan langrennstjernene feiret sesongavslutningen i Falun.

På Lindmo, som vises på NRK1 lørdag kveld, forteller han detaljert om hvordan landslagsutøverne slipper seg løs etter sesongens siste renn.

– Er det en siste natt med gjengen?

– Ja, det tar helt av. Det er en gjeng med asketer på tur hele året, og da går det lett «åt skogen», sier Sundby.

NRK.no har tidligere skrevet at Sundby ble langrennsverdenens best betalte utøver i premiepenger denne sesongen.

Det tok ikke lang tid før dette kunne feires ettertrykkelig.

– Det er en dag i løpet av året vi føler vi kan slippe oss helt løs, og det blir synlig etter et par timer, forteller Sundby etter at han ble kronet som sesongens beste skiløper.

Russebuss og fjortisfest

I intervjuet med Lindmo gir Sundby et sjeldent innblikk i hvordan langrennsstjernene feirer - når kameraene er slått av.

– Er det planlagt?

– Ja, det er jo det. Man vet at det blir moro, man vet at man skal samles og alle nasjonene har lyst til å feire at sesongen er ferdig, forklarer Sundby om hvordan verdenscupsvslutningen i Falun utarter seg.

Sundby forteller også om hvordan smørebussene for anledningen ble gjort om til tilnærmede russebusser på kvelden.

– Ja, det var litt ålreit. Det var en russerbuss i ordets rette forstand. Det var russerbussen som var den store partymagneten. De klinte skikkelig til og viste at de kan by på, fortalte Sundby til NRK.no etter programmet.

Til Lindmo kunne han fortelle at det ikke var fin champagne og russisk kaviar på menyen.

– Russerne hadde leid inn røykkaster og ordnet alkohol. Og når russerne ordner alkohol, så er det beinhard vodka.

Den nye smøretraileren

Smørebusser kan brukes til flere ting enn å preppe ski. Etter verdenscupavslutningen i Falun ble de gjort om til festbusser. Her illustrert ved den norske smørebussen, men ifølge Martin Johnsrud Sundby var det den russiske som var partymagneten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Champagne i dopingkontrollen

Etter det siste Falun-rennet måtte Sundby i tradisjonens tro innom dopingkontrollen, mens resten av utøverne og apparatet ble værende igjen.

Han kom tilbake til en feststemt gjeng.

– Det var jo litt vanskelig å få ut de nødvendige dråpene etter rennet, så kontrollen tok 40 minutter. Man er ganske dehydrert og sliter med å gå på do, så taktikken for å komme seg raskest mulig tilbake på festen ble å fylle på med noe vanndrivende underveis. De var løse i snippen og syntes det var greit. Så vi fikk lov til å holde på, forteller Sundby om den noe utradisjonelle kontrollen.

Og da Sundby kom tilbake, var det litt av et syn som ventet ham. 29-åringen viste bilder til Lindmo av Eldar Rønning i russisk drakt, mens Aleksandr Legkov hadde tredd på seg norsk jakke og lue.

– Så du måtte ta igjen det du tapte i dopingkontrollen?

– Vi tok med oss champagne og noen øl på «doping» for å holde tritt, men vi hadde ikke nubbsjangs til å holde følge med resten. Det var fjortis-fest på høyt nivå, og vi slipper løs alt, sier Sundby og smiler lurt.

Kvelden ble imidlertid ikke like lang for alle, og Sundby forteller videre om hvordan første runde av festen er ferdig klokken ni.

– Men vi er utholdenhetsutøvere, vet du, så etter en liten pause er vi klare igjen, smiler 29-åringen.

– Og deretter våkner man plutselig opp dagen etter på rommet med helt andre klær på seg?

– Det gjelder ikke alle det med å våkne opp på samme rom, men det kan jeg ikke utdype for da mister jeg vel fort landslagsplassen, sier Sundby med glimt i øyet.

– Angripe neste sesong

Sundby ser allerede frem mot neste sesong og har startet evalueringen av OL-sesongen.

Nå tenker han bare på hvordan han kan forbedre seg til neste år - med VM i Falun som et naturlig mål.

– I år har «finish» i skøyting vært prioritert, men nå kommer kanskje klassisk-spurten til å bli enda mer prioritert med tanke på femmila klassisk i VM, forklarer Sundby og utdyper hva det er som motiverer ham.

– Det er kanskje noe av det beste jeg vet med dette livet her: Å gjøre en evaluering og angripe neste sesong med alt det innebærer.

Et av fokusområdene blir å trene mer på avslutninger mot slutten av renn der han ved flere anledninger i år ble fragått.

Som i seongens nest siste renn i Holmenkollen.

– Vi må nærme oss det konseptet at vi kjører spurttrening med syre i beina, og det er en justering vi kommer til å gjøre, utdyper han til NRK.no etter Lindmo-opptaket.

Vant første verdenscupseier i «bakrus»

 Martin Johnsrud Sundby

I lørdagens Lindmo forteller Martin Johnsrud Sundby at han tok seg fire øl og en pose potetgull kvelden før han vant sitt første verdenscuprenn.

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Den ferske verdenscupvinneren er helt klar på at langrennsstjernene lever et asketisk og lite utagerende liv gjennom sesongen, men tidlig i karrieren var han ikke like nøye.

Da kunne han drikke litt alkohol kvelden før konkurranse.

– Jeg vant min første verdenscupseier nesten i bakrus. Eller, jeg kan vel ikke si bakrus, men jeg hadde tatt fire øl og en pose potetgull kvelden før jeg vant i Kuusamo, utdyper Sundby.

Seieren han refererer til var den første individuelle verdenscupseieren, helt tilbake i november 2008 på 15 km klassisk.

– Jeg følte meg syk og hadde vel gitt opp litt det rennet dagen etter, men så plutselig gikk jeg inn til seier dagen etter.

I ettertid skal dette ha vist seg å være et lykketrekk, og sammen med sin mentale trener har de forsøkt å gjenskape denne stemningen – men uten alkohol.

En stemning de beskriver som «happy camper».

– Før var jeg litt innbitt og da det virkelig gjaldt, ble det spenning og sinne. Så nå prøver vi å gjenskape Kuusamo-stemningen. Jeg var avslappet og lekte og koste meg. Vi kaller det å være «happy camper», sier Sundby til Lindmo.

Nå venter det rolige dager med familien for Sundby. Og så begynner den knallharde oppkjøringen til VM-sesongen.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal