Hopp til innhold

Storkommisjonær siktet i kampfiksingssaken

Eieren av en av landets største tippekommisjonærer, som ligger midt i Oslo sentrum, er siktet for medvirkning til kampfiksing.

Politiet henter eieren av tippekommisjonæren hjemme

PÅGRIPES: Her henter politiet storkommisjonæren ved sin egen bopel i Oslo-området torsdag kveld. Han er siktet for medvirkning til kampfiksing.

Foto: NRK

Politiet gjennomførte fra 17-tiden torsdag en razzia hos kommisjonærens tippekiosk.

Eieren er siktet etter mistanke om at kommisjonæren, som er en av Norsk Tippings største, har vært involvert i kampfiksing.

Samtidig med razziaen slo politiet til mot eierens bolig et sted i Oslo-området.

Sivilkledde spanere tok seg inn i boligen og pågrep mannen, før etterforskere tok seg inn for å ransake stedet.

Medvirkning til kampfiksing

Kommisjonæren ble ført ut i en ventende politibil og kjørt til politihuset for avhør. Selve pågripelsen skjedde helt uten dramatikk.

Politiadvokat Christian Stenberg

PÅ SAKEN: – Vi etterforsker med fullt trykk, sier politiadvokat Christian Stenberg.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Han er siktet for å ha medvirket til manipulasjon i resultatet i fotballkamper, sier politiadvokat Christian Stenberg til NRK.

– Han er siktet for å ha medvirket til å gjennomføre spill utover lovlig innsats på kampene, legger han til.

Kampfiksingsskandale

Siktelsen og razziaen er et ledd i politiets etterforskning av kampfiksingsskandalen i norsk fotball, som har blitt rullet opp i sommer. Foreløpig er 5 personer siktet i saken, opplyser politiet.

NRK er kjent med at denne kommisjonæren er en av de som har vært i politiet søkelys en stund.

Kampfiksing innebærer at personer kan betale spillere eller andre involverte i et idrettsarrangement, for eksempel en fotballkamp. Personene som deltar i manipulasjonen kan videre tjene penger på spille på at akkurat disse hendelsene inntreffer, for eksempel et spesifikt resultat.

Personer som skal sette penger på fiksede kamper går via kommisjonærer i Norge eller utlandet.

Det er kombinasjonsspill på to kamper i juni, Østsiden - Follo (4-3) og Frigg - Asker (7-1) som utløste mistanke om kampfiksing.

(Saken fortsetter under bildet)

Tippekommisjonær siktet for medvirkning til kampfiksing

RAZZIA: Politiet gjennomførte en razzia hos tippekommisjonæren, som ligger i Oslo sentrum, torsdag kveld (personen på bildet har ingenting med saken å gjøre).

Foto: NRK

Seks kommisjonærer - 70.000 på én time

NRK vet at det ble spilt påfallende mye på disse to kampene hos seks ulike kommisjonærer i Norsk Tipping. Det skjedde innenfor det vi kaller Stor-Oslo, og det ble spilt for 70.000 kroner i løpet av én time.

Kilder hevder overfor NRK at én av disse kommisjonærene var involvert i forsøk på å fikse Follo-kamper på midten av 2000-tallet.

I kveld varsler politiet flere avhør.

– Vi etterforsker med fullt trykk. Vi kommer tilå gjennomgå beslag, foreta nye avhør og gjøre regnskapsmessige undersøkelser, sier politiadvokat Stenberg.

Norsk Tipping visste ikke

Kampfikingssaken i Norge sprakk søndag 8. juli, da førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt etter mistanke om kampfiksing rettet mot en navngitt Ull/Kisa-spiller.

Norsk Tipping var intetanende om torsdagens razzia før den var i gang.

Einar Busterud

– Vi har all grunn til å tro at i den grad det spilles på fiksede kamper, skjer ikke det igjennom Norsk Tipping, sier Einar Busterud i Norsk Tipping.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Vi vet ikke noe mer enn kampfiksingssaken enn det som har vært i mediene, sier Einar Busterud, direktør for avdelingen «Kommunikasjon & Strategi» i Norsk Tipping, til NRK.

Kampfiksingssaken har røtter tilbake til 2004, men Busterud avviser at fiksing har pågått at uten at tippeselskapet har ant noe som helst.

– Vi har fulgt med, men ikke funnet noen grunn til å gripe inn. Vi har hatt overvåkning, det har vi hatt for denne kampen også, ifølge Busterud.

– Men vi har 4000 kommisjonærer, og de er selvstendig næringsdrivende. Vi har like liten styringsrett på dem som vi har på dem som leverer sjokolade og kjeks, legger han til.

Kan ha foregått

Han vedgår at kampfiksing kan ha foregått, men at Norsk Tipping har systemer for å fange opp eventuelle tilfeller.

– Vi har all grunn til å tro at i den grad det spilles på fiksede kamper, skjer ikke det igjennom Norsk Tipping, sier Busterud.

– Blant annet må du ha et spillekort, og det betyr at du legger igjen fingeravtrykket ditt på hvert eneste spill du gjør, forklarer han.

– Det er nok andre steder du helst går, hvis du er en smart forbryter. Men det finnes dumme forbrytere også, så jeg sier ikke at det ikke skjer hos oss.

– Hva gjør det med tilliten til Norsk Tipping, når også dere er dratt inn i denne kampfiksingssaken?

– Kampfiksing er som doping. Det er i idretten det skjer, og det er der det må ryddes opp. Men det smitter over på oss, fordi vi bruker kamper som spillobjekter. Vi er helt avhengige av at idretten rydder opp, og helt avhengige av et godt samarbeid med idretten og politiet for å få bukt med uvesenet, fastslår Busterud.

Det ble tidlig i saken pekt på at et eks-jugoslavisk miljø med utspring i Sverige kan være involvert i den norske fiksingen.

AKTUELT NÅ