Hopp til innhold

Skistavene blir kortere – sjekk de nye reglene her

Fra og med nå er det forbudt å konkurrere i klassisk langrenn med staver som er lengre enn 83 prosent av kroppslengden din inkludert skisko. Det gjelder også mosjonister.

Staking

MINDRE STAKING: Petter Northug & co. vil nok fortsatt stake på flate oppløp, men i motbakkene blir det nå litt verre med nye stavregler.

Foto: Soren Andersson/TT, Andersson, Sören / NTB scanpix

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har de to siste årene diskutert hvordan man skal unngå at klassisk langrenn utvikler seg til rene stakekonkurranse med vesentlige innslag av smugskøyting.

Fredag fattet langrennskomiteen i FIS et nytt vedtak. Fra og med i dag er det forbudt å konkurrere i klassisk langrenn med staver som er 83 prosent av kroppshøyden din.

Det opprinnelige forslaget fra Tyskland var en makslengde på 85 prosent av kroppslengden.

– I praksis er det tyskernes forslag er vedtatt, sier Åge Skinstad, som er Norges representant i verdenscupkomiteen i langrenn (en av underkomiteene til langrennskomiteen).

Sko inkludert i høyden

Han utdyper:

– Det ble bestemt at kroppslengden skal måles med skisko på beina, for at det skal være enklere å kontrollmåle i konkurranse. Det ble dessuten bestemt at stavens lengde måles fra tuppen til der stroppen er festet, ettersom ulike fabrikanter tester stroppen litt ulikt.

Regelen gjelder for alle langrenn som er underlagt FIS-systemet. Det innebærer alt fra aldersbestemte renn i Norge til både mosjonister og eliteløpere i de store turrennene som Birkebeineren, Vasaloppet og Marcialonga.

Mange vil kunne gå med samme staver som før. Men de som har vært mest ekstreme i valg av lange staver, må ned.

Norge ønsket et vedtak på 84 prosent med denne måten å regne på, andre nasjoner ønsket 82. 83 ble derfor et kompromiss.

– Dette viser at det er vilje til å bevare klassisk som egen gren er stor i skiverdenen. Det ønsker også vi i Norge. Vi ser at folk flest fortsatt går diagonal. Dette er nå et av flere tiltak som testes ut, så får vi se om de sammen har en effekt, sier Skinstad til NRK.

Stakefrie soner i norske løp

På fredagens møte i Zürich ble det også spesifisert at det kun skal arrangeres klassiske verdenscuprenn i løyper som har bratte nok bakker til at løperne velger å gå med festesmurning.

Under FIS-kongressen i Cancun i juni, ble det vedtatt å teste ut stakefrie soner, altså soner der løperne også må bruke beina.

– Det kommer til å bli testet ut i nasjonale renn i Norge til vinteren. Helt sikkert i juniorklassen, og kanskje også blant seniorene, sier Skinstad.

Allerede sist vinter ble det gjort lettere for juryene å straffe løpere for såkalt smugskøyting. Løpere kan nå bli disket uten videobevis, og uten at det får mulighet til å forklare seg. De nye reglene førte blant annet til at Martin Johnsrud Sundby bles disket fra seier i åpningsrennet på Beitostølen.

  • PS. Det var også foreslått å endre makslengden på stavene i skøyting, men den forblir uendret. Det vil si 100 prosent av kroppslengden.

Se reportasjen NRK laget før stav-vedtaket:

Det ønsker den internasjonale langrenns-komiteen å gjøre noe med - og tiltaket som trolig blir vedtatt i Zurich denne uka - er å innføre makslengde på skistavene.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal