Hopp til innhold

Northug står over 15-kilometeren: – Han er i villrede

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Petter Northug har skuffet stort i OL så langt og blir ikke å se på fredagens 15-kilometer. Landslagsledelsen vil heller ikke garantere at skikongen går flere distanser i mesterskapet.

Northug

Petter Northug forstår ikke hvorfor han ikke har gått fortere på ski hittil i OL. Når fredagens 15-kilometer er unnagjort vil 28-åringen stå uten én eneste medalje etter tre av seks øvelser.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

  • Saken oppdateres!

– Petter ville ikke gå 15-kilometeren. Han er frustrert og han er ikke fornøyd med resultatene, sier landslagstrener Trond Nystad på onsdagens pressekonferanse i Sotsji.

Nystad Trond

Landslagstrener Trond Nystad vil ikke garantere at Northug går flere øvelser i OL. – Ingenting er sikkert, sier Nystad.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Northug, som røk ut i semifinalen under tirsdagens sprint og som ble nummer 17 på den innledende 30-kilometeren med skibytte, tok avgjørelsen om ikke å gå 15-kilometeren i samråd med Nystad.

– Formen hans er ikke langt unna, men han er i villrede om hvorfor han ikke går fortere, forklarer Nystad.

Sparer seg til senere

Landslagstreneren mener det beste for Northug er å ta en pause i håp om at det skal utløse formen og redde resten av mesterskapet.

– Grunnen til at han står over er at vi har en stafett og en teamsprint i vente, og slik løpene har vært her, ser vi at han ikke er langt unna formen. Den beste måten å lade opp til stafett på er å ta en pause nå, forklarer Nystad.

– Er det sikkert at Petter kommer til å gå mer i OL?

– Ingenting er sikkert, men han er en meget dyktig skiløper og har flere medaljer enn resten laget til sammen.

– Men når man er ute av form blir det feil å gå på lykke og fromme i en hard 15-kilometer. Vi satser på at strategien om å ta det med ro fungerer, svarer landslagstreneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug

Petter Northug håper å finne formen ved å hvile og stå over 15-kilometeren. Skikongen er ikke i Sotsji for å samle på 17.-plasser.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Får støtte av lagkameratene

Dermed tar reserven Didrik Tønseth plassen til Northug på fredagens distanse.

– Det er veldig artig. Det har vært kjedelig å gå rundt å forberede seg som reserve, sier Tønseth.

Petter Northug

Petter Northug har lenge blitt ansett som et udiskutabelt valg som ankermann på Norges stafettlag. Nå er spørsmålet om skikongen i det hele tatt er sikret en plass på laget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Chris Jespersen, Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby er de tre andre løperne som skal gå 15-kilometeren. De håper Northug finner ut av problemene i tide til søndagens stafett.

– Den eneste som vet det er Petter selv. Han må avgjøre om han er i god nok form. Jeg vil ha han der, men i toppform. Jeg håper søndagen blir en veldig god norsk dag, sier Sundby.

– Petter har sett ut til å være i bra form, så vi hadde veldig bra tro på ham i går. Vi var litt overrasket over at han ikke gikk bedre på sprinten, sier Rønning.

Var positiv tross sprint-miss

Til tross for nedturen på tirsdagens sprint var Northug optimistisk på egne vegne med tanke på OL-fortsettelsen. Om 15-kilometeren sa 28-åringen følgende:

– Jeg har hatt mine beste løp på klassiske distanser i år, så alt er mulig der.

– Jeg har én seier i klassisk og løypene her passer meg bra. Så ja, jeg kan vinne, sa Northug til NRK.no.

Landslagsledelsen var imidlertid langt fra like positiv.

– Vi må sette oss ned og ta en prat med Petter. Det kommer signaler som ikke er beroligende. Men vi håper det skal løsne, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal