Hopp til innhold

Skiskytterjentene om de nye draktene: – Vanskelig å kjenne oss igjen

SOTSJI (NRK.no): Skal du se skiskyting i OL må du følge ekstra nøye med for å finne de norske. De splitter nye OL-draktene skiller seg helt fra de gamle og mangler både røde og hvite farger. Til og med medlemmer av støtteapparatet sliter med å kjenne igjen sine egne løpere.

Tiril Eckhoff

Slik ser den nye landslagsdrakten til skiskytterne ut. Den er stort sett blå og helt annerledes enn den gamle røde. Her er Tiril Eckhoff på trening i OL-løypene torsdag.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

De nye draktene er mørkeblå og nærmest blottet for rødt og hvitt.

– Det spørs om de som ser på kommer til å kjenne oss igjen, sier Tora Berger til NRK.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen og de andre skiskyttergutta har også brukt den nye drakten under trening på OL-stadion denne uken.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Hun er veldig fornøyd med passformen - som hun selv har vært med å utvikle - men sier hun ikke har hatt noe å gjøre med fargevalget.

– Synd

De fire norske damene som skal gå søndagens OL-sprint innrømmer at den nye drakten ikke minner så mye om Norge.

– Det er litt synd at det ikke synes at vi er norske. Jeg håper folk hjemme får forklart at vi med blå drakter er fra Norge slik at de kjenner oss igjen, sier Tiril Eckhoff.

Ifølge Ann Kristin Flatland sliter også enkelte i OL-teamet med å gjenkjenne draktene.

– Jeg hørte at det var flere i støtteapparatet som ikke hadde fått med seg at vi hadde gått forbi dem siden de hadde sett etter røde drakter, gliser Flatland og legger til:

– Det blir en omstilling når man er vant til å se etter noe rødt. Jeg har tatt meg selv i å bli overrasket over at en annen på laget plutselig har føket forbi meg i blå drakt.

Hett diskusjonstema

Landslagsdrakter og bruk av det norske flagget på drakter er et hett diskusjonstema.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har allerede kritisert OL-drakten til langrennsløperne som han ifølge Bergens Tidene mener burde hatt norsk flagg på brystet.

I fjor fikk Therese Johaug gjennomgå fordi hun gikk med det norske flaggt på rumpa.

Uvanlig med flagg

Skiskytternes OL-drakter befinner seg i den helt andre enden av skalaen - blottet for flagg og norske farger.

Selv om skiskytterne ikke har tradisjon for å svøpe landslagsdrakter i det norske flagget, er skiskytterdamene forberedt på at draktene blir en «snakkis».

– Det er alltid sånn at noen liker det og andre ikke. Det norske folk kommer sikkert til å bruke tid på å venne seg til dem, sier Synnøve Solemdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gasparin

Det er fort gjort og tro at dette er en norsk skiskytter. Det er i stedet sveitsiske Selina Gasparin. Sveits' nye OL-drakter er svært like de gamle norske.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Sveits i rødt

Norges gamle drakt, som du er kjent med fra verdenscupen, var rød. En nesten helt lik drakt blir fortsatt å finne i OL-feltet - på de sveitsiske løperne.

– Sveitserne har fått den rødfargen vi har hatt tidligere, det kan være litt forvirrende for de som skal se på, sier Tora Berger.

– Jeg tipper noen kommer til å se feil, sier Tiril Eckhoff.

Når alt kommer til alt er Tora Berger likevel trygg på at de norske prestasjonene kommer til å overskygge de «ikke-norske» draktene.

– Draktfargen betyr nok ikke så mye for prestasjonen i OL og det er vel den det norske folk kanskje er mest interessert i, sier den norske gullfavoritten.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal