– Det er som om noen andre har kontroll over kroppen

Et robotskjelett kan få funksjonshemmede til å gå igjen. Innretningen kan revolusjonere livene til folk i rullestol, mener fagfolk i Norge.

Som det første i Norge, har Sunnaas sykehus fått en innretning som gjør at funksjonshemmede kan gå igjen. 
Det er NASA som står bak og innretningen kan være revolusjonerende for mennesker i rullestol, sier fagfolk.

SE VIDEO: Sunnaas sykehus er det første sykehuset i Norge som har fått det elektroniske skjelettet som kan hjelpe folk ut av rullestolen.

– Den får pasientene opp i en gangfunksjon, og det har vi store forventninger til for å kunne trene pasientene opp til et bedre funksjonsnivå, sier klinikkoverlege ved Sunnaas, Thomas Glott.

Sunnaas sykehus er det første sykehuset i Norge som har fått innretningen Exo Bionics, som festes som en slags sele til kroppen.

Det elektroniske skjelettet, kan tilpasses de fleste mennesker, og ifølge fagfolk gir dette en unik mulighet til å trene andre muskler og ledd enn når man sitter i rullestol. I tillegg gjør det godt for blodomløpet å kunne stå oppreist.

Teknologien ble unnfanget av forskere ved universitetet i California, Berkeley.

– Jeg kan nesten ikke la være å smile

Thomas Andersen

– Jeg synes det er moro, selv om at jeg ikke merker at maskinen løfter beina mine, så kan jeg nesten ikke la være å smile, sier Thomas Andersen.

Foto: Nina Lochoff Dauge / NRK

– Mamma synes det er enda større enn meg, ler Birgit Skarstein.

23-åringen, som blant annet er kjent fra programmet «Ingen grenser», har sittet i rullestol siden 2009, da hun ble lam fra livet og ned etter en epiduralbedøvelse som gikk galt.

I dag skal hun prøve å stå på egne bein igjen med hjelp av oppfinnelsen.

– Det er rart å være oppe. Det er rart å stå, sier Skarstein. Spesielt synes hun det er underlig at hun ikke styrer sine egne bein:

– Det er som om noen andre har kontroll over kroppen, sier hun.

Mens Skarstein tar sine første, vaklende skritt, følger Thomas Andersen nøye med fra siden. Snart er det hans tur til å stå oppreist:

– Jeg synes det er moro, selv om at jeg ikke merker at maskinen løfter beina mine, så kan jeg nesten ikke la være å smile, sier Thomas Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skal forske på effekten

Sunnaas sykehus

Thomas Andersen (t.h.) dokumenterer Birgit Skarsteins første vaklende skritt på egne bein. Snart er det hans tur.

Foto: Nina Lochoff Dauge / NRK

Robotskjelettet har en prislapp på over 1 million kroner, og ble gitt som gave til sykehuset av en stiftelse.

Nå klør det i fingrene til forskere ved Sunnaas sykehus for å undersøke effekten av roboten. Med trening kan roboten brukes med krykker, og etter hvert er målet at man skal kunne gå helt uten støtte.

– Vi er veldig spente på både en psykiske og fysiske effekten med tanke på trening, sier Glott.

Dagens utgave er en prototype, og utviklerne arbeider med en ny, lettere og billigere versjon som skal stå klar i 2014.

– Da kan du faktisk ta den med deg hjem, og gå rundt hjemme eller stå i kjøkkenet mens du lager mat, sier Dennis Veit, klinikkspesialist og fysioterapeut.

Birgit Skarstein tester ut robotselen Exobionics, som får henne til å gå på sine egne bein på første gang siden hun ble lam fra livet og ned.

SE VIDEO: Sunnaas tester ut robot ved hjelp av Birgit Skarstein. Reporter Simon Solheim.

SISTE NYTT

Siste meldinger