Hopp til innhold

IBU «tar» fra de store og gir til de små for å unngå dominans i skiskyting

HOCHFILZEN/OSLO (NRK): 27 ulike nasjoner deltok i helgens stafetter i skiskyting. Det er nesten dobbelt så mange sammenlignet med verdenscupstafettene i langrenn forrige uke.

Det internasjonale skiskytterforbundet støtter de små og svake nesjonene for å sikre bredden. Reporter: Anders Rove Bentsen

FULLT OPP: Her ser du resultatet av mange år med hjelp til små nasjoner. Se Dagsrevy-reportasjen i video-vinduet over.

Anders Besseberg

HJULPET SMÅ NASJONER I 20 ÅR: President i IBU, Anders Besseberg.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er en enorm bredde vi ser i skiskyting nå, der flere og flere nasjoner kommer til. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har gjort en utrolig god jobb i mange, mange år med å støtte de små nasjonene, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

I skiskyting får små nasjoner mer hjelp enn i langrenn og da blir bredden i toppen større.

– Jeg vil ikke si at vi er helt sånn Robin Hood. Men vi tar mye midler fra sterke nasjoner som Norge, Tyskland, Russland, Frankrike osv. og bruker på de svake nasjonene. Slik at de kan bygge seg opp og bygge opp sterke lag, forteller Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet, til NRK.

Avgjørende med støtte fra IBU

Søndag stilte 27 ulike nasjoner til start på herrestafetten i Hochfilzen. På kvinnestafetten var tallet 22.

– Når Latvia leder etter første etappe, så er det action, smiler Johannes Thingnes Bø.

Små land som Latvia får penger til utstyr av det internasjonale forbundet. Det er helt avgjørende for satsingen.

– Vi setter veldig stor pris på hjelpen fra IBU. Uten den hadde vi ikke hatt råd til å kjøpe nødvendig utstyr, sier Andrejs Rastorgujevs som gikk førsteetappen for Latvia.

Går mot mindre kvoter i langrenn

Langrenn har ikke tatt like godt vare på de små nasjonene.

Til sammenligning stilte 14 ulike nasjoner til start på herrestafetten i langrenn på Lillehammer forrige helg, mens det var kun åtte nasjoner på kvinnesiden.

Norges førstelag vant kvinnestafetten overlegent, på herresiden ble det tredobbelt norsk.

I skiskyting kan de beste nasjonene kun stille med seks løpere. I stafett er det kun lov med ett lag.

– Det går mot mindre kvoter per nasjon også i langrenn til neste år. Det kan gå mot makskvote på seks. Det kan også gå mot at hver nasjon får stille færre stafettlag, sa Vegard Ulvang, leder i den internasjonale langrennskomiteen, til NRK i forrige uke.

Norge

NORSK DOMINANS: Hele pallen var dekt av norske løpere etter herrestafetten på Lillehammer forrige helg.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Stolt over den linja vi har valgt

Neste sesong vil flere nasjoner også på langrennssiden få mer pengestøtte. På et FIS-møte i høst ble det vedtatt å innføre en økonomisk utjevningspolitikk for å hjelpe frem små nasjoner.

Et riktig skritt på en vei som skiskyting allerede har gått opp.

– Vi «stjeler» jo en del penger fra de store nasjonene, men det er akseptabelt og ikke noen hemmelighet. Vi er stolt over den linja vi har valgt. Vi hadde jo også en periode der det var tre-fire nasjoner som tok alt av medaljer, sier Besseberg.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal