Hopp til innhold

Prest refser Northug for NM-løgnen

«Selvopptatt» og et «dårlig forbilde» er noen av karakteristikkene presten Steinar Leirvik bruker om Petter Northug. De kommer etter at langrennsløperen innrømmet å ha løyet om sykdom.

Montasj med Steinar Leirvik (prest) og Petter Northug (skiløper).

'Sportspresten' Steinar Leirvik mener Petter Northug gikk for langt da han løy om å være syk til NM-arrangørene i Steinkjer i 2011. Nå mener han skiløperen er et dårlig forbilde for barn.

Foto: Montasje: Arne Kristian Gansmo / NTB scanpix/NRK

– Northug er en fantastisk idrettsmann, men denne gangen går han for langt. At han løy for arrangørene i Steinkjer, synes jeg er for drøyt, sier sogneprest i Byåsen menighet i Trondheim, Steinar Leirvik.

Han refererer til opplysningene som kom fram i TV2-programmet «Sirkus Northug», hvor langrennsløperen innrømmer å ha løyet om at han var syk under NM i Steinkjer i 2011.

Dårlig forbilde

I TV2-programmet sier Northug at han måtte være rå siden han hadde gått Tour de ski og ville være forberedt til VM.

Steinar Leirvik

Steinar Leirvik er prest og sportstilhenger. Han mener Northug ødelegger for idretten.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Jeg sa til meg selv, legg inn en sykdom nå, hold deg hjemme og tren rolig og hold deg unna folk siden du har sagt at du er syk i media, så begynner du å jobbe mot det som er det viktige, sa Petter Northug i programmet «Sirkus Northug».

Leirvik mener Northug framstår som et dårlig forbilde.

– Han er ikke et utelukkende godt forbilde. Han er selvopptatt, selvsentrert og tøyer etikken. Det vanskelig for foreldre når man skal formidle gleden med idrett, men også sunne verdier.

Ingen hvit løgn

Men det er ingen hvit løgn skiløperen kommer med i programmet, ifølge presten.

– Jeg synes det er en svart løgn. Selv om han er idrettsmann, kan han ikke tillate seg absolutt alt. Jeg mener han burde sagt det som det var, at han trengte hvile og forberedelse til VM. Det ville folk kanskje ha skjønt.

Hva med tilgivelse? Han innrømmer at han har løyet. Er det formildende omstendigheter?

– Det hjelper alltid å innrømme feil, men det er ikke sikkert det hjelper om han sier det lettvint, sier Leirvik.

Presten får støtte fra arrangøren av NM i Steinkjer i 2011. Lederen for organisasjonskomiteen, Runar Helbostad, mener Northug kunne forklart at han hadde andre prioriteringer i stedet for å lyve.

– Vi som arrangører forholder oss til ordnede forhold. Vi ville forstått situasjonen om den hadde blitt presentert på en skikkelig måte. Ingen liker å bli løyet til, sier Helbostad.

– Handler om kommunikasjon

Petter og John Northug

Jon Northug (til høyre) holder rundt sønnen som han mener hadde dårlig samvittighet etter å ha sagt at han var syk under NM.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Northugs manager, men faren, Jon Northug, sier det handler om hvordan toppidrettsutøvere må kommunisere for å bli forstått.

– Dokumentaren tar ikke med hele intervjuet. Jeg tror grunnen til at han innrømmer det i intervjuet, er at han sitter med dårlig samvittighet for hvordan han måtte kommunisere.

Han mener Petter Northug var litt syk under NM, men måtte forsterke det for å bli forstått.

– Han var redusert, men måtte forsterke det for å bli forstått, sier Jon Northug.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal