Hopp til innhold

Se, her går «Ingen Grenser»-Birgit!

Birgit Skarstein, kjent fra programserien «Ingen Grenser», gikk på egne ben opp til podiet da hun delte ut pris under Idrettsgallaen lørdag kveld.

Birgit Lovise Skarstein, kjent fra Ingen Grenser på NRK, delte ut prisen til Årets Lag på Idrettsgallaen, sammen med håndballspiller Kristian Kjellling. Skarstein entret podiet med nye "robotstyrte" proteser.

VIDEO: Ingen Grenser-Birgit går inn på podiet.

Birgit Skarstein ble kjent for hele Norge da hun deltok i Lars Monsen-serien «Ingen Grenser» for et år siden. Skarstein ble lam fra livet og ned etter en sykehustabbe noen år tilbake, og har siden den gang vært avhengig av rullestol for å komme seg rundt.

For en knapp måned siden prøvde Skarstein for første gang robotselen Ekso Bionics, en maskin som hjelper henne å gå på egne bein. Det elektroniske skjelettet er laget på Berkley University, og videreutviklet av Ekso Bionics. Det er det første av sitt slag i Norge.

Lørdag kveld valgte den uredde ungjenta å benytte seg av roboten da hun sammen med håndballspiller Kristian Kjelling spaserte opp på podiet for å dele ut prisen for «årets lag».

Les: – Det er som om noen andre har kontroll over kroppen

Overrasket alle

– Det er veldig få som vet at jeg skulle gjøre dette. Ikke engang mamma visste om det, forteller Birgit til NRK.no.

Hun sier det føles merkelig å «gå» igjen.

– Det deiligste med å gå er å kunne se folk i øynene. Jeg er 1.80 høy, men i rullestolen er jeg bare 1.46. Det er utrolig fint å få tilbake høyden sin, forklarer hun.

– Tror du mange vil bli overrasket over å se deg gå?

– Ja, folk forventer nok ikke det. Dette er helt nytt, så det er nok mange som ikke har sett noe sånt før. Maskinen utfordrer synet vi har på kropp. Samtidig er det viktig å understreke at det er helt greit med rullestol, den er jo mye mer praktisk. Men det å tenke utenfor boksen gir mange nye muligheter, og det er spennende.

Spesiell kjole

Kjolen Skarstein har på seg under gallaen er ikke tilfeldig valgt. Den ble kjøpt inn i 2008, før ungjenta ble lam fra livet og ned.

– Jeg kjøpte den fordi den duvet så fint da jeg gikk. Jeg har så mange fine minner knyttet til denne kjolen, jeg pleide å danse i den, smiler hun.

Under Idrettsgallaen i kveld kunne Skarstein for første gang igjen la skjørtene svinge mens hun går.

Uenig med Drillo

Fredag erklærte fotballandslagssjef Egil «Drillo» Olsen at han «hater Idrettsgallaen». Birgit Skarstein sier hun er helt uenig med Drillo.

– Jeg elsker Idrettsgallaen, sier hun, og utdyper:

– Jeg syns den er veldig viktig fordi Idrettsgallaen feirer de sunne forbildene. Den løfter mange av verdiene som vi setter høyt i Norge, slik som fellesskap og samhold. Og så hyller vi ikke bare enkeltmenneskene, men apparatet rundt hvert menneske.

– For meg representerer idrett fellesskap på tvers av kultur, etnisitet og fysisk funksjonalitet. Den virker samlende. Vi hyller prestasjonene uten fordommene som vi ellers omgir oss med. Her strippes det ned til prestasjon, og vi feirer viljen og mennesket. Når Petter Nordthug gjør et glitrende skiløp, når Sarah Louise Rung svømmer seg inn til gull eller når Bartosz Piasecki kommer til finalen i fekting, så føler vi oss som ett med dem, uansett om Rung er handikappet eller Piasecki har en annen bakgrunn enn oss.

Fra venstre Birgit Skarstein fra Levanger, lam fra livet og ned.

Birgit Skarstein fra Levanger gjorde inntrykk på mange da hun dro på tur inn på vidda med Lars Monsen i rullestol i programserien 'Ingen grenser'.

Foto: NRK

– Nettopp dette er det vakre med idretten. I «Ingen Grenser» var vi alle ulike, men vi klarte å nå målet vårt fordi vi spilte på disse ulikhetene og brukte dem til å gjøre oss felles gode.

Skarstein sier hun er ekstra stolt over å få lov til å dele ut prisen for «årets lag».

– Det handler ikke om ett og ett menneske, men å jobbe for noe som er større enn seg selv. Alle har man sine styrker, og alle er vi forskjellige, og det må vi utnytte. Jeg tror det norske samfunnet har noe å lære av idretten, avslutter Birgit Skarstein.

Se video fra da Birgit prøvde det elektroniske skjelettet for første gang:

Som det første i Norge, har Sunnaas sykehus fått en innretning som gjør at funksjonshemmede kan gå igjen. 
Det er NASA som står bak og innretningen kan være revolusjonerende for mennesker i rullestol, sier fagfolk.

Lamme kan gå med robot

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal