Politiet varsler bevis i kampfiksingssaken

Utvikling i kampfiksingssaken ett år etter de mistenkelige resultatene i norsk andredivisjon. Politiet sier de vil komme med nye bevis. Flere av spillerne nekter nå å la seg avhøre.

Østsiden-Follo

FIKSET? Det var den 24. juni i fjor i kampen mellom Østsiden og Follo at Norges første tilfelle av kampfiksingen skal ha funnet sted. Her scorer Østsiden kampens siste mål og sørger for 4-3-seier over Follo.

Ragnvald Brekke

Politiadvokat Ragvald Brekke vil informere partene og pressen om nye bevis i kampfiksingssaken.

Politiet vil innkalle til en pressekonferanse torsdag klokken 13.00. Flere av partene trodde nå det ville komme en avklaring, men etter det NRK erfarer vil etterforskingen fortsette.

– Politiet vil informere om nye bevis i kampfiksingssaken, bekrefter politiadvokat Ragnvald Brekke til NRK.

Han vil ikke si noe mer før pressebriefen senere i dag.

Før pressekonferansen skal politiet møte de berørte partene, Norsk Tipping, Norges Fotballforbund, Asker og Follo, og informere om utviklingen i saken.

– I år har dette vært en ikke-sak for oss som klubb. Jeg håper og tror det kommer til en avklaring. Men vi har ikke fått noen ny informasjon på lenge, og vet ikke hva politiet nå vil informere om, sier daglig leder Arne Knoph i Asker Fotball.

Flere av spillerne er igjen i aksjon på fotballbanen for andre klubber, både i Norge og Sverige. Spillerne fikk ikke spille for Follo og Asker etter siktelsen.

Startet med et anonymt tips

Det var et anonymt tips til fotballklubben Follo som fikk ballen til å rulle i fjor sommer. Tipset kom etter to oppsiktsvekkende resultater i norsk 2. divisjon.

24. juni vant Østsiden 4–3 over Follo, etter at Follo ledet 3–0 til godt ut i 2. omgang. Samme dag gikk Asker på et oppsiktsvekkende 1–7-tap for Frigg.

Tipset fra den anonyme innringeren om at kampene skulle være manipulert, startet kampfiksingssaken.

I ukene og månedene etter vokste saken i omfang og stadig flere spillere ble siktet.

I dag er totalt ti personer siktet i saken. Tre spillere fra Follo og to fra Asker, en 30-årig tipper og fire personer med tilhold i Sverige.

Kommisjonæren som mottok spill med høye beløp på de to bestemte kampene er sjekket ut av kampfiksingssaken. Men politiet etterforsker ham for bedrageri mot Norsk Tipping.

Som NRK har fortalt har kommisjonæren innrømmet å ha tilrettelagt for spill ut over lovlig maksgrense, samt å ha flere spillekort liggende.

Vil ikke la seg avhøre

Ole Petter Drevland

Advokat Ole Petter Drevland forsvarer den 25 år gamle Asker-spilleren. Han har nå anbefalt at spilleren ikke lar seg avhøre.

Alle spillerne skal ha blitt innkalt til nye avhør for noen uker siden.

Ole Petter Drevland er forsvarer for en av de siktede. Den tidligere Asker-spilleren ønsker nå ikke å avgi forklaring etter anbefaling fra sin forsvarer.

– Han sa seg villig til å avgi forklaring i fjor høst for å avklare sin rolle. Da var ikke politiet interessert. Nå har han fått fotballkarrieren ødelagt, og vi har ikke fått fullt innsyn i alle dokumentene. Når dette foregår på politiets premisser, er det ikke i hans interesse å avgi forklaring, sier Drevland.

– Er det ikke naturlig at politiet konfronterer ham hvis de har ny informasjon?

– Da må vi få se den informasjonen først, svarer Drevland.

Ifølge forsvareren har ikke politiet avhørt spilleren siden pågripelsen.

Han spiller nå i en 4. divisjonsklubb i Oslo sammen med en av de andre siktede fra Follo.

Spiller i Sverige

Per Sjong Larsen

Per Sjong Larsen forsvarer en 26 år gammel tidligere Asker-spiller som nå spiller i Sverige.

Per Sjong-Larsen forsvarer den andre tidligere Asker-spilleren, som nå spiller for en svensk klubb. Mannen i midten av 20-årene ble også nylig innkalt til avhør.

– Ut fra den kontakten vi har hatt med politiet, er det nærliggende å tro at den siste runden med avhør var den siste runden før de tar stilling til påtalespørsmålet, uttaler Sjong-Larsen.

Heller ikke denne spilleren har latt seg avhøre nå, og begrunner det også med kravet om fullt innsyn.

– I utgangspunktet har han vært villig til å snakke med politiet, men begjærer fullt innsyn før han lar seg avhøre, sier Sjong-Larsen.

– Når du nå tror det nærmer seg avklaring, ville ikke da et avhør ført til en raskere slutt på dette?

– Ikke nødvendigvis. Hvis man blir spurt om detaljer så lenge etterpå, og husker feil eller lite, kan det snarere vanskeliggjøre etterforskningen. Med innsyn, kunne min klient gitt greie svar som ville lettet etterforskningen, svarer Sjong-Larsen.

Pressekonferanse i NFF

De berørte partene skal få ny informasjon fra politiet torsdag. Her fra pressekonferansen etter siktelsen av flere spillere i fjor høst. Fra venstre: Daglig leder Arne Knoph i Asker Fotball, styreleder Ole Bjørn Fausa i Follo og generalsekretær Kjetil Siem i NFF.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

• Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

Kristian Eriksen
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

Vetlesen
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)