Hopp til innhold

Trekker anken etter oppfordring fra Klæbo: – Vil ikke bli oppfattet som sytende

– Jeg ønsker å legge dette bak meg, sier Johannes Høsflot Klæbo. – De skjønte at de ikke hadde en sjanse, sier Bolsjunovs trener, Markus Cramer.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

TREKKER ANKEN: Johannes Høsflot Klæbo orker ikke mer styr og ønsker å se fremover. Derfor oppfordret han Norges Skiforbund om å trekke anken de la inn etter den dramatiske femmila i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Onsdag skriver Norges Skiforbund i en pressemelding at anken de sendte til Det internasjonale skiforbundets (FIS) appellkommisjon trekkes.

Det etter oppfordring fra Klæbo selv.

– Jeg orker rett og slett ikke å forfølge saken videre med en anke, uansett om jeg skulle ha vunnet frem eller ikke. Jeg vil si stopp når det gjelder denne saken. Det gjør jeg nå. Og jeg har varslet forbundet om avgjørelsen min, sier Klæbo til NRK.

– Har ikke gjort noe galt

Selv om skiforbundet har trukket anken, er Klæbo selv tydelig på at det ikke er en erkjennelse av at det var riktig at han ble disket.

– Jeg står for at jeg ikke har gjort noe galt, og at jeg ikke har hindret noen, sier han.

– Jeg trekker anken fordi jeg føler at det handlet om å komme først i mål på søndag. Det blir feil at jurister og advokater skal avgjøre hvem som fikk gullet. Jeg må bare se fremover, for jeg orker ikke bruke tid på det.

– Jeg føler at det blir feil å fortsette denne prosessen. Jeg ønsker å tenke positivt, samt legge dette bak meg. Jeg vil ikke bli oppfattet som en sytende skiløper, sier Klæbo, som også forteller at hele prosessen har vært svært krevende for ham.

– De skjønte at de ikke hadde en sjanse

Russlands langrennstrener, Markus Cramer, forteller til NRK at han ikke var forberedt på denne beskjeden. Han er også tydelig på at Klæbo ikke hadde noen sak.

– Det er en stor overraskelse og ganske interessant. For når du starter med en anke, da bør du ha dine grunner som gjør deg sikker på at avgjørelsen går i din favør, sier han og legger til:

– Samtidig tenker jeg også at det ikke var noen sjanse for å nå gjennom med en anke. Reglene er for meg klare.

Når NRK spør treneren om han tror Klæbo følte på press fra omverdenen til å trekke anken, svarer han følgende:

Markus Cramer

Russlands trener Markus Cramer har vært tydelig fra start om at diskvalifiseringen av Klæbo var riktig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror de skjønte at de ikke hadde en sjanse. Så forstår jeg også at det må være vanskelig å tenke, snakke om, og leve i det uvisse om dette de neste dagene. Det kan være en belastning.

Cramer får også støtte av NRKs langrennskommentator, Torgeir Bjørn.

– Det hadde blitt et gull med bismak uansett. Det viktigste er at Johannes fikk bevist for seg selv at han er en femmilsløper. Jeg tror også Johannes' renomme blir enda bedre av at han ikke anker. Den anken hadde lite sjanse til å nå frem uansett, sier han.

– Alle skjønner at han ikke er fornøyd

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener skiløperen har løst situasjonen så godt som mulig.

– Jeg er veldig glad for at Klæbo skjønte hva som var den sannsynligvis beste og riktige måten å avslutte VM på. Han gjør det på en mye mer elegant måte enn å ta det gjennom en komité i FIS, sier Saltvedt.

– Alle skjønner at Klæbo ikke er fornøyd med avgjørelsen juryen tok, men jeg tror de redder mye anseelse og respekt i offentlighetens øyne ved å gjøre dette her, legger han til.

Også langrennssjef Espen Bjervig mener avgjørelsen var riktig.

Espen Bjervig

Langrennssjefen støtter Klæbos beslutning om å trekke anken.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Formelt er det skiforbundet som leverer anken, men vi har gjort det i samarbeid med Johannes. Da han fikk tenkt seg om og sett at det ikke ligger verdi i å jobbe bakover i tid, men heller se positiv og se fremover, så tenker jeg at det støttes 100 prosent, sier han til NRK.

Gratulerer Iversen

Etter den dramatiske avslutningen under VMs siste øvelse, hvor Aleksandr Bolsjunov brakk staven og tapte spurten på oppløpet, endte det med at Emil Iversen, som kom inn bak Klæbo, tok gullmedaljen.

– Nå vil jeg at Emil skal få heder og ære som en ekte vinner. Han er en kjempegod kompis. Han fortjener en ekte hyllest og en god fest, sier Klæbo til NRK.

Iversen er ikke den eneste som skal få en gratulasjon fra trønderen.

– Jeg ser frem til å treffe Bolsjunov igjen. Jeg vil gratulere ham. Vi skal konkurrere i mange år fremover. Da er det fint at vi to har et greit forhold.

– Jeg skal forholde meg til ham som jeg har gjort tidligere. Han er en god skiløper som jeg håper jeg kan slå. Så kommer det en ny mulighet til helgen.

Like etter at bekreftelsen på at anken ble trukket, kommenterte skiløperen situasjonen på sin Instagramkonto:

Siste nytt

  • OL-kravet glapp for Grøvdal i Tyskland

    Karoline Bjerkeli Grøvdal deltok lørdag under «Adizero: Road To Records» - et friidrettsstevne i regi av hennes sponsor Adidas.

    Det norske OL-håpet stilte til start på 10 kilometer gateløp, med håp om å kvalifisere seg til sommerens leker i Paris.

    Kravet for å kvalifisere seg direkte til Paris er 30 minutter og 40 sekunder. Grøvdal kom i mål på 30.52 i Tyskland.

    33-åringen kan kvalifisere seg på ranking, men kan ikke føle seg trygg på det slik situasjonen er nå.

    Agnes Jebet Ngetich vant løpet, bare to sekunder bak verdensrekorden på 10 kilometer. Hun kom i mål på 30,03.

    Friidretts-VM 2023: 5000 meter forsøk
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Breigan nær norgesrekord

    Ida Breigan har vært i fyr og flamme så langt denne sesongen. Innendørs satte hun norgesrekord i lengde i februar, og hun flyr langt utendørs også.

    Under Texas Invitational fredag hoppet hun 6,65 meter. Det er bare tre centimeter bak norgesrekorden utendørs, som tilhører Margrete Renstrøm.

    Vindresultatene fra konkurransen er ennå ikke kjent. Breigan har tidligere hoppet 6,74 meter, langt forbi norgesrekorden, med da med for mye medvind.

    Breigans personlige rekord utendørs fra tidligere er 6,58 meter. Om vindforholdene i Texas blir godkjent, er den nå altså forbedret.

    Ida Andrea Breigan
    Foto: PRIVAT
  • Borge misset cuten i Los Angeles

    Det ble med to runder for golfproffen Celine Borge på LPGA-touren i Los Angeles. Hun var tre slag fra å klare cuten i turneringen.

    Borge hadde en tøff fredagsrunde og endte den på fem slag over par som følge av fem bogeyer. Hun startet svakt og lå fire over par etter åtte hull.

    Tønsberg-kvinnen hadde gått åpningsrunden på par, og dermed endte hun på +5 etter to runder. Cutgrensen gikk mellom to og tre slag over par.

    Australieren Grace Kim har spilt glitrende i California og leder turneringen med hele tolv slag under par. (NTB)

    Celine Borge
    Foto: Darryl Webb / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal