Hopp til innhold

Her hedrer han Alexander Dale Oen

Den ungarske OL-vinneren Daniel Gyurtas var til stede på Idrettsgallaen lørdag kveld for å hedre sin venn Alexander Dale Oen som gikk bort i sommer.

Den ungarske svømmeren Daniel Gyurta vant gull under OL i London. Under Idrettsgallaen var han tilstede og kunne overrekke en kunstkopi av gullmedaljen til Alexander Dale Oens bror Robin.

Familien fikk gullmedalje for å hedre Dale Oen

Norges store svømmehåp, 26 år gamle Alexander Dale Oen, døde brått under en treningssamling i USA i april i fjor. I kveld ble han hedret av et samlet Idretts-Norge.

Men ikke bare nordmenn ønsket å vise hvor stor betydning Oen har hatt, til stede på Idrettsgallaen var også den ungarske svømmeren Daniel Gyurtas. Gyurta tok OL-gull på 200 meter bryst i London i sommer, og var på Hamar for å hedre sin avdøde venn. Han hadde skrevet en tale om Alexander på norsk.

– Alexander var et fantastisk menneske, sa Gyuerta, på norsk.

Opprinnelig ville ungareren gi en kopi av sin egen gullmedalje Dale Oens familie, men fordi OL-reglene forbyr at man lager kopier av medaljer, ga han dem i stedet en kunstmedalje laget spesielt for anledningen.

– Jeg er overbevist om at Alex ville vunnet gull under OL så denne (kunstmedaljen, journ, anm.) representerer resultatet av det han ikke kunne nå på grunn av det tragiske dødsfallet, sa Gyuerta.

Publikum i Hamar OL Amfi reiste seg og ga en lang, stående applaus etter markeringen for å hedre den avdøde svømmekongen.

Slik ble Alexander Dale Oen minnet på Idrettsgallaen:

Svømmer Alexander Dale Oen gikk tragisk bort i 2012. Her ser vi et tilbakeblikk på Dale Oens karriere i og utenfor vannet.

Et blikk på en stor person og idrettsutøver

– Verden raste sammen

Robin Dale Oen og Daniel Guyrtas

Robin Dale Oen fikk en kunstmedalje fra svømmeren Daniel Gyurtas under en sterk markering på Idrettsgallaen.

Foto: NRK

Både Alexander Dale Oens foreldre og hans bror Robin var til stede under markeringen.

– Da Alexander døde, raste verden rundt oss, sa Robin Dale Oen. Vi er her for å hedre bror.

– Det er en utrolig fin gest av Idretts-Norge og resten av Norge å hedre Alex på denne måten.

Robin Dale Oen snakket også om «The Dale Oen Experience», den ideelle organisasjonen han startet etter Alexanders bortgang. Organisasjonen, som de to brødrene planla sammen og etter planen skulle starte etter sommer-OL, arrangerer turer og ekspedisjoner for vanskeligstilt barn og ungdom. Gjennom storslåtte naturopplevelser og mestring ønsker de å hjelpe ungdommen til å få bedre liv.

– Vi vil skape livskvalitet og mestringsfølelse blant ungdom. Jeg er stolt over det vi har fått til, og vårt mål er å bli en seriøs aktør i samfunnet, sa Dale Oen.

Se minneprogrammet «Alexander Dale Oen – mannen fra Øygarden» her:

Alexander Dale Oen gikk bort den 30. april, bare 26 år gammel. 
Han rakk likevel å bli en av Norges største idrettsutøvere gjennom tidene, med OL-sølv og VM-gull i svømming, verdensidretten Norge aldri tidligere har hevdet seg i. Vi minnes livet og karrieren til en som berørte en hel nasjon, så vel som idrettsmann som menneske. Programmet er ved Håvard Bergheim, Andreas Stabrun Smith og Jan Petter Saltvedt.

Alexander Dale Oen – mannen fra Øygarden

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal